A szakképzés átalakítása felveti azt a kérdését, hogy az elmúlt évek fejlesztéseiből (kompetenciaalapúság, modularitás) mi marad meg, mi változik? A megújított szakmai és vizsgakövetelmények (továbbiakban szvk-k) esetében a szakmai kompetenciák hangsúlyozását tűztük ki célul. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (továbbiakban a Kamara) szerette volna, hogy a társas- és módszer kompetenciáknál a lehető legkevesebb kompetencia kerüljön feltüntetésre, és inkább a szakmai kompetenciákra helyeződjön a hangsúly (nem utolsósorban mérhetőségük miatt is). A jelenlegi vizsgarendszernél számos olyan kompetenciát kell lemérni a szakmai vizsga során, ami igen nehezen, vagy szinte alig mérhető, a vizsgáztató mégis kénytelen pontokat adni, és ettől esetleg nem reális jegyek születnek. Ezek alapján a jelenlegi rendszer olyan irányba viszi el a vizsgák összegzését, ami véleményünk szerint nem jó irány. Véleményünk szerint ezen feltétlenül változtatni kellett. Mi jellemzi az új OKJ és a modulok...

Forrás: fe-fi.hu
Feltöltő: adsl70
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

adsl70
Juj!! borul a modulrendszer!! " Mik a főbb újdonságok az szvk-kban?

Az egyeztetésen levő szvk-k új formájukban már nem tartalmazzák a modul tartalmakat. Ezek a kormány modulrendeletben lesznek megtalálhatók. Lényeges hogy a modulrendszerű vizsgáról áttérünk a komplex vizsgáztatásra, ami azt jelenti, hogy amik eddig az szvk-kban modulhoz kapcsolódó vizsgafeladatok voltak, ezeket a szakértők komplex vizsgafeladattá alakították át. Jelentős változás lesz (különösen igaz a felnőttképzésre) a vizsgáztatásnál, hogy a képzési időtartam alatt adható felmentés a modulok tanulása alól, de a vizsgánál nem lesz felmentés, ott a teljes komplex vizsgát teljesíteni kell. Az szvk-k legfontosabb, leghangsúlyosabb része a vizsgakövetelmény rész lesz, előtte általános információkat kaphatunk a szakképesítésről."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.