Az volt a vizsgálati szempont, hogy "olyan vállalkozásokat támogassanak, amelyek hosszú távú, fenntartható beruházásaikkal eredményesen képesek hozzájárulni Magyarország felzárkóztatásához" - ezt válaszolta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, miután jobbikos képviselők 74 - köztük számos offshore - cég vissza nem térítendő állami támogatásáról kérdezték.

Volner János és Szilágyi György tételesen felsorolva az általuk összegyűjtött 74 cég nevét, az elnyert pályázati forrást, megnevezve a társaságok tulajdonosait, bejegyzett székhelyüket - arra kértek választ Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől, milyen tulajdonosi struktúrájú szervezetek részesülnek az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyarország költségvetése által közösen biztosított forrásokból.

A Jobbik által összeállított lista azt mutatja, hogy a sok esetben külföldön bejegyzett vagy külföldi - ciprusi, szlovák, osztrák székhellyel rendelkező - cégek több tíz, illetve több száz millió forintos támogatáshoz juthattak különböző projektekhez.

Milliárdokat fizetett ki offshore cégeknek az Orbán-kormány

A parlament honlapján megtalálható miniszteri írásos válasz alapján a tárcavezető tételesen válaszolt a Jobbik kérdéseire, felsorolva, hogy az említett vállalkozásokkal mennyi volt a szerződött összeg, mennyi volt a kifizetett előleg és a számla alapú kifizetés összesen, illetve mikor történt az utolsó kifizetés, és mennyi volt az összege. Németh Lászlóné válaszában azt írta: a párt által említett 74 pályázóval kapcsolatban a vonatkozó támogatási konstrukciók esetében az volt a támogatási döntés előkészítése során kiemelt vizsgálati szempont, hogy "olyan vállalkozásokat támogassanak, amelyek hosszú távú, fenntartható beruházásaikkal eredményesen képesek hozzájárulni Magyarország és az érintett kisebb földrajzi terület fejlesztési terveihez és felzárkóztatásához".

Mint a miniszter írta, ennek megfelelően a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elsősorban azt vizsgálta, hogy a vállalkozás képes-e megvalósítani a kiírásban szabott feltételeket, a projekt műszakilag és pénzügyileg megfelelően előkészített-e, képes-e a fejlesztéssel létrejött projekteredmény az új, hozzáadott érték megteremtésére, és hozzájárul-e az indikátorok teljesítéséhez össztagállami szinten.

A felsorolt cégek között van többek közt az 51 536 995 forintot elnyert Café Frei Vendéglátó és Kereskedelmi Kft. is, amely az újzélandi Coffe Green Bean Limited résztulajdonában áll. Az Interacitive Net Design Kft.188 960 500 forint vissza nem térítendő támogatást kapott, és egyedüli tagja a Cipruson bejegyzett IN D Group Holding Limited nevű cégnek. 65 684 400 forintot kapott a Happy Company Élelmiszer Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. amelynek résztulajdonosa a belize-i cégbíróságon jegyzett Jodo Investment Ltd.

A jobbikos politikusok "kutatómunkája" több magyar politikus érintettségét is feltárta, így a következő hetekben - mint írták - "újabb meglepetésekkel fognak előrukkolni". Volner azt is írta, az érintett befolyásos csoportoktól már kaptak "jóindulatú figyelmeztetéseket", és a befolyásos csoportokat érzékenyen érintő kérdés miatt "dühödt és durva támadásokra számítanak".

85 hozzászólásarrow_drop_down_circle

profon
Asszem ki kell költöznöm Offshoreiába ! :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
zipper
@SLAakku: és az tudható, hogy változott kedvezően a dental turizmus ? (...esetleg a fogorvos magánszámláján lévő összeg nagysága ?)
entero
@coyote3: Nincs rá szükségem, meg egyébként sem ez volt a tervem még az elején, csak egy kicsit a Fidesz pártját akartam fogni, de ez lett belőle. Egyébként az ajtóm neked is nyitva áll, szóval ha felénk jársz, nézz be nyugodtan.
entero
@dr. prédikátor: :-)))))))))))))))))
coyote3
@entero: Köszi nem vagyok kíváncsi Rád. Van nekem mit nézegetnem idehaza is. És nem is dicsekszem vele még akkor sem, ha elmondom a véleményem. Mellékesen jegyzem meg, ha nem ez a célod, akkor ne dicsekedj. Mások sem teszik itt. Meglehetősen visszataszító dolog, ahogy észrevehetted volna, ha lenne erre affinitásod. Többet nem is kommunikálnék Veled, bár a dicsekvős hozzászólásaidat ezentúl is nagy örömmel és vidámsággal fogom olvasni,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.