A tervezett tíz százalékos minimum árrés dobozonként várhatóan 130 forintos áremelkedést eredményezne a dohánykereskedelemben, s ez rövid idő alatt a legális piac összeomlásához és a feketepiac felélénküléséhez vezetne - jelezte a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége a Világgazdaságnak.

A lap hétfői számában azt írja: a legkonzervatívabb piaci számítások mellett is az illegális termékek aránya rövid idő alatt 15 százalékra nőhet, ami az állami bevételek oldalán 2014 végéig mintegy 45 milliárd forint bevételkiesést jelenthet.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György úgy vélekedett: helytelen döntés volt a termékkör bővítése, mert az új dohányboltok súlyosan veszélyeztetni fogják a környékbeli élelmiszerboltokat - derül ki az összeállításból.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@csa-csa: Az jó. De mi lesz azokkal, akik eddig ebből éltek, kiépítettek egy piacot (szállítók, vevőkör), béreltek helyiséget? Kezdjenek máshol, valami mást előlről? A 40000 helyett most 6-8000 trafik lesz, ez már eleve kb az egy ötöde. És ezt 90%-ban maguk között osztották el, olyanoknak, akik nem hogy dohánnyal, kereskedelemmel nem foglalkoztak soha, ráadásuk egy család többet is nyert. És nem olyanok, akiknek a megélhetéséhez kellene egy bolt.

Egyébként a 10, majd 12%-osra emelt árrés gondolom amiatt kell, mert a kormány is tudja, hogy fel fog virágozni a feketekereskedelem, de a csókosoknak még akkor is jól jövedelmezzen.
Pisti271
@renitencs: tegnap, 09:55
vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20130430-szakmailag-is-rossz-a-trafiktorveny.html
Igazuk van azoknak, akik kiszámolták.
Visszafelé kell számolni. A cigaretta árát a gyártó határozza meg, ez most 800 Ft.
Ebből ki kell fizetni a jövedéki adót: (értéke a kisker ártól is függ) 485,5 Ft,
és áfát: 170 Ft (összes adó 655 Ft)
Marad 144 Ft, ebből 4% = 32 Ft a kereskedőé, 112 a gyártóé.
Ha a gyártó továbbra is ezt a 112 Ft-ot szeretné, de a kereskedő hasznának növekedni kell, akkor árat kell emelni. Akkor viszont nő a jövedéki adó és az áfa értéke is.
A cigaretta ára 927 Ft.
Ebből ki kell fizetni a jövedéki adót: 525 Ft és áfát: 197 Ft (összes adó 722 Ft)
Marad 205 Ft, ebből 10% = 93 Ft a kereskedőé, 112 a gyártóé.
A cigaretta ára 979 Ft.
Ebből ki kell fizetni a jövedéki adót: 541 Ft és áfát: 208 Ft (összes adó 749 Ft)
Marad 230 Ft, ebből 12% = 118 Ft a kereskedőé, 112 a gyártóé.
Amíg a kisbolt árul cigarettát, nem kell hozzá külön üzlethelyiség, személyzet, csak haszon van belőle és jó eséllyel mást is vásárol a delikvens.
A kereskedő elveszíti a cigaretta forgalmát és egy részét a többi árunak is.
A trafiknak fizetni kell koncessziót, kell egy üzlethelyiség és személyzet is, viszont ha ezek rendelkezésre állnak a többi termék forgalmazása már nyereségnövelő.
Nem véletlen, hogy most újságosnál, benzinkúton, mindenütt kapni cigarettát, mindenütt többlethasznot hoz, és nem véletlen, hogy kistelepüléseken nem volt rá jelentkező.
hallgatag
@Pisti271: Köszönjük a részletest...
Feketekereskedelem eddig is volt, van és lesz !!!
kiskutyauto
Most értettem meg hogy mit is akar ezzel az egésszel az orbánjunta.. hiszen nyilvánvaló, átlátszó és nevetséges pofátlanság... EZT! A FEKETEDÉST! Miért jó nekik ha feketednek a dolgok? Mármint hogy még ennél is feketébbek lesznek, amikor már így is siralmasan és reménytelenül fekete minden az országban jó ideje (és ez kivételesen nem csak orbánék felelőssége és hibája, benne van mindenki a teljes ABC-s könyv, nagyon kevés kivétellel a magyar közéletben illetve elitben, azaz elitnek nevezett bűnfalkában)... Hát azért kérem, mert minden feketedés ÜRÜGY ARRA hogy a kontrollt fokozzák, azt a kontrollt, ami már régesrég az emberi jogokon és a demokrácián túllépett, a nácizmus irányába a skálán... Sok lesz a feketéző? Semmi baj. Akkor BETILTJUK, ahogy ezt már meg is pedzette az a csodálatosan Orbánhoz méltó Lázár bűntárs.. Betiltjuk és zavargások lesznek..? Nagyon jó! Akkor erősítjük a TEK-et, felfegyverezzünk minden civilszolgálatot... Még mindig nem nyugszanak? Katonaságot vetünk be, statárium, kijárási tilalom, katonai kormány... el lehet ám menni bármeddig vagy legalábbis nagyon messzire... sok történelmi példa van Nero-tól és Pol Pot-tól kezdve Peronon és Mussolinin keresztül Szép Fülöpig és Maoig (Sztalint és Hitlert már nem is említem...ööö azaz most mégis.. :D ), hogy hogyan lehet különféle generált, manipulált, tehát HAZUDOTT, csalt és hamis társadalmi ürügyekkel a totalitárius diktatúrát hatékonyan trükkösen és gyorsan kialakítani... Nos nyilván csupáncsak ezért provokálják a magyar - nem orbánbirka (akik még vagyunk pár millióan azért, bár hosszú sorokban megy a menekülés, az EXODUS) népet... hajrá Orbánfasisztán hajrá Abszurdisztán!
radios45
@Pisti271: nem baj hogy drágább lesz a büdös bagó, a sok hülye idegbeteg magyar, inkább nem eszik nem vesz cipőt ruhát, de a cigarettájáról nem mond le, azt úgy is megveszi.
A nemzeti áállam kormány, meg jól elteszi, bezsebeli a milliárdokat, szüksége van rá, közelednek a választások, na meg sokan vannak ők, sógor koma fideszes jó barát.
sonderkommando
Ha a cigaretta ára emelkedik az mindig nagyon jó és pozitív dolog. Sajnos még így is nagyon messze van pl. a svéd ár.
Itt maga a koncessziós pályázat körüli kriminalisztikai sumákolás a valódi gond. Vajon később lesz-e erre megoldás?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.