Jogszabály-módosításokat dolgozott ki a Belügyminisztérium a temetési költségek csökkentésére. A javaslat szerint ingyenes szociális temetés csak annak járna, aki "személyes közreműködést vállal" hozzátartozója temetésben, például felöltözteti az elhunytat, kiássa a sírt, felravatalozza vagy elbúcsúztatja a halottat.

Papp Magdolna Emese, a Belügyminisztérium főosztályvezetője szerint a lakosságnak egyre nagyobb terhet jelentenek a temetéssel kapcsolatos kiadások, ezért a kormány tájékoztatást kért a tárcától. A minisztérium elkészítette a költségek csökkentésének lehetőségét is bemutató jelentését, amelyet a kormány a február 26-i ülésén elfogadott, és ennek alapján a minisztérium jogszabály-módosításokat dolgozott ki, többi között a szociális temetés bevezetésre - tette hozzá.

A szociális temetés koncepciójáról Prutkay János, a Belügyminisztérium szakértője kiemelte, hogy a rászoruló hozzátartozók számára szabadon választható, ingyenes alternatívát teremtenének. A temető fenntartója köteles lenne külön parcellát kijelölni a koporsós vagy urnás szociális temetkezési helyek számára, az állam pedig a kellékeket (koporsó, urna, sírjel) biztosítaná. A szociális temetés feltétele lenne, hogy az eltemettető vagy az általa felkért személy vállaljon személyes közreműködést a temetés során. Ezek közé tartozik egyebek mellett az elhunyt felöltöztetése, a sírhely kiásása, a ravatalozás, búcsúztatás, illetve a koporsó, urna leengedése, behantolása.

A költségeket viselő szervek kiadásainak csökkentése érdekében a tervezet meghatározza a szociális és köztemetés esetén a hamvasztás és a szállítás legmagasabb költségét, valamint a hűtés hatósági árát is.

A jogszabály-módosítás során a temetkezési szolgáltatók árainak közzétételét is kötelezővé tennék, illetve megtiltanák a temetés-felvételi irodák működését a fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézmények 200 méteres körzetében - mondta Prutkay János.

A koncepció részeként szigorítanák az urnák hazavitelét: ez csak abban az esetben lenne lehetséges, ha az elhunyt azt végrendeletében kérte, illetve, ha a temetésre kötelezett nyilatkozik arról, hogy más hozzátartozók számára a kegyeleti jog gyakorlását biztosítja.

168 hozzászólásarrow_drop_down_circle

entero
Azon mit spórolna az állam, ha egy hozzátartozó öltöztetné fel az elhunytat? Egyébként is, akiknek vannak hozzátartozói, azok mindig meg szokták oldani, hogy szerettüket méltóságteljesen búcsúztassák el a földi élettől. Akinek nincs senkije, annak jár az állami temetés, szóval ez most kissé morbid ötlet, Fideszem...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vukkocska
@Halszem: hmmm. Nem értem. A gyilkos úgy szokta eltüntetni áldozatát, hogy elássa. Vagy bármi más módon, de általában elássák, mert azzal tudják a legbiztonságosabban eltüntetni. Éppen arról van szó, hogy ásatjuk a sírokat, amikor a temetkezési intézetnél megrendeljük a temetést, de nem mi ássuk. Akár hogy csűröm csavarom, undorítónak tartom az elképzelést.
lbs
@bundi:
Információkat.
Én viszont nem várok tőled semmit.

Neked mániád a kötözködés, amikor azután megérkezik - ha nekem címzed - a menetrendszerinti válasz, akkor meg átmész egyféle dehonesztáló stílusba.
Írtam már, az a te legfőbb problémád velem és a hozzám hasonló hozzászóló társakkal, hogy azokban a témakörökben amihez hozzászólunk, notórius tudáshiányban vagy.
gabrella
Ilyen morbid lenyúlást még álmomban sem tudtam volna kitalálni. A fidesz erre is képes volt.
Ekkora gyalázatot , nem szégyellik magukat!?
bundi
@lbs: a hsz elejét nem értettem, de mindegy azon a tényen, hogy megint a kedvenc játékod játszod, tehát tererlsz nem változtat semmit. dehonesztáló stílust meg azzal szemben tudok csak alkalmazni, aki alapot ad rá.
egyébként köszönöm, hogy felvilágosítasz a problémáról, amiben szenvedek a jelek szerint (jópofa ez a burkolt hülyézés, és elismerem ilyenre tőled nem számítottam, ez egy kellemes meglepetés), de elárulnád a témával kapcsolatban, miből vontad le ezt a messzemenő következtetést?
mert most magam idézve:
"tehát a halott búcsúztatás és a virrasztás milyen kiadásokkal is jár az állam részéről, legalább is mi az ami miatt a szociális temetést be akarják vezetni? mert ha jól tudom itt a vállalkozói díjakat akarják ezzel mérsékelni.
tehát amit a temetkezési vállalkozó kiszámláz az állam felé azok után az elhunytak után, akiknek nincs hozzátartozója, vagy a hozzátartozók nem tudják vállalni az anyagi kiadásokat. és nem a népi hagyományokról szól a cikk, lbs nagy bánatára, mert hova is lesznek így a szép fantazmagóriák az újra feltámasztott hagyományokról."
tehát elmondanád ebben az esetben például hol a tárgyi tévedés, vagy a nótórius tudáshiány?
esetleg melyik "társad" az akinek olyasmit mondtam, ami nem fedi a valóságot?
nyanya001
Cinikus senkiházi !
Nincs ezen mit taglalni !
pacsni
@vukkocska: szeretnèk làtni egy olyan fènykèpe majd ahol viki, vagy pintèr àsnifogja a sirjàt valamelyik rokonnak, mert most hogy àrviz van, vikivel televan fènykèpekkell a sajtò,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.