Elrendelték Győrújfalu kitelepítését - tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után az MTI-t.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy biztonsági intézkedésről van szó. "A gát egyelőre stabil, de a víz nyomása olyan nagy, hogy biztonsági okokból úgy döntöttünk, elrendeljük Győrújfalu kiürítését" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint mintegy kétezer embert érint az intézkedés.

Az árvíz képeit itt tudja megnézni >>>

A győrújfalui gátnál korábban történt repedések miatt, de csak biztonsági megfontolásból döntöttek úgy, hogy pénteken kora este kiürítik a települést - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója az MTI-nek.

Mint elmondta, korábban a győrújfalui gátnál több repedés történt, illetve buzgárok keletkeztek, ezért úgy ítélték meg, hogy nem várják meg a sötétedést, hanem a biztonság kedvéért még a sötétedés előtt kiürítik a települést.

Ettől függetlenül a gátat nem adják fel, azt továbbra is "minden erővel" védik - hangsúlyozta Bakondi György.

A kitelepítés több mint kétezer embert érint. Számukra már készen állnak a fogadóhelyek. Fegyelmezetten és szervezetten zajlik a munka, még a sötétség előtt végrehajtják a kitelepítést.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dodo571031
Minden tiszteletem azoknak akik erejükön tul is ott teljesítenek a védekezésben!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pbalage
asszem gáz lesz, a tizedik rendőrautó megy szirénázva újfalu felé.
nyanya001
A kritikus helyzetben lévő Győrújfalunál elhallgatják a lényeget - írja felháborodott olvasónk, ottani lakos. Azt írja: A helyszínről tegnap többször tudósított a Hír Tv, de megkerülte a lényeg kimondását. Az új gát építésével kapcsolatos gondokról beszélt, de az egyszer sem hangzott el, ami a helyieket bántja, hogy az öreg, beállt, megbízható töltésüket elbontották.

Az alábbiakban megosztjuk veletek a teljes levelet.

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Tegnap tájékoztattam Önt arról, hogy Győrújfalunál kritikus árvízi helyzet alakult ki, mert a tavaszi áradás előtt a Duna projekt keretében úgy bontották le kb. 3 héttel az áradás előtt a régi töltés kb. 4 km-es szakaszát, így teljesen védtelen maradt a település, s Győrzámoly.

Tegnap délelőtt már annyira átázott a töltés, elmozdult a fólia, hogy megrogyott a töltés, kritikus volt a helyzet. Délután Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen irányította a munkálatokat. 400 katasztrófavédelmis szakember, továbbá a katonaság, s vízügyi szakemberek sokasága szervezetten dolgozott. Helikopterrel dobálták le a homokzsákokat, mert az elázott talaj nem bírja el a gépeket. Egy 50 méteres szakasz megerősítésén dolgoztak egész éjjel – a polgármester friss, Kisalföldben olvasott nyilatkozata szerint.

Az önkénteseket hátravonták a zsákok töltéséhez. Megjelent a Dömper Kft. kivitelező egyik vezetője, s próbálta védeni a védhetetlent. Egyik önkéntes majdnem nekiment: egész Ásványráróig működik a régi töltés, ez jó volt, minek dózerolták le itt tövig, egész Magyarország azon a 4 km-es szakaszon védekezik, amit ők elbontottak. A kivitelező embere szó nélkül elódalgott.
Tegnap jeleztem, hogy a kivitelező személyét illetően nincsenek biztos információim. Az interneten elérhető, hogy az ÉDUVIZIG területén a Duna projekt keretében 4 konzorcium dolgozik. Köztük a D+D, illetőleg a DDA konzorcium tagja a Dömper Kft /melynek képviselője megjelent a töltésen az önkénteseknél/, ha jól emlékszem.

Az tény, hogy a tavaszi áradás előtt bontottak. A...
aser
@GeoCravker: Nem felejtsük el,hogy amíg a katasztrófavédelem és a Rendőrség pénzért dolgozik,addig az önkéntesek ingyen dolgoznak!
aser
Azért kellett kitelepíteni Győrújfalu lakosságát, mert 3 hete bontották el a régóta bevált gátat, és az ideiglenesen épített csütörtökön megrepedt és megcsúszott.

Ezt vajon miért nem mondta be a közszolgálati TV ?
nyanya001
Pancser dilettáns önkormányzat és a kivitelező együttesen !
GeoCravker
Egyébként azt tudjuk, hogy miért kellett kitelepíteni az emebereket. Ha ugyanis az önkéntesek helyreállították, és statikailag is stabilizálták a helyzetet annyira, hogy efl mertek menni pózolni Hendéék, akkor a kitelepítés is értelmetlen lehetett. Pontosabban csak erőfitogtatás.
Azt igazolandó, hogy Orbán megmondta, hogy sicc, tehát menjetek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.