Elrendelték Győrújfalu kitelepítését - tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után az MTI-t.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy biztonsági intézkedésről van szó. "A gát egyelőre stabil, de a víz nyomása olyan nagy, hogy biztonsági okokból úgy döntöttünk, elrendeljük Győrújfalu kiürítését" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint mintegy kétezer embert érint az intézkedés.

Az árvíz képeit itt tudja megnézni >>>

A győrújfalui gátnál korábban történt repedések miatt, de csak biztonsági megfontolásból döntöttek úgy, hogy pénteken kora este kiürítik a települést - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója az MTI-nek.

Mint elmondta, korábban a győrújfalui gátnál több repedés történt, illetve buzgárok keletkeztek, ezért úgy ítélték meg, hogy nem várják meg a sötétedést, hanem a biztonság kedvéért még a sötétedés előtt kiürítik a települést.

Ettől függetlenül a gátat nem adják fel, azt továbbra is "minden erővel" védik - hangsúlyozta Bakondi György.

A kitelepítés több mint kétezer embert érint. Számukra már készen állnak a fogadóhelyek. Fegyelmezetten és szervezetten zajlik a munka, még a sötétség előtt végrehajtják a kitelepítést.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dodo571031
Minden tiszteletem azoknak akik erejükön tul is ott teljesítenek a védekezésben!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
GeoCravker
varanus.blog.hu/2013/06/07/kozszolg_692#comment-last

tristen 2005 2013-06-07 12:26:58

Brigitta Rea Fné L OLVASSÁTOK EL, NINCS ELÉG MEGFELELŐ KÖSZÖNŐ SZÓ!!! IGAZ? ŐK NEM KATONÁK ÉS REPREZENTÁCIÓ MIATT MENTEK SEGÍTENI!!! Segítsünk a bajban László Medgyes: Győrújfalu Mese a hősies védekezésről és mindazokról, akik az önkéntesek áldozatkész munkáját semmibe véve a siker fényében díszelegnek... Történt, hogy tegnap megcsúszott a védmű oldala, s ezzel olyan helyzet teremtődött, amely előre vetített egy komolyabb katasztrófát. Ekkor önkéntesek hada a hivatásos védekezőkkel karöltve, fáradtságot nem kímélve dolgozott azon, hogy ne következhessen be a legrosszabb forgatókönyv. A segítők között volt és magánkézben lévő helikopter és annak pilótája Imre Lajos is, aki a fáradtsággal és az éjszaka sötétjével mit sem törődve, hajnali fél kettőig hordta a zsákokat a gátra. Ekkor is csak azért szállt le, mert a gépen karbantartás kellett végezni... A hajnali nap sugarai már ismét a levegőben találták, fáradhatatlanul szállította a zsákokat a
megfelelő helyre. Igen ám, de közben érkezett a hír, hogy a honvédelmi miniszter meglátogatja a helyszínt. Mit lehet ilyenkor tenni? Gyorsan oda kell vezényelni az egész éjjel pihenő honvédségi helikoptereket, s ezzel olyan színben feltüntetni a dolgokat, mintha ők lennének a helyzet kulcsai. Ne feledkezzünk meg a gáton dolgozó önkéntesekről sem! Természetesen ők sem mutatnak jól a hivatalos beszámolókban, ezért mindenkit leparancsoltak a munkák helyszínéről. Már előre várom mit fogunk látni, olvasni a különböző médiumokban... Magyarország én így szeretlek...

Ezúton is üzenem azoknak, akik erőn felül teljesítettek az éjszaka folyamán, hogy mi tudjuk, ha ők nem lettek volna akkor, ott, ma merőben más helyzetre ébredtünk volna!!! Köszönjük!
miazavalami
@GeoCravker: Hát na. Valahogy így működött a márciusban is... :-((
dodo571031
Minden tiszteletem azoknak akik erejükön tul is ott teljesítenek a védekezésben!!
pbalage
asszem gáz lesz, a tizedik rendőrautó megy szirénázva újfalu felé.
nyanya001
A kritikus helyzetben lévő Győrújfalunál elhallgatják a lényeget - írja felháborodott olvasónk, ottani lakos. Azt írja: A helyszínről tegnap többször tudósított a Hír Tv, de megkerülte a lényeg kimondását. Az új gát építésével kapcsolatos gondokról beszélt, de az egyszer sem hangzott el, ami a helyieket bántja, hogy az öreg, beállt, megbízható töltésüket elbontották.

Az alábbiakban megosztjuk veletek a teljes levelet.

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Tegnap tájékoztattam Önt arról, hogy Győrújfalunál kritikus árvízi helyzet alakult ki, mert a tavaszi áradás előtt a Duna projekt keretében úgy bontották le kb. 3 héttel az áradás előtt a régi töltés kb. 4 km-es szakaszát, így teljesen védtelen maradt a település, s Győrzámoly.

Tegnap délelőtt már annyira átázott a töltés, elmozdult a fólia, hogy megrogyott a töltés, kritikus volt a helyzet. Délután Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen irányította a munkálatokat. 400 katasztrófavédelmis szakember, továbbá a katonaság, s vízügyi szakemberek sokasága szervezetten dolgozott. Helikopterrel dobálták le a homokzsákokat, mert az elázott talaj nem bírja el a gépeket. Egy 50 méteres szakasz megerősítésén dolgoztak egész éjjel – a polgármester friss, Kisalföldben olvasott nyilatkozata szerint.

Az önkénteseket hátravonták a zsákok töltéséhez. Megjelent a Dömper Kft. kivitelező egyik vezetője, s próbálta védeni a védhetetlent. Egyik önkéntes majdnem nekiment: egész Ásványráróig működik a régi töltés, ez jó volt, minek dózerolták le itt tövig, egész Magyarország azon a 4 km-es szakaszon védekezik, amit ők elbontottak. A kivitelező embere szó nélkül elódalgott.
Tegnap jeleztem, hogy a kivitelező személyét illetően nincsenek biztos információim. Az interneten elérhető, hogy az ÉDUVIZIG területén a Duna projekt keretében 4 konzorcium dolgozik. Köztük a D+D, illetőleg a DDA konzorcium tagja a Dömper Kft /melynek képviselője megjelent a töltésen az önkénteseknél/, ha jól emlékszem.

Az tény, hogy a tavaszi áradás előtt bontottak. A...
aser
@GeoCravker: Nem felejtsük el,hogy amíg a katasztrófavédelem és a Rendőrség pénzért dolgozik,addig az önkéntesek ingyen dolgoznak!
aser
Azért kellett kitelepíteni Győrújfalu lakosságát, mert 3 hete bontották el a régóta bevált gátat, és az ideiglenesen épített csütörtökön megrepedt és megcsúszott.

Ezt vajon miért nem mondta be a közszolgálati TV ?
nyanya001
Pancser dilettáns önkormányzat és a kivitelező együttesen !
GeoCravker
Egyébként azt tudjuk, hogy miért kellett kitelepíteni az emebereket. Ha ugyanis az önkéntesek helyreállították, és statikailag is stabilizálták a helyzetet annyira, hogy efl mertek menni pózolni Hendéék, akkor a kitelepítés is értelmetlen lehetett. Pontosabban csak erőfitogtatás.
Azt igazolandó, hogy Orbán megmondta, hogy sicc, tehát menjetek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.