A kormány tárgyalási mandátumot adott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, ez arról szól, hogy ki kell vezetni a lakáscélú devizahitel intézményét a magyar pénzügyi rendszerből - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Közölte azt is: újra nekirugaszkodik a kormány a "luxusáfa" bevezetésének.

"Most van, a jövőben pedig nem lesz" lakáscélú devizahitel - a kormányfő szavai szerint ezt kell megoldania Varga Mihálynak, akit a szerdai kormányülésen bíztak meg a feladattal. Az ennek határidejét firtató kérdésre Orbán Viktor azt válaszolta, "azt mondtuk neki (Varga Mihálynak), hogy siessen".

A tárcavezető szabad kezet kapott azzal kapcsolatban, hogy milyen megoldást választ - közölte a miniszterelnök, hozzátéve ugyanakkor: olyan megoldásra van szükség, amely nem dönti össze a magyar pénzügyi rendszert, de visszautasítja azt a cinikus magatartást, hogy "hát ilyen a boksz, így működik a pénzvilág".

Jön a luxusáfa: 30-35 százalékos kulcsot vezetnének be

Felidézte, a devizahitelesek korábbi megsegítései alkalmával, a végtörlesztés, az árfolyamgát és az eszközkezelő kialakításakor a kormány "nem sok energiát fecsérelt" a tárgyalásokra, mert akkor még Magyarország gyenge állapotban volt, ezért a kabinet "villámháborút" folytatott. Most azonban az ország erős, "ezért nem is egy végtörlesztés típusú megoldást javaslunk, hanem egy nyugodt, higgadt tárgyalást" - tette hozzá. Arra a felvetésre, hogy esetleg ezeket a korábbi intézkedéseket erősítik-e, Orbán Viktor azt válaszolta: ezek lehetséges döntések, "de a cél nem az, hogy javítsunk az eddigi eszközökön", hanem a lakáscélú devizakölcsönök kivezetése. Hozzátette, "a mi gondolkodásunk középpontjában azok állnak, akiknek egy lakásuk van, amelyben laknak, és ilyen értelemben az egyetlen vagyontárgyukat fenyegeti veszély".

"Azért tudtunk széles felhatalmazást adni a gazdasági miniszternek, mert több olyan alkotmányos megoldás is létezik, amellyel a korábban megkötött szerződéseket módosítani tudjuk" - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szavai szerint a lakáscélú devizahitelek konstrukciója rossz a családoknak és a gazdaságnak is, ez a legsebezhetőbb oldala ma az országnak. Úgy fogalmazott, az ilyen devizakölcsönt felvevő embereket becsapták, a bankok "minimum gondatlan, ha nem rosszhiszemű magatartást" tanúsítottak, ráadásul az állami szervek sem tették meg azt, amit meg kellett volna tenni.

A rádióinterjúban Orbán Viktor ismét felvetette a luxuscikkeket - például luxusautókat, ékszereket - terhelő magasabb, 30-35 százalékos áfakulcs bevezetésének lehetőségét. Emlékeztetett, hogy korábban az Európai Bizottság "visszaverte" a magyar kormány ilyen irányú törekvését, de - mint hangsúlyozta - "egy újabb nekirugaszkodásra lesz szükség", mert így válhat teljessé a magyar - szerinte Európában a legjobb - adórendszer igazságossága.

A kormányfő elmondta: a nemzetgazdasági miniszter azt a feladatot kapta, hogy a családi adókedvezmény kiterjesztését és a luxustermékek magasabb áfáját is építse be a jövő évi adótörvényekbe.

A családi adózással kapcsolatban jelezte, az a probléma állt elő, hogy aki több gyermeket vállal és kevesebbet keres, az ugyan rendelkezik az adókedvezmény lehetőségével, de nem tudja azt érvényesíteni. Ezért döntött úgy a kormány, hogy ilyen esetben igénybe vehető a kedvezmény a járulék terhére is. Tájékoztatása szerint ez mintegy 250-260 ezer családnak nyújt segítséget.

169 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csodapók
@Mobil123:"...a fideszes képviselők amiatt aggódtak, hogy az adóztatás miatt nem itthon, hanem külföldön vásárolják majd meg az emberek a luxustermékeket."

A dúsgazdagoknak már eddig is megvolt mindenük, ezután is meglesz,
eddig is volt jachtjuk az Adrián, nyaralójuk Mallorcán.
Kit etet ez hibbant már megint?
Bezzeg a progresszív adózást nem hozza vissza!
A csórók szja-ját nem törli el!
Az élelmiszer áfáját nem csökkenti.
Aki pár havi jövedelméből Lamborghinit tud venni,
azt marhára fogja zavarni, hogy 27% helyett 30%-ot fizet majd.
Populista mézesmadzag, megspékelve a devizahitelesek látszólagos
sajnálatával, miután a végtörlesztést ő is kihasználta!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@JAJMÁR: Megfontolandó gondolatok, de hozzá kell tenni, a "rossz utakat" a liberalizmus felerősítette...:(
Törölt felhasználó
Viktorka kezdünk a több kulcsos adórendszerhez visszatérni..:)
világlátó
@jajmár és @verőce21 Örömmel és bizakodással tölt el, ha olyanokat találok mint amilyenek Ti vagytok. Ilyenkor egy kis önbizalom erősítő patron is elpukkan bennem, ezek szerint még nem homályosúlt el a szellemem. Egyetértünk, jól látjuk a jelent és a jövőt. A rossz utakat a liberalizmus felerősítette - írod Kedves Verőce21. Ezt át kell gondolni sokunknak. Az autokrata, sokszor feleslegesen kíméletlen parancsok vételében volt részem katona koromban. Az sem volt áltlános, de mindig akadt egy két eszelős, aki " csak " így tudott érvényt szerezni akaratának. Persze kiutálták mindig, mindenhonnan. Az én magatartásomat, parancsnoki munkámat értéktelen liberális próbálkozásnak tekintette, minősítésemet is ennek megfelelően írta meg és terjesztettefel. Utólag olvasva szánalmas, de akkor fájdalmas volt. A liberalizmus nem a teljes szabadosság és a " mindent megold a verseny, ott pedig a minőség határoz meg mindent, " Koka féle gondolkodás a gazdasági életben nem jött be, Még sok minden kell a liberalizált gazdaság sikeres működéséhez, ahogy az élet más területeinek sikeres működéséhez. Ezt oktatással, neveléssel, a stratégiák és azok taktikai tervei kialakításakor kell és lehet érvényesíteni. Együtt a kemény kézzel / az okos állam / a liberalizált gazdasággal, a mindennapos ügyes korrekciókkal lehet működtetni egy civilizált, kultúrált országban. Ha ez utóbbi hiányos, azonnal előbújik a rendcsináló autokrata vezetés, sőt annak " legfelső " foka az egyszemélyi vezetés. Majd én megmondom merre kell menni és hányas sebességi fokozatban. A rossz utak a hiba nem a jó, okos, mértéktartó liberalizmus. Ezzel most nem vitatkozni akarok Veled, csak ez most így jutott eszembe.
világlátó
@kamazuka: A gondolat erőteljes hatás alatt formálódik. Több alternatívája is van. Azonosúlsz, integrálódsz, mert a mindennapi életed és családod élete errefelé hajt, vagy ellenállsz és ezáltal itt - ott konfrontálódsz, ami nem mindig a javadra szolgál, vagy befelé fordúlsz, nem nyilatkozol, gondolataidhoz sem előbbi sem a másik változathoz tartozó emberek véleményét közel nem engeded, elszgetelődsz Szabad, szárnyaló gondolataid torzulnak, depresszós is lehetsz ettől.
Én soha nem voltam semmilyen párt tagja, szimpatizánsa - hallom többektől. Ilyenkor elgondolkodom. Milyen szellemi, érzelmi környezetet tudott kialakítani maga körül hogy most erre még büszke is. Vagy félt mindenkitől és mindentől - neveltetése okán, vagy ... de nem akarok senkit megsérteni , valamiféle személyiségzavar okán.A köpönyegforgatók természetesen még rosszabb gondolatokat gerjesztenek az emberekben. A szabadság igazi állapota a teljes anyagi függetlenség állapota. Amikor azt teszed amit éppen akarsz, ott hol csak akarod. Ebben a szabadságban szabadon szárnyalhatnak a gondolataid, felülírva politikai eszméket, világnézeti és filozófikus ideológiákat. Megjegyzem, én sem tudom hogyan tovább, de mert 65 éves vagyok a történelem könyvek lapozgatásával keresem a saját önbecsülésem számára leginkább megfelelő gondolatiságot, kívülről figyelve embertársaim gyötrődését kicsiny de szép hazánkban.
verőce21
@világlátó: (10:30) Mindig lesznek olyanok, akik hazudnak, becsapnak másokat, kárt okoznak embertársaiknak információ útján. Épp napjainkban nagy ennek a kísértése, ezért sokkal lényegesebb, hogy ne váljunk ilyenné akkor sem, ha nagy is a csábítás. A liberalizmus jelszavai a "Valósítsd meg önmagad”, "Ez neked jár”, stb. mellett a Szólásszabadság a legnagyobb veszélye a liberalizmusnak.

Csak a fiatalok hiszik azt, hogy a szólás szabadsága azt jelenti, igazat kell mondani. Kell hozzá néhány év hogy felismerjék a szólásszabadság valójában a hazugsághoz való jogot is védi. :)

Íme néhány dolog, amire a szólásszabadság lehetőséget nyújt:
- Ígéreteket tehetünk, amelyeket nem kell betartanunk.
- Rosszindulatú pletykákat terjeszthetünk, és tönkretehetjük valakinek a hírnevét.
- Úgy tehetünk, mintha szakértők lennénk, amihez egyáltalán nem értünk.
- Kritizálhatunk.
- Becsaphatunk másokat.
- Megsérthetünk másokat.
- Túlozhatunk.
- Mondhatjuk, hogy szeretlek, vagy, hogy sajnálom, miközben nem érzünk sem szeretetet, sem sajnálatot.
- Tényeket közölhetünk, miközben hazudunk.

Ezek a "szabadságjogok" nem csak egyéneket illetnek meg, hanem a sajtót is. És nem kell bocsánatot kérni, valamit nem kell beismerni, mert ugyancsak a szólásszabadság biztosítja számunkra.

Azt hiszem sejted, én mennyire nem vagyok híve a liberalizmusnak és már a hazájában az USA-ban is egyre többen elzárkóznak ettől, mert sajnos mindig "lehull a lepel”.
világlátó
@verőce21: Amint látod, itt vannak olyanok bőven, akik akár egyetlen hozzáűszólásukban kimerítik ezeket a helytelen szólásformákat. Ráadásul még olyan trágár kifejezésekre is ragadtatják magukat, ami végképp megengedhetetlen.A felsorolás rémisztő.Talán a kritika és a túlzásba esés olyan, amit -bár felelőséggel kell megtenni - de a szólásszabadság alapvető eleme. Az jó dolog, hogy kritikával kell és lehet élni mások helytelen cselekedetei felett. A túlzás jó eszköz lehet akkor, ha képletessé, kinagyítottá lehet tenni emberi tulajdonságokat, magatartásformákat.Ebben az esetben isfelelősséggel tartozunk kimondott véleményünk, ítéleteink felett. A többi napi gyakorlattá lett, amortizáló hatása pedig óriásivá lett.A liberalizmust tenni mindezen állapotért? - hát nem tudom. De pótolom most a liberalizmussal kapcsolatos hiányosságaimat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.