Nem lesz könnyű jó szabályozást kitalálni a többször belengetett luxusáfára. Az egyszerű megoldások igazságtalanok lesznek, az azonban szinte kivitelezhetetlen, hogy valóban csak a luxustermékek után kelljen fizetni - írja a Napi Gazdaság.

A Napi Gazdaság szerdai cikke szerint nincs egyelőre semmilyen információ arról, milyen formában tervezi bevezetni a kormány a luxusáfát. Az áfakulcs szimpla emelése mellett, ami uniós aggályokat is felvethet, egy speciális, forgalmi típusú adó bevezetésének lehetősége is felmerült az elemzők fejében.

A KSH kiskereskedelmi forgalom árucsoportjaiban szinte lehetetlen olyan termékkört találni, amelyre egyértelműen kivethető lenne bármilyen luxusadó - ez persze nem is véletlen, hiszen a fogyasztói kosárban ezek a termékek csak pár százalékot tesznek ki, és értelmezhetetlen is lenne a luxustermékek kategória.

Luxus az lehet, ami irreálisan drága. A ruházati termékek, a lábbelik, az elektronikai berendezések, a lakástextilek és az alkohol, az ékszerek és az autók esetében is a luxus mivolt csak az árban és nem a terméktípusban jelentkezik. Ebben az esetben viszont lényegében minden termékkategóriára ki kellene terjeszteni az adót adott érték felett.

Ez a gyakorlatban számos nehézségbe ütközne. Egyrészt ha meghatároz a jogszabály egy értékhatárt egy adott terméknél - például luxuskategóriába tartozik a hatmillió forintnál drágább autó -, akkor ez az értékkategória el fog tűnni a piacról. Nem lesz autó csak ötmillióért és nyolcért, de a kettő között nem, mert senki sem akar extra adót fizetni. Hasonló lenne minden kiválasztott termékcsoportnál - olvasható a Napi Gazdaság cikkében.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Nyáron minden budapesti, akit odaköt a nyomorúság és nem mehet nyaralni, sorstárs és beszélgetőtárs. Kellenek az ilyen uborkaszezoni hírek. :)
egyember
@bakegya: Tegnap láttam a Nők Lapjában:
"Tüllös estélyi bőrmiderrel
Elysian 169 000 Ft."
Ezt -azt, aki megveszi- hogyan adóztatják a luxusadóval?
bakegya
@egyember: a sok kicsi sokra megy forintokból telik minden gegszterváltónak a luxusra,de még azon felül is.Ez volt a szabadságharc célja.A kérdésed majd az ügyeletes pösze pihe megválaszolja,ha nem akkor is észre fogod venni amikor hajsampont válogatsz a TESZKÓBAN.
egyember
@bakegya: Nem kell hajsampon. Nincs -már- hajam.
bakegya
Nálam a pihenés a luxus,ugyanis csak és csakis a munkámra vagyok igényes és a szellemi közegre ami körül kell hogy vegyen,mert ha nem akkor életképtelenné válnék..A háromszor 8 gyakran jut eszembe,de ,mert csak az emlékeimben él,és még így is meg kell gondolnunk mit mikor vásárolhatunk meg.A körzetemben számtalan közép mezőnyben mozgó család már két-három éve felélte a tartalékait-és ez az igazán nagy gond.
Az meg hogy az lenne a luxus ami irreálian drága?-a jövedelmek vagy nincsenek,vagy alacsonyak-hát miről beszélünk?-minden k.drága.
kamazuka
Persze fölmerűl a kérdés,hogy mi számít luxusnak.
Csak néző pont kérdése.

47 ezer forinthoz viszonyítva az A4 már luxus ,,e,, vel írva sértés a minimál béresekre nézve.
A találmány,mint szellemi tulajdon luxus termék olyanok előt,kik évente, egyetlen könyvet sem olvasnak el.
Hol a határ?
Vannak emberek akik értenek a pénz csináláshoz,de nem értenek annak okos elköltéséhez.
Vannak emberek akik nem értenek a pénz csináláshoz,de bankok pénzét költik el.
Vannak bankok melyek nem értenek az ügyfelekhez de a törvény lefalazza mohóságukat.
Nem könnyű okosnak lenni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.