Az egyetemhez bizonytalan tudású, de szorgalmas diákoknak szánja a kormány a közösségi főiskolákat - mondta Klinghammer István felsőoktatási államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Átalakul a felsőoktatási intézménystruktúra, megjelennek majd az úgynevezett közösségi főiskolák is - derült ki a Magyar Nemzet Klinghammer István felsőoktatási államtitkárral készült interjújából.

A közösségi főiskolán kétéves lenne a képzés, és felsőoktatási szakképzést adna a hallgatónak - mondta az államtitkár. "Ide azok jelentkezhetnének, akiknek bizonytalanabb a tudásuk annál, hogy egyetemre menjenek, de szorgalmasak és szeretnének tovább tanulni. A közösségi főiskolák elvégzésével nagyon jó védőnő, falugazdász vagy óvónő lehet belőlük" - fogalmazott Klinghammer.

"Ez az intézménytípus lenne a piramis alja. Sajnos nálunk a szakképzés nagyon gyenge lábakon áll, alig van jelentkező, és semmiféle hírverést, népszerűsítő reklámot nem kap a képzés. Ha továbbtanulásról van szó, mindenki csak azt hangoztatja, hogy menjünk egyetemre. Ott meg aztán meghirdetünk mindenféle szakot, sok olyat is, amit nem igazol vissza a társadalom, és nem lehet vele elhelyezkedni. Rendezni kell ezt a helyzetet" - tette hozzá az interjúban.

Klinghammer szerint ezt a helyzetet úgy lehetne rendezni, hogy az új felsőoktatási struktúrában a "nemzeti tudományegyetemek" - a debreceni, a szegedi, a pécsi és a budapesti ELTE - "oktassanak sok szakot, legyen sok karuk, mesterképzésük és doktori iskolájuk is".

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csodapók
Klinghammer aug.10-én betöltötte a 72.életévét, ezért beszélhet hülyeségeket:
ilyen felsőfokú intézmény már réges-rég óta van.
ELTE állam és jogtudományi jogi kar.
Itt végzett Áder, Orbán, Kövér, Szájer, Deutsch...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vakvillám
@ranger47: és persze súlytalanul ,nem kevés pénzért!
kkalman
Feltalálták a spanyol viaszt!
Ilyen, OKJ-s felsőfokú képesítéseket adó iskolák voltak eddig is. Csak nem közösségi főiskolának hívják. Az új elnevezésből már csak a "nemzeti" hiányzik.
De szép is lenne, Nemzeti Közösségi Iskola.
Csodapók
@kkalman: Kis korrekció, engedelmeddel:
Nemzeti Közösségi FŐiskola. :)
csegala
Ha a butaság szorgalommal párosul, az végzetes lehet. Legjobb példa erre a mai magyar politika. Vagy netán sok ilyen tipusú gyereke van a jobboldaliaknak? Ez amolyan Tesco gazdaságos diploma lesz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.