A magyar iskolákban a világon elsőként kötelező lesz tanítani és tanulni a magyarországi cigányság történetét és kultúráját. A különböző felzárkózási programokkal a kormányzat azért küzd, hogy a hátrányos helyzetben élő emberek elhiggyék, ki lehet törni a szegénységből - mondta 2013. június 27-én Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter egy, az érintetteknek indított képzés megnyitóján a Magyar Tudományos Akadémián.

Forrás: nokorszak.hu
Feltöltő: Angelika
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Endy
Remélem nem lesz kötelező, nem kell dögkútból húst venni ,vályogot vetni ,rongyszőnyeget szőni,ordibálni,lopni járni,hetekig nem mosakodni, megtanúlni.A magyarságot kellene velük megtanítani, inkább nekik kellene kötelezövé tenni az emberi együtt élés szabályait megtanulni,sőt vizsgázni belőle, addig bezárt üzemekben közmunka.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lenhardtibolya
Nem értem egészen a hírt, tehát minden gyereknek ezt kell tanulni majd? Talán hasznosabb lenne, ha a magyarság történetét és kultúráját okítanák a srácoknak, hiszen ez még Magyarország, ahová a betelepült népek bizonyára azért érkeztek, mert velünk, magyarokkal szeretnének élni, elfogadva a magyar hagyományokat...
Endy
Remélem nem lesz kötelező, nem kell dögkútból húst venni ,vályogot vetni ,rongyszőnyeget szőni,ordibálni,lopni járni,hetekig nem mosakodni, megtanúlni.A magyarságot kellene velük megtanítani, inkább nekik kellene kötelezövé tenni az emberi együtt élés szabályait megtanulni,sőt vizsgázni belőle, addig bezárt üzemekben közmunka.
nehogymá
@lenhardtibolya: az a néhány száz év nem fogja leterhelni a gyerekeket.de hogy ennek köze nincs a felzárkóztatáshoz az is biztos.valaki megint pénzt keres,de sokat.
Nakimaga
A magyarokról is lesz szó az elkövetkező ezer évben ?
lenhardtibolya
@nehogymá: Igaz, a felzárkóztatáshoz egészen más értékeket kellene megismertetni a gyerekekkel...
varrólány
Balog úrnak az utcájába költöztetnék cigányokat, garantáltan mindent meg fog tudni .
A kultúrájukat az biztos.
Meg mi az hogy emberi erőforrás? Az ember ma már csak magára számíthat , ezért kár egy minisztérium.
vakvillám
Az előszót--3000 oldalon bz--irta" utam a miniszterségig" cimmel..Ez lesz a kis KT:_és a lényeg--a cigányság története egyidős, a magyarokéval sőttt.:))
leszúrt rittberger
Mi ebben a hír? A cigányság a legnagyobb számú kisebbség itthon. A románokról, a finnekről meg a svábokról is van fejezet a történelemkönyvekben...
gabrella
@varrólány: Ő is cigány, valószínű,hogy ismeri a kultúrájukat.De az országban vannak németek is, akkor a magyarországi németek történetét és kultúráját is kötelező lesz?
varrólány
@gabrella: Inkább laknék a németekkel egy utcában elhiheted.
De cigány, és cigány közt is van különbség, mert volt olyan kulturáltabb szomszédunk is.
gabrella
@varrólány: Igen, én is ismerek normális életvitelű cigányokat.De ez csak 10 %-uk lehet kb.
Azokban már keveredés van magyar vérrel.
leszúrt rittberger
@gabrella: Ja, az a 10% is azért "rendes", mert már keveredett a magyarral, jól értem? :DDDDD úristen...
JAJMÁR
Természetes, hogy tanulják a gyerekek a többi nemzet, pl. német történelmet, és kultúrát, hiszen összefonódik a mienkkel, de egyébként is. A történelem (benne a magyar) a világ történelméről szól. A cigányság kultúrája és történelme viszont nincs benne, max. 3 mondat.
Az más kérdés, hogy én ebből semmiféle hírt és külön programot nem csinálnék, egyszerűen bele kell tenni az irodalom és töri könyvekbe egy-egy fejezetet.
nehogymá
@JAJMÁR: helyes.azt viszont nagyon nem értem,hogy ezek az ugy nevezett felzárkóztató integráló programok(? )mire vannak.értelme nincs.eredménye nuku.dobálóznak milliokkal milliárdokkal.ami , tekintve az ország helyzetét ,mindenkit irritál.ugy nézem ez is csak szarkavarás.a kérdés az,hogy miért?mert segitö szándék az nincs benne.a pénz az meg csak ugy elfolyik.
JAJMÁR
@nehogymá: Azt nem mondanám, hogy csak úgy elfolyik... jól keresnek ebből azok, akik a programokat kitalálják, (semmi különleges) majd eladják, azok akik tartják, pl. meghívott előadók, azok az iskolák, aki bevezetik, sőt, még jó gyakorlatként is el tudja adni az iskola, ha ez hosszabb akkor még plusz normatíva is jár, a tanároknak plusz pénz, óraszámba beszámít stb.
A végén ott van a gyerek, aki azért szintén kap 1-2 óra plusz foglalkozást, bár az egész az ő érdekében történik, túl sokat nem változtat az életén.
nehogymá
@JAJMÁR: kb én is igy látom.viszont kiváló alkalom arra,hogy egy jó izüt cigányozzon az igényes közönség.erre mondtam,hogy szándékos szar kavarás.
Csizmás Kond
Az tényleg dicséretes dolog lenne csak ha mostanig nem tudták a valódi történelmüket akkor most honnan tudják ?
JAJMÁR
Az iskolák többségében már működött az integráció, mert erre sok pénzt adott az állam, ezért bevezették. Ennek része volt a roma kultúra megismerése is. Lehet, hogy most kötelező lesz, és nem adnak rá plusz pénzt... még ez is lehet.
kedwes
Valami ama minisztériumi agyakban nem gömbölyű!
Anno, a II. Világháború utántól számítva az iskolákban egységesen tanították a Magyar történelmet és kultúrát.

Majd negyvenöt év múlva jött valaki, – honnan? – felháborodva, hogy nem beszélik az ő, ősi nyelvét ebben az országban. Mivel egyetlen iskola sem vette fel tananyagnak, ez elmúlt 500 évben, így nem is volt feltűnő.
De megint valaki, kitalálta, hogy a közintézményekben, és rendőröknek is kell ezt a nyelvet hibátlanul beszélni. Itt Európa közepén!
Miközben kissebségi nemzetiségek hadával vagyunk kibélelve: Szlávok, románok, szerbek, svábok és még sorolhatnám. Akik jól elvannak a határainkon belül, egy mással és velünk is.

Csak a valakiknek nem akaródzik az integrálódás.
Milyen önálló történelmet kellene tanulni, - a kultúrát most nem érintjük – olyat, mint a szlovákoké, amit ha kérik, E-mailben megküldhetnek? Ez úgy vicces, ahogy van!
Előbb azt a történelmet ismerjék, tanulják ahol élnek, ha már itt ragadtak!
Erősen kétlem, hogy az állampolgársági vizsgán megfelelnének. Jó, ha a valakik, 5%, ha átjutna!

Amikor egy Magyar úgy dönt, hogy elhagyja, a szülőhazáját az új lakhelyén el kell sajátítania az ottani nyelvet, meg kell ismernie a kultúrát és betartania a helyi törvényeket, ha meg akar maradni!
A valakikre ez miért nem vonatkozik? Mióta csóválja a farok a kutyát!
human
Ömmmm. Most akkor a magyaroknak kell felzárkózni a cigánysághoz? Vagy mi van?
Él itt még számos más kisebbség. Róluk is szól majd az óra vagy csak a cigányságról?
Azért túlzásba sem kellene vinni a pátyolgatást. Én mondjuk hasznosabbnak tartanám, ha a televízióban több tehetséges cigány származású riportert, műsorvezetőt láthatnánk. Ezzel tudat alatt nem nevelnénk bele a gyerekekbe, hogy cigányt csak a putri környékén lehet látni vagy bűnüldözési hirdetményekben.
Ariana
És ők is meg fogják tanulni a mi kultúránkat, tessék mondani? Mert lassan azért már időszerű lenne.
Nyuszicsibe
@kedwes: @Ariana: elmondtatok helyettem is mindent, köszi. :))))
pacsni
@lenhardtibolya: ès nem a cigànysàgokkal akarnak èlni a magyarok.
pacsni
majd 2014-be le lesz vàltva ez a moslèk kormàny ès eltorli az utànna jovo kormàny ezt a hulye rendeletett ès mèg sok màs torvènyt amit eddig kitalàlt a mi viktorunk.
marlin
@gabrella: Én is ismerek tisztességes cigányokat (is) de ennek ellenére most @lenhardtibolya: -ával és@Ariana: -ával tudok egyetérteni!!
Szvetlana
@Ariana: Gabrella: 14.11 annál is inkább, mert ők is magyarnak vallják magukat. Akkor hát...

Wikipédia:
A magyarcigányok (magyar cigányok formában is)[1] vagy magyar nyelvű romungrók közé tartozik a magyarországi romák többsége, mintegy kétharmada.[2] Többségükben a kárpáti cigányoktól származnak. Magyarország szinte minden jelentősebb településén élnek, és a Kárpát-medence több más magyarlakta vidékén (Felvidék, Kárpátalja, Székelyföld) is laknak. Külföldön önmagukat magyarnak vallják, míg szülőföldjükön általában romák vagy cigányok, akik megkülönböztetik magukat a nem cigányoktól
Vasárnapiiskolás
balogh egy szar cigány.a fajtályának a "kulturályát tanitsa otthon indiába ez a féreg.
országunk neve magyarország,nem cigányország annak ellenére hogy az állatok nem szavaztak emberekre,csak ahulladékra
Ariana
Ööö, hát bocs, de azért rajtad is meglátszik, hogy tényleg csak vasárnap jártál az iskola közelében...
soljanka
Szép jövő áll a gyerekek előtt:
napi egy tesi, cigányóra, beás nyelv, hittan...
A maradék egy-két órát majd valahogy felosztják a matek, irodalom,nyelvtan, fizika, töri, földrajz, biosz stb. között.
varrólány
@soljanka: Rajzóra már annyira ritkán van, legalább cigány gyerekeket rajzolhatnának! :-)
miazavalami
Nagyon eredeti elképzelés. Csak azt kérdezném halkan , hogy a cigány kultúrán belül tanitani fogják a cigány bűnözést is?
Meine Ehre heisst Treue
Mindig nekünk kell adni és most már róluk tanulni. De mit tesznek a cigányok értünk?
Az mégsem járja, hogy mi befogadjuk őket, cserébe pedig a küszöbre szarnak.
Mobil123
@Meine Ehre heisst Treue: "De mit tesznek a cigányok értünk?"- hiszen tudod a választ nagyon jól!!
Meine Ehre heisst Treue
@Mobil123: Igen, tenni tesznek, csak nem értünk, hanem ránk. De az évi több milliárdnyi ft segély mégis milyen jó tőlünk. Ideje lenne elzárni a pénzcsapot, mint Ózdon a vizet.
Mobil123
@Meine Ehre heisst Treue: Addig amíg a mindenkori kormányoknak kell a szavazataik addig ez csak álom marad!!
Meine Ehre heisst Treue
@Mobil123: Ezért kell olyan kormány, amelyiknek nem számítanak. A pénz megvonásával igazi bibliai csapást lehetne mérni rájuk, ebben a húzásban már lenne kraft. Persze a karhatalomnak is kicsit izgisebben telnének a napjai...
Mobil123
@Meine Ehre heisst Treue: Na ha talász ilyen kormányzó csapatot szólj, és Én leszek az első aki behúzza rájuk az X-et. A karhatalomnak most telhetne izgisebben a napjai , ha mernénke kimenni olyan településekre ahol több a faj, és mernének rendet tenni, szólni nekik, hogy pl. ne szomszéd kertjét nézze szemét lerakónak! stb.
nahát
jobban ki kell ismerni az ellenséget, hiszen itt élnek közöttünk!
csikknorisz
Lelkész úr, ha már a maga kezébe adták az egész közoktatást, javaslom, ezt a hittanóra keretén belül taníttassa, mert már ez a beharangozó is mellőzi a racionalitásokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.