A köznevelésért felelős államtitkár szerint nagy öröm, hogy már mintegy negyven köznevelési intézmény tartozik az egyház fenntartásába. Az a cél, hogy mind több gyermek részesüljön keresztény nevelésben, hogy szívja magába óvodás és iskolás korban azokat az értékeket, amelyeken Európa és Magyarország felépült - jelentette ki Hoffmann Rózsa az egri főegyházmegyei tanévnyitón az egri bazilikában kedden.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára elmondta: kedden az Országgyűlés elfogadta a köznevelési törvény módosítását, amely lezárja a pedagógus-életpályamodellről és a béremelésről több mint fél éve zajló vitát. Ezzel fontos állomásához érkezett a három éve és három hónapja tartó munka - tette hozzá.

"Ez az eredmény méltó a pedagógus hivatáshoz, méltó az iskolákhoz. Ezt az eredményt az ország a saját erejéből érte el, nem hitelből fogja finanszírozni az idén 30 milliárd, jövőre pedig 150 milliárd forintnyi többletkiadást, hogy méltóképpen díjazhassa végre a pedagógusokat" - fogalmazott az államtitkár.

Előadásában Hoffmann Rózsa emlékeztetett: a megújulásra esküdtek fel a kormányváltáskor. A célok között szerepelt a gyerekek, a fiatalok fejlődésének elősegítése, a családok, Magyarország jóléte, a kiegyenlített magas minőség, az igazságosság és a gazdaságosság is.

Elmondása szerint nagyobb figyelmet szenteltek a nevelésnek. Hároméves kortól kötelező lesz az óvodáztatás, bevezették a mindennapos testnevelést, és kötelező lesz a közösségi szolgálat teljesítése a középiskolásoknak. Megkezdődik a hittan, illetve az erkölcstan oktatása az állami iskolákban. Megjegyezte: a leendő elsősök az állami iskolákban 52 százalékban választották a hit- és erkölcstant, 48 százalékban pedig a civil erkölcstant.

Megtörtént az iskolák állami fenntartásba vétele is, amivel a problémák is "központivá váltak". Hoffmann Rózsa szavai szerint ez a magyarázata annak, hogy a helyben eddig is meglévő problémák országos, "katasztrofális káoszként" jelennek meg.

Hoffmann Rózsa a szeptember elsejével életbe lépő változások közül kiemelte az általános iskolákban délután kötelezően biztosítandó programokat. A középtávú cél az egész napos iskolarendszer bevezetése.

Szólt arról is, hogy a béremeléssel együtt megújul a munkaszervezési rendszer is: szavai szerint szakítanak azzal a több évtizedes gyakorlattal, amely szerint "a pedagógust éhbéren kell fizetni, a különmunkákért pedig üveggyöngyökkel jutalmazzák". Erről szól a 32 órás kötött munkaidő, amelyből a tanítási idő 22 és 26 óra között van.

"Sokszínű és gazdag maradt a magyarországi iskolarendszer, ez felel meg a mai társadalmi igényeknek, sokféle fenntartó van, szakmailag önállóak az iskolák" - összegezte Hoffmann Rózsa.

112 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csegala
Bezzeg amikor még MSZMP-s volt! Foggal, körömmel tagadta az Istenét, nehogy messze kerüljön a húsosfazéktól. Most meg istenhívőbb, mint Teréz anya. Hogy nem szégyenli magát!
Egyébként meg abban hisz, amiben akar, de ne kényszeritsen rá másokat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csabee.m
@lenhardtibolya: @lenhardtibolya: Kedves Ibolya! Megjegyzésemmel arra próbáltam utalni, hogy az egyházi gyakorlatok sok olyan tanítást,dogmát,hagyományt tartalmaznak, melyek jó esetben eltakarják, de többnyire meghamisítják az Istenről szóló bibliai képet, vagyis az Ige üzenetét elzárják nem csupán az Istent kereső,de sokszor még a hívő elől is.
A nyugalomnap tekintetében pedig két probléma van: 1. A nyugalomnap helyett többnyire vasárnapi "szagosmise órát" töltenek el a templomba járók (utána jó ebéd, kocsma,vagy ami tetszik, de Isten nélkül)
2. A teremtés emlékünnepét,a hét hetedik napjának (latinul: Sabbatum) ajándékát egyházi elgondolásra felcserélik a hét első napjának (az ókori nevén latinul: Dies Solis, a római katolikus tanítás szerint pedig :feria primo) ünneplésével. Ezt pedig már egyre inkább már a mohamedán világ is átveszi!
Hangsúlyozandó: nem a nap határozza meg a hitet ez esetben sem, hanem a hitbeli kapcsolat Istennel az,ami meghatározza, hogy melyik nap lesz számunkra az istentisztelet hetenkénti 24 órája - a napisten emléknapja, az ókori pogányság kultuszának ünnepe, a vasárnap (ugyanez érvényes a krisztianizált december 25.-i ünneplésre is, amely a feltámadó napisten ünnepe volt), vagy pedig szemben az árral haladva az a nap, amelyen Jézus Krisztus és apostolai is megnyugodtak- a szombat.
lenhardtibolya
@csabee.m: Köszönöm ezt a részletes hozzászólást, amely elgondolkodtatott, hogy miként került át az ünnepnap vasárnapra a szombat helyett. Tudom, hogy néhány vallás most is a szombatot tartja ünnepnek (pl. adventisták, zsidók). A lényeg - szerintem - mégsem azon van, hogy melyik napon ünnepelünk, pihenünk, hanem éppen azon, hogyha a nyugalomnapon úgy viselkedünk, ahogy írja, hogy szagosmise után kocsmázunk, pukkadásig bekajálunk, de már nem gondolunk Istenre. Ez nagyon nagy baj.
csabee.m
@lenhardtibolya: Ismét a HITBENI kapcsolatra helyezem a hangsúlyt. Mert hiába pihenek meg szombaton, ha az az idő nem a minőségi kapcsolat ideje Istennel és embertársammal. Ez estben,m ha az istentiszteleti nap nem Krisztussal és Krisztusban eltöltött idő, minden törekvésem hiábavaló. Erről Pál apostol ír, hogy a korabeli vallásos zsidóság sem ismerte fel, hogy várakozásai Krisztusban csúcsosodtak ki. Maga a Megváltó mondta: : "Hiábavaló a nekem adott tiszteletük, ha emberi parancsolatokat foglalnak tanításaikba" (v.ö.:Máté 15,9.; Márk 7,7.) valamint "Ítélni sem ítél senkit az Atya,hanem az egész ítéletet átadta a Fiúnak,hogy mindenki úgy becsülje /tisztelje/ a Fiút, ahogy becsülik /tisztelik/ az Atyát. Aki nem becsüli /tiszteli/ a Fiút, nem becsüli /tiszteli az Atyát sem, aki elküldte őt" (Jáno5,22.23.). Szövegkörnyezetükben is a hagyományok felülvizsgálata és a Fiú Atyával való egysége, egylényegűsége a kiemelt téma.
Természetesen lehet úgy tisztelni Istent és el is fogadja, hogy az ember nem ismer mást, mint családi,társadalmi hagyományai alapján pld. a vasárnapot, de ma már minden "fejlett társadalmi rendszerben" lehetősége van bárkinek olvasni és keresni Isten akaratát, hiszen Igéje a legkülönbözőbb fordításokban rendelkezésre áll, más kultúrák nyelvén is elérhető és -kivéve néhány szélsőségesen muzulmán kultúrát- szinte bármely országban hirdethető. Illetve életveszély mellett bárhol hirdethető és sokan ezt is felvállalják. A Krisztusról szóló evangélium hirdetésének legnagyobb akadálya viszont ma történetesen a nyugati kultúrában maga a "kereszténység", amely hagyományaival, dogmáival pontosan a Jézus korabeli zsidóság módján utasítja el az Úr megtérésre való felhívását. Ha pedig az ember vallása szemüvegén keresztül nézi az Igét, és nem hagy teret a Szent Lélek bensőnket átformáló erejének (megjegyzem: a szélsőséges karizmatikus fanatizált módon megnyilatkozó dolgoknak semmi közük Istenhez), akkor egész vallási élete hiábavaló.
Amennyiben ajánlhatok számomra...
csabee.m
@lenhardtibolya: Amennyiben ajánlhatok számomra is tovább feltárandó mély gondolatokat Teremtőnkkel való kapcsolatunk fontosságáról, akkor azt egyéb mély üzenetek mellett a adventista.hu/egwhite/honlap/pp/toc.htm címen e-bookban "A teremtés" könyvfejezetben elolvashatja. Mai világunkban úgy gondolom valóban evangéliumi az a megközelítés, ahogyan az írónő feltárta Alkotónk eredeti tervét az emberiséggel kapcsolatban. Áldott olvasást!
lenhardtibolya
@csabee.m: Egyik gyermekkori barátnőm adventista, így aztán többször jártam vele együtt a gyülekezetbe, ahol nagyon sok szép dolgot láttam, hallottam. Minden vallás hasznos, de csak akkor, hogyha az őszinte hit vezérli az embert. Áldott hét végét kívánok szeretettel!
csabee.m
@lenhardtibolya: Köszönöm így utólag olvasva is jókívánságát! Áldott volt az elmúlt szombaton a kis Bibliatanulmányozó osztályunk alkalma is, még olyan is megölelt utána, aki egyébként kevésbé szokott ilyen módon teret engedni érzelmeinek. Sok fontos üzenetet kaptunk lelki ébredésünkkel és a megújulásunkkal kapcsolatban, amire igencsak szükségünk van.
Sajnos Sátán gondoskodik időnként arról is, hogy ne csupán szép dolgokat lássunk meg, hiszen mivel mindannyian emberek vagyunk, és mi is bármikor eszközei lehetünk mások lelki életének megrontásában is. De tudnunk kell: ettől még Krisztus ugyanaz marad!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.