Az MSZP szerint a Világgazdasági Fórum (WEF) versenyképességi rangsorából az látszik, hogy már Bulgária is jobban teljesít Magyarországnál.

Burány Sándor szerdai sajtótájékoztatóján azután beszélt erről, hogy a WEF közzétette: Magyarország a 63. helyet foglalja el a versenyképességi rangsorban, ami három hellyel rosszabb mint az elmúlt évi helyezése. Magyarország ezzel az Európai Unió 28 országa közül a 24. helyen áll.

A szocialista politikus arra hívta fel figyelmet, hogy Magyarország 2005 óta szerepel a versenyképességi rangsorban, és a mostani a legrosszabb helyezése - két éve még 48. volt -, és már Bulgária is megelőzi.

Burány Sándor beszélt arról is, hogy sajtóhírek szerint a kormány el akarja törölni a stabilitási törvényben meghatározott adósságszabályt. Szerinte ez - valamint a kormányzati honlapon található adósságmérő eltüntetése - annak a beismerése, hogy a kormány elveszítette az államadósság elleni háborút, az adósság ugyanis ma 2500 milliárddal több, mint a kormányváltáskor.

Kitért arra, hogy tovább emelkednek a banki költségek, illetve hogy szerdán ismét drágultak az üzemanyagok, így három hét alatt a benzin 13, a gázolaj 16 forinttal kerül többe. Szerinte a kormánynak el kell számolnia azzal, mi értelme volt 500 milliárd forintért Mol-részvényeket venni, ha így sem tudja megakadályozni a sorozatos áremeléseket.

A családi adókedvezmény kiterjesztésének ötletét az MSZP-től lopta a Fidesz - jelentette ki Burány Sándor azzal kapcsolatban, hogy a szerdán kezdődő évadnyitó Fidesz-KDNP-frakcióülés egyik témája a kiskeresetű családok adókedvezménye lesz. "Azt szeretnénk, ha nemcsak Semjén Zsolt gyermekei kapnának állami támogatást, hanem a minimálbérből élő családok is" - fogalmazott, jelezve: a kormány sajnos csak részben "nyúlta le" javaslatukat.

A rezsicsökkentésről, amely szintén a kormánypárti frakcióülés témája lesz, Burány Sándor azt mondta: a szocialisták csak olyan tehercsökkentést tudnak elképzelni, ami nem jár együtt más lakossági kiadások növekedésével.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Matolcsy unortodox gazdaságpolitikai elméleteit megismerve az összes jobb és baloldali közgazdász megjósolta, hogy hamarosan a térség sereghajtói leszünk. Ehhez még hozzájött a politikai diplomácia unortodox kivitelezése és már meg is van az eredmény: végérvényesen lecsúszott az ország, amint ez előre látható volt.
Csak akkor fog fejlődési pályára állni az ország, ha a Fidesz még az ellenzékből is eltűnik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wolk
2011-ben vajon miért kellet 2020-re halasztani az euró hazai bevezetésének tervezett időpontját? A hivatalos indoklás megalapozatlan és csupán találgatni lehet a valóságos
indítékokat.

„Az euró bevezetésére akkor van esély, ha Magyarország 50 százalékra viszi le a bruttó hazai termék (GDP) arányában mért államadósságot” - mondta Matolcsy.

Ezek az indokok nyilvánvalóan mondvacsináltak: a maastrichti kritériumok nem 50,
hanem 60%-os adósságrátát (helyesebben ahhoz való közeledést) írnak elő, s a kormány tervei szerint az állami deficit már 2012-ben alacsonyabb lesz az elvárt 3%-nál.

Az 50%-os adósságráta elérése, illetve az euró-bevezetés 2020 utánra történő elhalasztása – mögött nincsenek számítások vagy érdemi közgazdasági megfontolások, ezért a halasztást az EU-val szembeni egyfajta politikai dackorszaknak tekinthetjük.

A 2012-től hatályos alkotmány szerint az alkotmánybírák csak az után vizsgálhatnak majd
gazdasági tárgyú jogszabályokat, hogy az adósságráta e kitüntetett érték alá kerül.
UKKAals
@wolk: Addigra eltüntetnek minden terhelő bizonyitékot. (trafik-föld - meg amiről még nem is tudunk mutyik)
coni
Valóban nem az államadósság a fő gond, hiszen amint az egy háztartásban is nyilvánvaló, ha valakinek nagyon sok a bevétele, nem okoz gondot az adósság törlesztése sem.
Magyarországnak az a tragédiája, hogy zuhanórepülésben van a gazdaság (16% alatti a beruházási ráta) és ennél sokkal kisebb adósságot sem tudna menedzselni, ráadásul ha a MNYP 3000 Mrd-is számoljuk (ez is adósság) akkor a 19,5E Milliárd Forintról 6,5 E Milliárddal nőtt az államadósságunk 3 év alatt. Soha ilyen ütemben nem nőtt az adósságunk mint amióta szabadságharcot folytatunk ellene.
Japánnak nem okoz gondot kezelni a háromszor akkora adósságát, mert ott termelnek is, nemcsak csikket szednek közmunkában. Ráadásul a nagy ellátó rendszerek is csődben vannak a pénzhiány miatt, így idő kérdése mikor fogják fel az emberek és választanak végre egy technokrata kormányt amelyik nemcsak politizál.
UKKAals
Tudjuk, hogy az USA vagy Németország, Franciaország, Japán milyen mértékben vannak eladósodva mégis a gazdaságuk jól működik a lakosság életszínvonala milyen jó. (wolk szeptember 14., 23:23)
wolk
2011-ben vajon miért kellet 2020-ra halasztani az euró hazai bevezetésének tervezett időpontját? A hivatalos indoklás megalapozatlan és csupán találgatni lehet a valóságos
indítékokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.