Új büntetés-végrehajtási kódex készül, amely törvényi szinten rendezné a témával kapcsolatos joganyagot, a terület szabályait, az elítéltek jogait és kötelességeit - írja a Nol.hu.

Még idén a kormány elé kerül a napokban társadalmi vitára bocsátott új büntetés-végrehajtási kódex, amelyről a parlament a jövő év első felében dönthet.

Garamvölgyi László, a jogszabályt előkészítő Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) szóvivője az új kódex alapelvei közül kiemelte: a büntetés-végrehajtásnak a legfőbb prioritása az elítéltek visszavezetése a társadalomba, ennek érdekében minden segítséget meg kell adni számukra, hogy szabadulásuk után lakhelyhez és munkalehetőséghez jussanak. Ez utóbbiban kiemelt szerep juthat a közfoglalkoztatásnak - tette hozzá - olvasható a Nol.hu cikkében.

A lap megtudta: az új kódex azt is tartalmazná, hogy a börtönfalakon belüli többletszolgáltatások költségeihez a jövőben a fogvatartottaknak is hozzá kell járulniuk. Az NBT szóvivője szerint ezek elsősorban a rezsiköltségek, de idetartoznak a rabok károkozásából fakadó vagy a saját maguk által előidézett egészségügyi ellátáshoz, kórházi kezeléshez kapcsolódó kiadások is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.