Kedden reggel a Mokka vendége volt az a Horváth László, aki előbb nem annyira, később viszont annál inkább szerette a fogyatékkal élőket. Horváth László egyébként Szilvásvárad fideszes országgyűlési képviselője. Szilvásváradon erős elutasításba ütközött az, hogy a faluba költözzenek egy közeli településről a fogyatékkal élők.

Szilvásvárad képviselőtestülete egyhangúlag döntött arról, hogy a településen nem szívesen lát fogyatékkal élőket és súlyos mondatok hangzottak el a Heves megyei Szilvásváradi önkormányzat polgármesterének és képviselőinek szájából el szeptember 9-én.

A botrány kirobbanása után Horváth egy videót töltött fel YouTube-oldalára, amin a fogyatékkal élők otthonába látogat és úgy tesz, mintha végig támogatta volna a Szilvásváradra költözésüket. Egy gondozott a kezét fogva hálálkodik a képviselőnek, ő pedig büszkén tűri, és arról beszél, hogy az elutasításnak csak az az oka, hogy a faluban nem ismerik őket.

"A tájékoztatás hiánya, ami itt megmérgezte a lelkeket" - mondta akkor Horváth László. És így érkeztünk el a kedd reggeli műsorhoz.

"A lakossági fórumon nagyon szomorú dolgok történtek és az elutasítás volt a jellemző" - fogalmazott a képviselő, aki megdöbbent azon, hogy volt olyan lakos is, aki azt mondta, "ide pedig a fogyatékosok nem fognak jönni, van még ebben az országban több mint 3 ezer település, ahová mehetnek."

Horváth László szerint ellenséges hangulatba  nem szabad vinni fogyatékkal élőket. Szerinte ez a hangulat a rémhírek és az álhírek miatt alakult ki. Szerinte az embereket nem tájékoztatták arról, hogy milyen fokú sérült emberek kerülhetnek a faluba, mint ahogy arról sem tudtak, hogy az otthonokban teljes felügyelet mellett élhetnek majd, sőt még kamerarendszert is telepítenek.

Szerencsére azonban Horváth László szíve a helyén volt és miután látta az elutasítást, sok helyre ellátogatott, beszélt a képviselőtestület több tagjával, sőt a polgármesterrel is beszélt és most már van olyan hely, ahol szívesen látják és várják a beköltöző embereket - hangzott el a Mokkában. 

A képviselő ismeri a fogyatékkal élőket és bizton állíthatja, hogy nem veszélyesek. Szerinte tájékoztatás kell, beszélni kell a problémáról. Azt is elmondta, hogy 2015 tavaszán költözhetnek be a fogyatékkal élők kettő lakóotthonba.

Horváth László többször is említette a rémhír és álhír kifejezéseket és a tájékoztatás elmaradását. Szerinte arról kellett volna tájékoztatni az embereket, hogy a szomszédjukban előfordulhat egy ilyen lakóotthon kialakítása.

A tájékoztatás az ő feladata lett volna,  honlapján pedig még megtalálható az a cikk, amelyben 300 aláíró nevében utasítja el őket.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Ah! A megvilágosodás iskolapéldája és a "szó elszáll, az írás megmarad " igazsága! Hacsak pánikszerűen le nem kapta a bejegyzését saját szavairól, amit a Facebookon oly bátran elhelyezett.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bundi
@silber13: gyors bemásoltam, mielőtt törölnék:
"Az elmúlt napokban folytatott egyeztetések eredményeként azt kérem a pályázótól, a HMIK jogutódja, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves megyei igazgatójától, Benedek Istvántól: módosítsa a pályázatot úgy, hogy Szilvásváradon ne vásároljanak ingatlanokat fogyatékosok elhelyezéséhez. A pályázó vizsgálja meg, hogy a szilvásváradi házak helyett a környező településeken vannak-e a célnak megfelelő egyéb ingatlanok. Nyomatékosan kérem egyúttal azt is, hogy mindez teljes körű tájékoztatás mellett, az érintett önkormányzatok, valamint a településeken élő emberek véleményének előzetes kikérésével és figyelembe vételével történjen.

Gyöngyös, 2013. szeptember 6.

Horváth László
országgyűlési képviselő"
UKKAals
Ez a H.L. azonos lehet a milliárdos vállalkozóval aki Kazahsztán tiszteletbeli konzulja is?
jancsipapa
Most már bármit mondhat .Az nem lehet magyarázat ,csak ócska magyarázkodás ...
mátmar
Ezek még a csillagokat is lehazudják az égről! Ez a patkány is felkerülhet a tahók közé!
kukac50
Annyira küzd, mint Bányai Gábor a pszichiátriai betegek otthonába élőkért?
Még hazudik is a bántalmazók,és a vezetés hibái mellett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.