A kormányzati gazdaságpolitika logikus következményének nevezte a magyar gazdaság növekedését Orbán Viktor miniszterelnök az M1 Az este című pénteki műsorában. A kormányfő szólt a devizahitelesekről is, úgy fogalmazva: az lenne a normális, ha az igazságügyi rendszer, nem pedig a kormány próbálna igazságot szolgáltatni nekik.

A kormány biztos volt benne, hogy az általa eltervezett politika végrehajtásával megindul a magyar gazdaság növekedése – jelentette ki az interjúban Orbán Viktor, utalva arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 1,7 százalékkal emelkedett az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A miniszterelnök közölte: a munkahelyvédelmi akcióterv, a gyed extra, a kiskeresetűek adókedvezménye és a rezsicsökkentés is már a mostani gazdasági növekedés eredményének a lefordítását jelenti a mindennapi életkörülmények nyelvére.

Felidézte: tavaly, az idei költségvetés megalkotásakor azt az álláspontot képviselte, hogy ha teljesülnek a kormány várakozásai, és év közben nem adják fel az irányvonalat, akkor 2013 negyedik negyedévében – az előző évhez viszonyítva – Magyarországon lehet a legnagyobb gazdasági növekedés egész Közép-Európában, amire hosszú évek óta nem volt példa. "Azt a gazdaságpolitikát folytatjuk, amellyel korábban éllovasai voltunk a régiónak, és én mindig is hittem abban, hogy ez meghozza az eredményt" – mondta.

Jelezte ugyanakkor, továbbra is számít vitákra Brüsszellel, mert a kabinet több nagy európai érdekcsoportnak is rálépett a tyúkszemére. Mint fogalmazott, a magyar gazdaságpolitika vesztes oldalán lévő bankoknak és nemzetközi cégeknek erős érdekképviseletük van Brüsszelben, a dolgoknak pedig az a rendje az európai politikában, hogy ők továbbra is tiltakozni fognak a bankadó és a különadók miatt.

"Ezek a csoportok továbbra is ellenfeleink Brüsszelben" – tette egyértelművé Orbán Viktor, hangsúlyozta azonban, hogy Brüsszelben is vállalni kell a gazdaságpolitikai vitákat.

"Most azonban sokkal több töltény van a tárban, mint korábban volt, vastagabb a muníciónk", hiszen megjöttek az eredmények – mondta a kormányfő, felsorolva, hogy az államadósság csökken, a költségvetést ellenőrzés alatt tartja a kormány, a gazdaság nő, a külkereskedelmi és a fizetési mérleg rendben van és a devizatartalékok is jó szinten vannak.

Ezért Magyarország könnyebben vívja meg vitáit Brüsszelben, mint korábban – magyarázta.

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani gazdasági növekedést – amely mögött a magyar vállalkozók és munkavállalók teljesítménye áll – úgy kell megbecsülni, hogy közben Európában válság van, a bankok pedig több ezer milliárd forintot vontak ki a magyar gazdaságból, mert az anyabankok rossz bőrben vannak, vagyis a magyar gazdaság számára elérhető pénzmennyiség jelentősen csökkent.

Ezért volt fontos, hogy a jegybank a vezetőváltás után olyan programokat hirdetett meg, amelyek pénzt biztosítanak a reálgazdaságnak. Ez bejött, ezt a politikát érdemes folytatni – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő ezzel összefüggésben rámutatott arra, hogy a mostaninál is nagyobb, 3-4 százalékos növekedést akkor tud elérni Magyarország, ha a bankok is aktívan beszállnak a hitelezésbe.

Ehhez azonban nem a magyar gazdaságpolitikának kell változnia, hanem a külföldi bankoknak kell otthon rendbe tenniük magukat, akkor ugyanis megerősödnek, és újra hitelezni fognak Magyarországon – mondta.

A devizahitelesekre rátérve a miniszterelnök arra biztatott minden érintettet, hogy éljen a biztos tehercsökkenést jelentő árfolyamgát lehetőségével, rendezze adósságait, tegye magát pénzügyileg rendbe. Fontosnak nevezte, hogy a családok fogyasztása, házépítése, lakásbővítése stabil pénzügyi alapokon történjen, vagyis először az előző hiteleiket tudják le.

Orbán Viktor ismét utalt a bíróságok szerepére a devizahitelesek ügyében. Álláspontja szerint ha a fontos vitakérdésekben az igazságszolgáltatás az emberek oldalára áll, akkor már nem a lakosságon kell majd segíteni, hanem a pénzintézetek esetében kell megnézni, "mit tudunk a bankoknak segíteni ahhoz, hogy teljesíthessék az emberekkel szembeni kötelességüket".

Ha azonban az igazságszolgáltatás nem áll az emberek oldalára – folytatta –, akkor a kormánynak kell ezt megtennie, és akkor nem a bankok, hanem az emberek szempontjából kell vizsgálnia az ügyet.

Jó lenne azonban, ha az igazságügyi rendszer igazságot szolgáltatna az embereknek, és a kormánynak ezen igazságszolgáltatás következményeit kellene pénzügyileg kezelnie – mondta, jelezve, ezt tartaná normálisnak, nem pedig azt, hogy a kormány próbál igazságot szolgáltatni az igazságszolgáltatás helyett.

Az interjúban szóba került a közelgő parlamenti választás is, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök az ellenzékre utalva úgy fogalmazott: most azok az emberek ígérnek meg mindent, akik négy évvel ezelőtt mindent elvettek az emberektől.

Ezért "nem azzal érvelek, hogy nekik nincs igazuk, hanem hogy sosem volt igazuk" – mondta Orbán Viktor.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Szégyellem hogy a Magyar kormány állampolgára vagyok,szégyellem hogy Magyarországon a korrupció legyőzte a becsületet, szégyellem az igazságszolgáltatás a bűnözők szolgálatába állt,szégyellem ,hogy a rendőr a legutolsó ember akitől segítséget kérnék, szégyellem ,hogy a szemem előtt fagynak meg ,vagy halnak éhen emberek, akiket ostoba,primitív, ingyenélő rendőrökkel üldöztetnek.Szégyellem ,hogy Orbán Viktor nevű élőlényt kell Magyarország miniszter elnökének megneveznem.Szégyellem ,hogy tudatosan megosztják,listázzák az ország lakóit politikai indításból.Szégyellem,hogy politikusok és a bankok fondorlatos csalásai miatt kerülnek utcára emberek ,családok.Szégyellem hogy csak az a gyerek tanulhat aki tud fizetni,míg az ingyenélő politikusok gyerekei a mi adónkból járnak a legjobb ,legdrágább iskolákba.Szégyellem hogy az egészségügyben különbséget tesznek csóró,gazdag,politikus,vagy csókosok között.Szégyellem hogy egy hazug NŐVERŐ helyet kap a Parlamentbe,sőt az ellene tüntetőket meg is büntetik. És elég szégyen ,hogy a REZSICSÖKKENTŐ ? ÉS MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT DUMÁT? intelligens emberekkel a választás érdekében meg tudják etetni.Hát ennyit a szabad vélemény nyilvánításról ,és szólás szabadságról.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bukfenc
@libelle: én nem lennék ennyire udvarias...
F_Viktor
@kukac50: Igen, erről Orbán mindig megfeledkezik :-)
Vagyis Románia, Bulgária is már jobban teljesít, mint Magyarország!
libelle
@F_Viktor: Igen. Vasárnap volt a hir az összes nyugati hirekben szinte egész nap.Az egy orás riportban pedig szóhoz jutottak azok a hajléktalanok akik itt még ebben az országban élnek. Sok család gyermekekkel. Megprobálva a látszatot megörizni, tiszták gondozottak de, általában a férfiaknak nincs munkályuk mert megszüntek a vállalatok igy a nök járnak el takaritani valahová. Bécsben a magyar hajléktalanok is meg lettek kérdezve. Csak annyit, gyalázat.!!!
F_Viktor
@libelle: Köszi az infót, megdöbbentő...
F_Viktor
@spu00: Íme mai hír:

"Novber 17-ig heten, november 17. és december 1. között pedig további négyen szenvedtek fagyhalált. Valamennyi áldozat férfi volt, fiatalkorú nincs köztük. A 11 személy közül heten a szabad ég alatt hűltek ki, négyen pedig fűtetlen otthonaikban.

Egyelőre még nincs kimutatás arról, hogy hány embert szállítottak kórházba kihűlés miatt, és közülük hányat nem sikerült megmenteni. Az elmúlt évek tapasztalata szerint megközelítőleg annyian haltak meg a kihűlés miatt kórházba kerültek közül, mint amennyien a közterületen és saját otthonukban hunytak el – tudatta az MSZF."

11 halott már most, mikor a napi átlaghőmérséklet még nincs is 0C alatt!
4 ember saját fűtetlen lakásában fagyott meg!!! Ez lehetne az ország szegénységi- és empátiás mutatója is!
spu00
Érdekes vélemények hangzanak el, ami számomra érthetetlen. Kik a hajléktalanok? Nobel díjas tudósok, országunk kiemelkedő prominensei, az ország előmenetelének vezető egyénei? Nem, egy szerencsétlen, saját maguk, vagy körülmények áldozatai akiknek segíteni kell egy adott időszak átvészeléséhez mind erkölcsi,mind anyagi szempontból. De azért ne Ők akarják meghatározni ennek módját , helyét, amennyiben emberi méltóságukban nem sértik.Ha biztosítva van elhelyezésük, s ismeretem szerint biztosítva van, akkor ne akarjanak olyan helyen megágyazni maguknak, ahol mindenki felháborítónak tarja. Az információk szerint az adott lehetőséget tovább lehet bővíteni. Manapság trendi hajléktalannak lenni. Ha valaki ismeri a vidéki lehetőségeket, akkor az tudja, hogy rendkívül sok lakatlan ház van megfelelő nagyságú telekkel, érdekes módon egyetlen hajléktalan nem kíván lemenni vidékre, mert akkor ott dolgozni kellene, s nem volna hivatkozási alapja.Szóval nem úgy van ahogy Önök gondolják. Láttak már Bécsi fényképeket a magyar hajléktalanokról, vagy csak írásokat? De kíváncsian várom , hogy hol láttak Bécsi / osztrák / hajléktalant az első kerületben életvitel szerűen ott élőt.Egyértelmű, hogy politikai játszmát játszanak, tartalom nélkül.érdekelne, hogy melyikük lépcsőházában tűrik meg ottlétüket tartózkodás és egyéb tevékenységük elvégzésével együtt?Inkább arról kellene értekezni, hogy melyik hajléktalan szálláson nem fogadták be őket? Ja, hogy ilyen nincs, s így nincs , s így nem tudnak felháborodni, na ez a ciki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.