A magyar lehet Közép-Európa leggyorsabban növekvő gazdasága ez év végére, ha a negyedik negyedévben is folytatni tudja azt a munkát, amit a harmadikban végzett – mondta Orbán Viktor kedden Kaposváron.

A miniszterelnök a Magyar Cukor Zrt. új, 3 milliárd forintból épült és 60 ezer tonna cukor tárolására szolgáló silójának átadásakor mondott beszédében hangsúlyozta: Magyarországon a hagyományoknak és az adottságoknak köszönhetően húzóágazat a mezőgazdaság, továbbá az arra épülő élelmiszeripar, a jó minőségű élelmiszerek előállítása pedig elemi, nemzeti érdek.

Orbán: a magyar lehet Közép-Európa leggyorsabban növekvő gazdasága

A magyar agrárium az elmúlt évek adatai alapján jelentős exportteljesítményt tud felmutatni: az agrárexport árbevétele 2010-ben még csak 5,8 milliárd, 2011-ben már 7,1 milliárd euró volt. A tavalyi nem volt olyan jó év a mezőgazdaság szempontjából, de a kivitel értéke minden idők legmagasabbja, 8 milliárdot meghaladó euró volt, amely a nemzetgazdasági export 10 százalékát tette ki – mutatott rá Orbán Viktor.

A kormányfő emléketetett rá, hogy Magyarország a XIX. századtól kezdődően cukornagyhatalommá vált, 1990-ben a 12 cukorgyárában több mint 8 ezer ember dolgozott, akik évente 600 ezer tonna cukrot állítottak elő. Az európai uniós csatlakozást követően azonban az akkori kormány visszaadta a cukorkvóta nagy részét, emiatt a termelés évi 105 ezer tonnára csökkent, ezt jelenleg egy gyár, a kaposvári állítja elő. "Mára oda jutottunk, hogy a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség kétharmadát importálni kell" – mondta a miniszterelnök.
Szólt arról is, hogy a kormány november végén több, az ágazatot érintő döntés meghozatalát tervezi.

Hangsúlyozta: a kormánynak és a Magyar Cukor Zrt. tulajdonosainak, vezetőinek célja a cukorrépa-termelés és a cukorgyártás nemzetgazdasági jelentőségének megőrzése. "Közös cél az ágazat bővítése is, ennek érdekében a kormány ennek a gyárnak is minden lehetséges támogatást biztosított az elmúlt években" – jegyezte meg.

Orbán Viktor kitért rá, hogy az iparág gondjait nehezíti az áfacsalások magas aránya, ami az állam mellett a termelőknek is komoly problémát okoz. "Itt kérem nagy disznóságok vannak, olyanok, amelyek nemzetgazdasági méretű károkat okoznak" – mondta.

A miniszterelnök úgy vélte: akik lerontják a becsületesen dolgozó cégek, termelők és a kaposvári gyár teljesítményét, azok súlyos bűnt követnek el Magyarországgal szemben, s nem mentség számukra az sem, hogy az érvényben lévő hazai és európai uniós szabályok nem teszik túl nehézzé a dolgukat.

Orbán Viktor utalva arra, hogy tárgyalásokat folytatott cukoripari vezetőkkel, közölte: "Magyarország megkísérli a fordított áfafizetés rendjének bevezetését, amit Brüsszelben most még nem támogatnak, de reményei szerint a közös fellépés eredményeként" elfogadnak majd, s ez hasonlóan a gabona esetéhez, jelentősen javít az iparág helyzetén, növeli az abból származó állami bevételt, hozzájárul a cukorkereskedelem kifehérítéséhez.

A kormányfő kitért rá, hogy 2017-től megszűnhet az Európai Unión belüli cukorkvóta, lehetőséget nyújtva a magyar cukoripar gyarapodására, növekedésére. Orbán Viktor ígéretet tett rá, hogy a kormány továbbra is fenntartja a cukoriparnak juttatott állami támogatások rendszerét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.