Magyarország jobban teljesít a munkavállalók megbecsülésében is, mint korábban – mondta szerdai sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője, hangsúlyozva: tartósan, kilenc hónapja nőnek a keresetek és azok vásárlóértéke.

Selmeczi Gabriella arra is felhívta a figyelmet, hogy januártól szeptemberig a bruttó átlagkeresetek 3,6 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 5 százalékkal nőttek, tavaly szeptemberhez képest pedig 5 százalékos a reálbér-növekedés, vagyis a fizetések értékét nemcsak megőrizni sikerült, hanem növelni is.

Hozzátette: huszonegy éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint jelenleg.

A szóvivő rámutatott: jövőre a jelenleginél is több pénz marad a munkavállalók zsebében, hiszen életbe lép a kiskeresetű családok adócsökkentése, folytatódik a pedagógusok, valamint az egészségügyi dolgozók béremelése is, a gyed extra pedig a kisgyermekes családok jövedelmi helyzetét javítja.

"Magyarország tartós növekedési pályára lépett – fogalmazott –, így okkal bízhatunk abban, hogy 2014-ben még többen találják meg helyüket a munkaerő-piacon".

A szóvivő bírálta a szocialista Tóbiás Józsefet, aki szerdán azt mondta: az állam egyre kevesebbet költ gyógyításra, ami romló színvonalú ellátáshoz, hosszabb várólistákhoz vezet, és ahhoz, hogy 300 milliárd forint hiányzik az egészségügyből. Selmeczi Gabriella a szocialisták az egészségügy helyzetéről szóló szembesítő kampányára úgy reagált: saját magukat kellene szembesíteniük azzal, ami kormányzásuk idején az ágazatban történt.

Úgy folytatta: tönkretették a magyar egészségügyet, hagyták kivérezni a kórházakat, eszközből, orvosból, ápolókból kifogyni az egészségügyet. A szocialista kormányok alatt az egészségügyi dolgozók fizetése az átlagbér alatti szintre süllyedt, 400 milliárd forintot pumpáltak ki a szektorból és ötezernél több dolgozó hagyta ott a pályát vagy ment külföldre – mondta.

"A kormányváltáskor a kórházak 125 milliárd forintnyi adósságot halmoztak fel, és ha a szocialistákon múlt volna, még a betegekkel is fizettettek volna vizitdíjat vagy kórházi napidíjat" – fogalmazott.

2010 óta azonban az egészségügy megerősödött – fűzte hozzá. A kormány elsőként itt hajtott végre béremelést, emellett adósságrendezéssel is segítik az ágazat talpra állását. A rendszerváltás óta a legnagyobb, 300 milliárd forintos fejlesztés indult – mondta. "Százhúsz új mentőautót állítottunk munkába, és további kétszáz fog hamarosan munkába állni, huszonkét új mentőállomást építünk és hatvanat újítunk fel" – emlékeztetett.

Selmeczi Gabriella kérdésre válaszolva beszélt arról a tanulmányról is, amely kedden, a Pénzügyi Szemlében jelent meg Virovácz Péter és szerzőtársa tollából a jelenlegi adórendszer hatásairól. Virovácz Péter a Századvég Gazdaságkutató Zrt., munkatársa, bár a cikket nem annak megbízásából készítette. Selmeczi Gabriella erről szólva azt mondta: a leírtak nem a Századvég véleményét tükrözik, és azt, hogy egy munkatársuk attól eltérő tanulmányt közölt, azt jelzi, hogy a gazdaságkutató egy nyitott szemléletű intézmény.

Az adórendszerről szólva a szóvivő kijelentette: a magyarországi, 16 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs Európában a második legalacsonyabb. Ezt egészíti ki a gyermekek után járó adókedvezmény – folytatta. Szerinte a mostani adórendszer minden egyes jövedelemkategóriában növelte a béreket, és a gazdaságpolitikában, valamint a családokat érintően is bizonyított.

Hozzátette: "valami nem stimmel a tanulmánnyal", hiszen azt is tartalmazza, hogy a jelenlegi adórendszer a gyermektelen munkavállalók jövedelmét növelte, ez pedig nem igaz.

A szóvivő kérdésre válaszolva bírálta Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét is, amiért egy kecskeméti lakossági fórumán belépőjegyet szedtek. Selmeczi Gabriella elképesztőnek tartotta, hogy "a milliárdos Gyurcsány Ferenc pénzt kér a nyugdíjasoktól azért, hogy őt meghallgassák. Első gondolata ma is az, hogy hogyan húzza le a nyugdíjasokat" – mondta.

Arra reagálva, hogy Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tizenegy pénzintézettel szemben a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt összesen 9 milliárd 488 millió 200 ezer forint összegű bírságot szabott ki, közölte: megdöbbentő egyes bankok magatartása, hiszen ahelyett, hogy segítenének kimászni ügyfeleiknek a devizacsapdából, akadályozzák őket ebben.

Szerinte a bankok az elsőszámú felelősei annak, hogy Magyarországon rengeteg család került devizacsapdába, ezért erkölcsi kötelességük, hogy segítsenek ezeknek családoknak. Reményét fejezte ki, hogy a bankok részt vesznek a további tárgyalásokon, mert szerinte nem húzhatják ki magukat ezen felelősség és ezen feladat alól.

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kedwes
Csak megjegyzem:
Lehet, hogy 21 éve nem dolgoztak ennyien., de 21 éve biztos nem éheztek ennyien!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@stone: Írod:
"Őszintén csodálkozom a közvélemény - kutatások eredményein. Hogy lehet, hogy ennyien hisznek még nekik?"

Nem hiszek a közvélemény kutatási eredményeknek, mert mivel telefonos megkérdezés van (ezer főt), nevük, címük ki tudja hová kerül, félnek a zemberek megmondani az igazságot. Azért sem hiszem el ezeket az eredményeket, mert környezetemben bárkit kérdezek, az vagy nem megy el szavazni (fityeszben csalódott, balosokra elvből nem szavaz, Jobbik pedig túl radikális nekik), vagy mindenképpen a fityesz ellen fog szavazni.

Írod:
"Munkahelyek valóban létesültek: A dohányboltokban."

Ott létesültek. Kb. 9 000 munkahely. Miközben megszűnt 45 000 dohánytermék-árusítóhely, s megszűnt kb. 70 000 munkahely.
F_Viktor
@coni: Írod:
"Nekik van egy sajátos unortodox házi statisztikai hivataluk (tele szőke nővel), amelyik minden olyan adatot negligál ami nem a hivatalos politikát támasztja alá."

A Századvégre gondolsz? :-)))
Mikor egy munkatársuk (szerintem ő lesz a háromszázezredik közmunkás) megírja a majdnem igazságot, akkor az intézet másnak elhatárolódik a tanulmánytól, hogy véletlenül se vonja vissza tőlük az évi 1 milliárdos pofapénzt.

Írod:
"Azt viszont nem értem, ha valaki a saját bőrén érzi, hogy a fél lépcsőház munkanélküli vagy közmunkás lett a turul éra alatt, akkor azért mert a közszolgálati félóránként bemondja, hogy egyre jobban teljesítünk nem kezd el gyanakodni, hogy átverték???"

Elolvasva írásodat nekem Észak-Korea jutott azonnal eszembe :-)
Feraj49
@Zsuga: Ez azért kicsit más a valóságban.Közmunka szerződést kell kötni,és nem csak a tanfolyamon részt venni az iskola padokban,hanem bármilyen közmunkát elvégezni .A tanfolyamhoz tartozó "gyakorlati" foglalkozáson részt venni,pl az erdőben fát kitermelni.A Te nejed vállalná ?
Zsuga
@Feraj49: Valószínű a férjem is biztosan vállalná, ha más megoldást nem találna a pénzkeresetre, én viszont most már magam kértem, hogy 4 évnyi eredménytelen álláskeresés után adjanak legalább valamilyen közmunkát. Most pedig a minden eddiginél többszörösére növelt létszámú közmunkás miatt megnövekedett adminisztrációs munkákba segítek be, közmunkásként. De elvállaltam volna akár a fakitermelést is, mert nem az én szégyenem, ha egy középkorú nőt a XXI. század Európájában arra kényszerítenek. Bár eddigi életem során többnyire irodai munkát végeztem, a fizikait sem vetettem meg soha, sőt! Szerencsére az erőm és egészségem még mindig meg van hozzá, hogy a viszonylag nehezebbet is el tudjam végezni. Az aktakukac életmód nekem soha nem jött be igazán. A munkanélküli időszakom alatt pedig már elvégeztem két tanfolyamot is, ahová örültem hogy bekerültem, mert a túljelentkezés mindenhol a sokszorosa általában oda is. Igaz ugyan, hogy feltétel a végén a sikeres vizsga letétele. A jelenleg felvett 6 hónapos közmunkások pedig itt is 2 hónapot söprögetnek, négyet pedig iskolapadban üldögélnek, aminek nagy valószínűséggel szintén semmi értelme, de ha ezért fizetnek, miért ne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.