Magyarország jobban teljesít a munkavállalók megbecsülésében is, mint korábban – mondta szerdai sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője, hangsúlyozva: tartósan, kilenc hónapja nőnek a keresetek és azok vásárlóértéke.

Selmeczi Gabriella arra is felhívta a figyelmet, hogy januártól szeptemberig a bruttó átlagkeresetek 3,6 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 5 százalékkal nőttek, tavaly szeptemberhez képest pedig 5 százalékos a reálbér-növekedés, vagyis a fizetések értékét nemcsak megőrizni sikerült, hanem növelni is.

Hozzátette: huszonegy éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint jelenleg.

A szóvivő rámutatott: jövőre a jelenleginél is több pénz marad a munkavállalók zsebében, hiszen életbe lép a kiskeresetű családok adócsökkentése, folytatódik a pedagógusok, valamint az egészségügyi dolgozók béremelése is, a gyed extra pedig a kisgyermekes családok jövedelmi helyzetét javítja.

"Magyarország tartós növekedési pályára lépett – fogalmazott –, így okkal bízhatunk abban, hogy 2014-ben még többen találják meg helyüket a munkaerő-piacon".

A szóvivő bírálta a szocialista Tóbiás Józsefet, aki szerdán azt mondta: az állam egyre kevesebbet költ gyógyításra, ami romló színvonalú ellátáshoz, hosszabb várólistákhoz vezet, és ahhoz, hogy 300 milliárd forint hiányzik az egészségügyből. Selmeczi Gabriella a szocialisták az egészségügy helyzetéről szóló szembesítő kampányára úgy reagált: saját magukat kellene szembesíteniük azzal, ami kormányzásuk idején az ágazatban történt.

Úgy folytatta: tönkretették a magyar egészségügyet, hagyták kivérezni a kórházakat, eszközből, orvosból, ápolókból kifogyni az egészségügyet. A szocialista kormányok alatt az egészségügyi dolgozók fizetése az átlagbér alatti szintre süllyedt, 400 milliárd forintot pumpáltak ki a szektorból és ötezernél több dolgozó hagyta ott a pályát vagy ment külföldre – mondta.

"A kormányváltáskor a kórházak 125 milliárd forintnyi adósságot halmoztak fel, és ha a szocialistákon múlt volna, még a betegekkel is fizettettek volna vizitdíjat vagy kórházi napidíjat" – fogalmazott.

2010 óta azonban az egészségügy megerősödött – fűzte hozzá. A kormány elsőként itt hajtott végre béremelést, emellett adósságrendezéssel is segítik az ágazat talpra állását. A rendszerváltás óta a legnagyobb, 300 milliárd forintos fejlesztés indult – mondta. "Százhúsz új mentőautót állítottunk munkába, és további kétszáz fog hamarosan munkába állni, huszonkét új mentőállomást építünk és hatvanat újítunk fel" – emlékeztetett.

Selmeczi Gabriella kérdésre válaszolva beszélt arról a tanulmányról is, amely kedden, a Pénzügyi Szemlében jelent meg Virovácz Péter és szerzőtársa tollából a jelenlegi adórendszer hatásairól. Virovácz Péter a Századvég Gazdaságkutató Zrt., munkatársa, bár a cikket nem annak megbízásából készítette. Selmeczi Gabriella erről szólva azt mondta: a leírtak nem a Századvég véleményét tükrözik, és azt, hogy egy munkatársuk attól eltérő tanulmányt közölt, azt jelzi, hogy a gazdaságkutató egy nyitott szemléletű intézmény.

Az adórendszerről szólva a szóvivő kijelentette: a magyarországi, 16 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs Európában a második legalacsonyabb. Ezt egészíti ki a gyermekek után járó adókedvezmény – folytatta. Szerinte a mostani adórendszer minden egyes jövedelemkategóriában növelte a béreket, és a gazdaságpolitikában, valamint a családokat érintően is bizonyított.

Hozzátette: "valami nem stimmel a tanulmánnyal", hiszen azt is tartalmazza, hogy a jelenlegi adórendszer a gyermektelen munkavállalók jövedelmét növelte, ez pedig nem igaz.

A szóvivő kérdésre válaszolva bírálta Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét is, amiért egy kecskeméti lakossági fórumán belépőjegyet szedtek. Selmeczi Gabriella elképesztőnek tartotta, hogy "a milliárdos Gyurcsány Ferenc pénzt kér a nyugdíjasoktól azért, hogy őt meghallgassák. Első gondolata ma is az, hogy hogyan húzza le a nyugdíjasokat" – mondta.

Arra reagálva, hogy Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tizenegy pénzintézettel szemben a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt összesen 9 milliárd 488 millió 200 ezer forint összegű bírságot szabott ki, közölte: megdöbbentő egyes bankok magatartása, hiszen ahelyett, hogy segítenének kimászni ügyfeleiknek a devizacsapdából, akadályozzák őket ebben.

Szerinte a bankok az elsőszámú felelősei annak, hogy Magyarországon rengeteg család került devizacsapdába, ezért erkölcsi kötelességük, hogy segítsenek ezeknek családoknak. Reményét fejezte ki, hogy a bankok részt vesznek a további tárgyalásokon, mert szerinte nem húzhatják ki magukat ezen felelősség és ezen feladat alól.

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kedwes
Csak megjegyzem:
Lehet, hogy 21 éve nem dolgoztak ennyien., de 21 éve biztos nem éheztek ennyien!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kedwes
Csak megjegyzem:
Lehet, hogy 21 éve nem dolgoztak ennyien., de 21 éve biztos nem éheztek ennyien!
nyanya001
A pofabőr vastagságod meghaladja a rinocéroszét is !
jameska
@nyanya001: ne sértegesd a rinocéroszokat, kérlek!
kukac50
Akik kiestek az aktívból azokat is számolja bele akkor más lesz a véleménye!
tűzróka0919
Nincs ebben az országban egy normális sebész ki bevarrná a pofáját ennek az ingyenélőnek ? Hát ha lehet embert teljes szívből gyűlölni , nálam megvan . Akik megloptak azokat sem gyűlölöm ennyire mint ezt a hazug valakit .
F_Viktor
@kukac50: Arra az eredményre lennék kíváncsi.
Orsós Rodrigó
A mondat végéről lehagyta, hogy KÖZMUNKÁN!
bretagne
Ezt a hazugságot. El is hiszi, vagy csak úgy csinál! Megutáltatja magát (is). De szerintem ez már régen megtörtént.
pbalage
A gabika utoljára akkor dolgozott, mikor felszolgálta a sütit a diáktüntetésen a székháznál.
outsider
Csak egy hazudós qrva... meg tolvaj... ja meg csaló is:)
Halszem
Kedves S.Gabika!

Sokak nevében kívánom, hogy a következő 21 évet egy állami intézményben, pl. Kalocsán töltsd el.
Magánzárkában, hogy legyen alkalmad elgondolkodni mekkora károkat okoztál te is ennek az országnak!
JAJMÁR
Ja, dolgoztak? Úgy olvastam, hogy 21 éve nem drogoztak ennyien, ez hihetőbb volt.
yazo64
@Horizont: Az a tejjel mézzel folyó kánaán csak a gazdagokat tette még gazdagabbá...
Nekünk, zembereknek csak a tejsavó jutott...
Tootsy
Ja, vettek egy rahedli uj mentoautot, valoszinu ezek kozul ert ki a beteghez egy 40 perc alatt, mig a beteg meghalt,...K@rva jol teljesitenek,...:o((
Mobil123
@Halszem: nem tud ez gondolkodni!! Ahhoz agy kell ennek meg nincs egy deka se.
crow0131
Hol ?
Nálunk meg küldik el a munkavállalókat (nem csak egyet-kettőt; hanem tömegével).
2010-ben elhittem a szöveget. Most már nem.
outsider
@Horizont: "Rettegnek a bakiktól..." és a NAV-os hírektől... de nem csak ők:)
gibgab
" 21 éve nem dolgoztak ennyien" - éhbérért.
nemkati
@gibgab: meg közmunkán, meg külföldön!
gibgab
@nemkati: A közmunkáért kapott bér a leginkább éhbér.
percsi
@ila51: Jól látod! Azt sem tudja, hogy miről beszél, mi történik ebben az országban?
Annyi pénzért amit kap, én is minden nap bemagolnám az aznapi szöveget.
bakegya
A tanító néni reméllem érthetően és gyorsan elmagyarázza a gyerekeidnek mivel kerested a nem csak kenyérre valódat azon festékboltal a pofázmányodon amivel naponta szórod ránk a vakolatot... a "lali" holding sittlerakója vagy te is meg a gazdád is jópénzért!:)))
aremy
gabika 21éve nem dolgozol a cikknek erről kelettvolna szólnia .
Mobil123
@Horizont: Hová lettek volna?! Hát elmentek agitálni a választásra:-)
valakiaki
Közmunkában biztos nem. Nincs is azzal baj, csak akkor ismerjétek el hogy komcsik vagytok!
szaboria1
Látszik a matematika nem erőssége!!
Munkaerő adatok.
KSH adat 1992 évben 4.469900 fő.
KSH adat 2013 III.negyed év 3.957100 fő
Hellcat
Ha már egyszer igazat akar mondani akkor ki kell egészíteni a mondatot úgy, hogy "21 éve nem dolgoztak ennyien...KÜLFÖLDÖN!!!" Mert idehaza ez nagyon nem igaz.
szaboria1
A 2013-as adat nem igazi mert a több mint 500000 külföldön dolgozót is beszámítják ami nem a magyar gazdaságot növeli.
Desischado
Egy hazug rihe! Közmunkán éhbérért, meg külföldön! Közben meg sorra küldik el az embereket! Ki hisz még ezeknek?!
töky
Maga selmeczi kisasszony annyira buta, hogy már senki sem veszi Önt komolyan. Komolytalan, mint a Hoppál Péter, Szijjártó Petike, meg úgy az egész fideszes bagázs együtt véve. Hogy a p...csába tudnak maguk reggelenként a tükörbe nézni,. az rejtély előttem...
nemkati
@gibgab: Ha levonjuk a munkavállalók számából a külföldön dolgozók és a közmunkások számát, akkor lehet, hogy olyan szám jönne ki, hogy 21 éve nem dolgoztak olyan kevesen, mint most. Én egyébként a közmunkáért minimálbért adnék, egészen kicsi szja-t vonnék le belőle (max.5-8 %-ot), az szja-t legalább 3 kulcsossá tenném, a felső kulcs akár 30 % is lehetne de legalább 20 az 500.000 bruttó fölött keresőknek, megtartanám és tovább finomítanám a családi adókedvezményt, az alpvető élelmiszereket végre meghatároznám és 5%-os áfát tennék rá, és még sorolhatnám ami szerintem az igazságos adórendszer lenne. Ez persze összességében kisebb adóbevétel, de a forrás is megvan, vagy meglehetne hozzá. Először is munkahely teremtés akár állami vállalatok létrehozása olyan termékek gyártására, amit Magyarország képes előállítani jó minőségben (textilgyártás, gépgyártás, szoftverfejlesztés /:)))/ stb), a KKV-k segítése különböző kedvezményekkel, lassan leépíteném a közmunkát ahogy nő a foglalkoztatottság, és behajtanám, meg szigorúan büntetném azt a sok adócsalást, adóelkerülést, amire ma számtalan példa van, és ami ezer milliárdokat jelentene az adóbevételekben. Hogy a csapból is folyó stadionépítések leállítását már ne is említsem.
Feraj49
Ráadásul mekkora siker,hogy sokkal kevesebb a REGISZTRÁL munkanélküli ! A nejemet is most rúgták ki a a munkaügyi központ nyilvántartásából,mert nem akart fűrészgépkezelő,sem hulladékkezelő,sem erdei melléktermék gyűjtő tanfolyamra menni a munkaügyi központ által szervezve.
Még jó.hogy nem azt mondta,hogy soha nem dolgoztak ennyien Mo.-on mint mióta a FIDESZ van hatalmon.
aremy
@nemkati: voltam kanizsán a kohában és hátast dobtam hogy a gyógymasszőr közmunkási státuszba alkalmazták no az ilyeneket megkell szüntetni hogy állami és magán cégeknél közmunkásokat alkalmaznak mert ez vérlázító ha már van olyan hogy közmunka akkor az adott település vagy kerület a saját gyarabodása végett alkalmazza,
mert ez nem csak az ő hanem az ország gyarapodását is segítené de pont ők nem részesülnek gyarapodnak a közmunkási valamiből.és ha össze adjuk hogy 450 ezren vannak és a kint boldogulók 500 ezren akkor ez 1millió minusz abból a kozmetikázott
statisztikából.szerintem ennyit a foglakoztatásról és még mindig hazudnak de nagyon.
stone
Őszintén csodálkozom a közvélemény - kutatások eredményein. Hogy lehet, hogy ennyien hisznek még nekik?
Mit tett eddig a kormány ezért az eredményért: Nem ad segélyt, hanem közmunkaprogramra változtatta át. Magyarul: nem csökkent az Állam kiadása, (nem nőtt a bevétele sem) és munkahelyek sem jöttek létre igazából. Mennek a kamu kimutatások, mennek a kozmetikázott eredmények.

Munkahelyek valóban létesültek: A dohányboltokban.
Most kapaszkodj: A dohányboltosok az új munkahelyek "létrehozása" miatt bér, és járuléktámogatást kapnak. Tehát a dohányboltos otthon ül, és ingyen dolgozik neki egy alkalmazott a dohányboltjában! (csak azért mert fideszes)

Örüljünk együtt:
Kedves fidesz szavazóbázis: Önök is szerettek volna egyszer nyugdíjba menni ugye?
3000.000.000.000 forint befizetett magánnyugdíjat államosított a kormány, ami már nincs meg. (ez valódi államosítás volt, hiszen magánszámlán, magászerződésekkel volt a pénz, az Ön és az én nevemen)
coyote3
Bízom benne, hogy a nagyeszű nyugdíjvédő felszolgáló is gyarapítja majd ezek számát jövőre...
űrbán
@szaboria1: "KSH adat 2013 III.negyed év 3.957100 fő " -300.000 közrabszolga, és -300.000 külföldön dolgozó.
A VALÓS adat tehát: az orbánia nevű élhetetlen pöcegödörben ma 3.357.100 fő dolgozik 25 ÉVE NEM VOLT ILYEN ALACSONY EZ A SZÁM!!
űrbán
@Feraj49: "sem hulladékkezelő,sem erdei melléktermék gyűjtő tanfolyamra"
Ebből valamelyik igazán elvégezhette volna, vagy mind a kettőt :D Hiszen a két "tanfolyam" együttes időtartama sem haladja meg az 5 percet :D

Nálunk segéd csatorna őr, park őr, és hulladék szelektáló "tanfolyamok" indulnak, ismerősöm bement október közepén hogy úgy hallotta TB ügyintéző tanfolyam is indul, mondták neki hogy valóban de már betelt ;-)
A társasházunk mögötti 500m útszakaszon hétfőn 15 közrabszolga kezdett "dolgozni" a falevelet seprik az útpadkáról, jelenleg már majdnem a felénél járnak. A 15 ember közül 6-nak van "munka" eszköze, beszélgettem velük, 6 seprűt adtak tizenötüknek, és azt mondták majd cserélgetnek.
SZ Á N A L M A S
Vizual
Ez a nő kb 21 éve nem járt munkahely felé.
Feraj49
@űrbán: Nálunk tiltják és büntetik a kukázást.30-50 000 Ft.a bírság.Erdei melléktermék gyűjtő ! Hát persze aztán megbüntetik.hogy lopja az erdőből a jó kis melléktermékeket..Jó kis képzések.Selmeczi "kisasszonnyal" elmennék" gombászni" ,ha nem lenne ilyen rút.
YAK
Kellett egy bosszantó rücsök, valamivel fel kell bosszantani aki nem merült még nihilbe. Hátha kifingik szívinfarktusban. Hogy nem unják még?
macilaci
A "hölgynek" igaza van csak azt felejtette elmondani hogy ezek a számok a külföldön dolgozó emberek akik itthonról menekültek el
Zsuga
@Feraj49: Azért az butaság volt a nejedtől, hogy nem akart elmenni egyik tanfolyamra sem. Sokan örülnének, ha bármilyen tanfolyamra el akarnák küldeni és fel is vennék oda. Miért jobb mindenféle jövedelem nélkül a TB-t is magának fizetve otthon ülni, mint havi negyvenegyezerért egy új szakmát szerezni? Egyébként meg attól sem kellene nagyon tartania, hogy abban a bizonyos szakmában a tanfolyam után el tud helyezkedni. Én, ha tehetném, folyamatosan tanfolyamra járnék, mert jobb, mint a a minusz 6.600,-Ft TB, vagy éppen a közmunkabér.
Zsuga
@űrbán: Ez a nagybecsű közmunka sajnos valóban így működik. Az utcai közmunkások feladatát be kell osztani, hogy minél tovább tartson, míg az intézményekben alkalmazott közrabszolgák sokszor 100 %-osan ki vannak használva, de sokkal olcsóbb közmunkásként alkalmazni őket, mint állandóan bejelentett alkalmazottként. A közrabszolga javítja a munkanélküli statisztikát, a zsebpénzen felül nem kell semmi plusz juttatást, (kajajegy) vagy éppen a munkába járáshoz utiköltség hozzájárulást sem fizetni. Az önkormányzatok pedig szép summát kapnak a közmunkások foglalkoztatásáért.
bakegya
Személyesen nem volna gusztusom elbeszélgetni ezzel a "kéjgyóval"-de akinek esze van, még nem ment külföldre az beiratkozik ezekre a kisegítő személyzetképzésekre és ha van miből beiratkozik valamelyik felsőfokú intézménybe is párhuzamosan, azt ugyanis csak pénzért teheti.Ez a legdrágább megoldás mindenkinek-erre volt csak esze az eszement orbánkurmányosnak-azzal együtt,hogy most már nem csak a szomszédokhoz futkos,hanem egyenesen világkörüli utakra szaladgálnak és még a pereputtyot is röptetik!!!-ilyen mindíg volt,de nem ilyen mértékben.
Nil
Nagy hála a statisztikusoknak- nagyon ügyesek!!! Kíváncsi lennék milyen mutatókat használnak.És bocs de az öszödi beszéd ezekhez a bejelentésekhez képest sehol sincs ...
Ezek nem csak éjjel nappal hazudnak hanem mindenhol és mindenkinek - a baj az hogy önmaguknak is-mert ha nem így van akkor nagy a baj
coni
Nekik van egy sajátos unortodox házi statisztikai hivataluk (tele szőke nővel), amelyik minden olyan adatot negligál ami nem a hivatalos politikát támasztja alá.
Azt viszont nem értem, ha valaki a saját bőrén érzi, hogy a fél lépcsőház munkanélküli vagy közmunkás lett a turul éra alatt, akkor azért mert a közszolgálati félóránként bemondja, hogy egyre jobban teljesítünk nem kezd el gyanakodni, hogy átverték???
F_Viktor
@nemkati: Írod:
"Ha levonjuk a munkavállalók számából a külföldön dolgozók és a közmunkások számát, akkor lehet, hogy olyan szám jönne ki, hogy 21 éve nem dolgoztak olyan kevesen, mint most."

Külföldön kb. 500 000-en dolgoznak, közmunkások száma hamarosan eléri a 300 000-et.
Még arra lennék kíváncsi, hogy mennyien vannak akik kiestek a munkanélküli ellátásból, mert az is százezres szám lehet.

Írod:
"Én egyébként a közmunkáért minimálbért adnék..."

Valós eset nálunk, most nyáron:
Közmunkás dolgozott az éhbéréért 6 órában, míg az önkormányzati dolgozók gyerekei bent az irodákban diákmunkában szintén 6 órában minimálbérért fénymásolgattak és netezgettek!

Írod:
"Ez persze összességében kisebb adóbevétel, de a forrás is megvan, vagy meglehetne hozzá. Először is munkahely teremtés akár állami vállalatok létrehozása olyan termékek gyártására, amit Magyarország képes előállítani jó minőségben (textilgyártás, gépgyártás, szoftverfejlesztés /:)))/ stb)"

Az a gond, hogy forrás nincs meg, a költségvetésben hiány van, vagyis több a kiadás, mint a bevétel. Ha a bevételt csökkented, akkor a kiadást is vissza kell(ene) fogni, vagy új adókat kell bevezetni, illetve más adókat emelni.
Szép amit írsz, hogy termelni kellene, ezzel új munkahelyek jönnének létre. De azon elgondolkodtál már, hogy pl. az általad említett textilipar miért szünt meg szinte Magyarországon?
Mert árban nem vagyunk versenyképesek. Olcsóbb és lehet, hogy jobb minőségű az import textil termék, ezért a hazai vásárlók is azt veszik, valamint esély nincs exportra termelni. Vagy azon gondolkodtál, hogy miért olcsóbb pl. a Spanyol dinnye, a román burgonya, a lengyel paprika, stb. mint a magyar? Ez is nagy probléma ám, hogy a magyar termék árban nem versenyképes...
F_Viktor
@stone: Írod:
"Őszintén csodálkozom a közvélemény - kutatások eredményein. Hogy lehet, hogy ennyien hisznek még nekik?"

Nem hiszek a közvélemény kutatási eredményeknek, mert mivel telefonos megkérdezés van (ezer főt), nevük, címük ki tudja hová kerül, félnek a zemberek megmondani az igazságot. Azért sem hiszem el ezeket az eredményeket, mert környezetemben bárkit kérdezek, az vagy nem megy el szavazni (fityeszben csalódott, balosokra elvből nem szavaz, Jobbik pedig túl radikális nekik), vagy mindenképpen a fityesz ellen fog szavazni.

Írod:
"Munkahelyek valóban létesültek: A dohányboltokban."

Ott létesültek. Kb. 9 000 munkahely. Miközben megszűnt 45 000 dohánytermék-árusítóhely, s megszűnt kb. 70 000 munkahely.
F_Viktor
@coni: Írod:
"Nekik van egy sajátos unortodox házi statisztikai hivataluk (tele szőke nővel), amelyik minden olyan adatot negligál ami nem a hivatalos politikát támasztja alá."

A Századvégre gondolsz? :-)))
Mikor egy munkatársuk (szerintem ő lesz a háromszázezredik közmunkás) megírja a majdnem igazságot, akkor az intézet másnak elhatárolódik a tanulmánytól, hogy véletlenül se vonja vissza tőlük az évi 1 milliárdos pofapénzt.

Írod:
"Azt viszont nem értem, ha valaki a saját bőrén érzi, hogy a fél lépcsőház munkanélküli vagy közmunkás lett a turul éra alatt, akkor azért mert a közszolgálati félóránként bemondja, hogy egyre jobban teljesítünk nem kezd el gyanakodni, hogy átverték???"

Elolvasva írásodat nekem Észak-Korea jutott azonnal eszembe :-)
Feraj49
@Zsuga: Ez azért kicsit más a valóságban.Közmunka szerződést kell kötni,és nem csak a tanfolyamon részt venni az iskola padokban,hanem bármilyen közmunkát elvégezni .A tanfolyamhoz tartozó "gyakorlati" foglalkozáson részt venni,pl az erdőben fát kitermelni.A Te nejed vállalná ?
Zsuga
@Feraj49: Valószínű a férjem is biztosan vállalná, ha más megoldást nem találna a pénzkeresetre, én viszont most már magam kértem, hogy 4 évnyi eredménytelen álláskeresés után adjanak legalább valamilyen közmunkát. Most pedig a minden eddiginél többszörösére növelt létszámú közmunkás miatt megnövekedett adminisztrációs munkákba segítek be, közmunkásként. De elvállaltam volna akár a fakitermelést is, mert nem az én szégyenem, ha egy középkorú nőt a XXI. század Európájában arra kényszerítenek. Bár eddigi életem során többnyire irodai munkát végeztem, a fizikait sem vetettem meg soha, sőt! Szerencsére az erőm és egészségem még mindig meg van hozzá, hogy a viszonylag nehezebbet is el tudjam végezni. Az aktakukac életmód nekem soha nem jött be igazán. A munkanélküli időszakom alatt pedig már elvégeztem két tanfolyamot is, ahová örültem hogy bekerültem, mert a túljelentkezés mindenhol a sokszorosa általában oda is. Igaz ugyan, hogy feltétel a végén a sikeres vizsga letétele. A jelenleg felvett 6 hónapos közmunkások pedig itt is 2 hónapot söprögetnek, négyet pedig iskolapadban üldögélnek, aminek nagy valószínűséggel szintén semmi értelme, de ha ezért fizetnek, miért ne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.