Mások előtt meztelenre vetkőzve fürdették le őket és még takaró sem volt – mondta el az egyik áldozat a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőperben. Többen órákat töltöttek a maró folyadékban és egész életükre kiható égési sérüléseket szenvedtek – számnolt be a per alapján a Hír24.

Először hallgatott meg sértetteket tanúként a Veszprémi Törvényszék csütörtökön. Az idei utolsó tárgyalási napon egy 70 éves devecseri asszony, Szabó Györgyi büntetőtanácsa előtt felidézte: a szemközti ház kerítésén hosszú ideig lógva várta, hogy szomszédai az iszapba gázolva lesegítsék, s együtt, órákon át a szomszéd ház teraszán a vörösiszapban várták a megmentőket – számolt be a Hír24.

Elmondta, hogy az orvos szakértői vélemény szerint testének 40-49 százalékán első- és másodfokú égési, illetve marási sérüléseket szenvedett, és a bőrátültetések miatt ma is fájdalmai vannak.

A mentésben részt vevők tudták, hogy az embereket le kell mosdatni, de nem volt náluk pokróc, takaró, amibe a csupasz embereket be lehetett volna takarni, anyaszült meztelenül álltak ott – idézte fel egy tanú, aki azt is hozzáfűzte: idős nagyanyja le se akart vetkőzni az emberek előtt.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
"Az elsőrendű vádlott, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója azt kérdezte a tanútól, hogy segít-e neki feldolgozni a történeteket az, hogy valamennyi vádlott részese volt az eseményeknek, valamint az, ha objektív tájékoztatást kap arról, hogy a kiöntött tározó nem volt túltöltve, és a Mal emberei nem követtek el hibát. "- Na elmész a búbánatospicsába!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Azért tegyük hozzá, paravánok mögött! - (leslagolva, mint leggyorsabb és leghatásosabb módszerrel.)
De ha valaki tud jobbat a mentők által alkalmazott módnál, beírhatja ide!
Mobil123
"Az elsőrendű vádlott, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója azt kérdezte a tanútól, hogy segít-e neki feldolgozni a történeteket az, hogy valamennyi vádlott részese volt az eseményeknek, valamint az, ha objektív tájékoztatást kap arról, hogy a kiöntött tározó nem volt túltöltve, és a Mal emberei nem követtek el hibát. "- Na elmész a búbánatospicsába!!!
verőce21
@Horizont: (19:05) Elolvastam a cikkeket hozzá képzeld! Szándékosan félrevezető, uszító hangnemű mindegyik!
Mert az, hogy nem volt elegendő pléd, nem hangsúlyozza, a takarásról szándékosan hallgat. Ide nem beleérző képesség kellett, hanem ott lenni a helyszínen Béjbi! :)
nehogymá
egy ilyen szerencsétlenségre nem lehet úgy felkészülni mint egy "sima"(elnézést)balesetre.nem hiszem,hogy én 2 óra vörösiszapban való tartózkodás után ,ugy hogy közben az életemért küzdök azon problémáznék,hogy ugy mossák e le rólam azt a maró trutyit,hogy látnak más ugyanugy levetközött emberek.ezt nem igazán lehetett elegánsan megoldani.az más kérdés,hogy ez a helyzet miért állt elö.
JAJMÁR
Extrém helyzet volt, az élet védelme mindent felülírt. Ott mosták le az embereket, ahol tiszta víz volt, kisebb gondjuk is nagyobb lehetett annál, hogy le kellett venni a ruhát. Talán csak utólag gondoltak bele.
Az más kérdés, hogy a per folyamán mindent fel kell hozni, és amennyire lehet (ha egyáltalán lehet) érzékeltetni, hogy mit élhettek át az emberek, és kötelezni a Mal Zrt.-t a lehető legteljesebb kártérítésre.
Persze ők védekeznek, de hát ilyen a per.
Vizual
Méár megint forditva ültetnek a lóra bennünket. Ebben az ügyben a felelősöket keresik, de nem a meztelenkedés miatt. Hanem azért mert valaki k@a nagyot lapit, miközben emberek haltak meg. A meztelenkedés pedig a védelem szakszerűtlenségét bizonyítja, ha egyáltalán ott voltak abban az időben. Ha igen szakszerűtlenek, ha nem levesszük a sapkát és nem jól teljesítették a kötelességüket, elcseszték a riasztás.
Már az átkosban, a kötelező katonaság alatt oktatták a vegyi mentesítést.
Pálinkafőző Rézüst
@Pálinkafőző Rézüst: hoppá, nem ezt a linket akartam bérakni...:O
verőce21
@Pálinkafőző Rézüst: (22:02) Te egy hüly@ vagy! - így "vörösiszap-károsultak" okán is. :)
Desischado
Vizualnak igaza van! Valakik nagyon felelősek, őket kellene elővenni, de nagyon!!!
kkalman
A MAL vezérigazgatóját be kellene úgy két-három órára állítani a vörös iszapba, és utána megkérdezni tőle, hogy segít-e feldolgozni a történteket, hogy előtte több százan, ezren ugyanígy álltak a vörös iszapban az ő felelőtlensége miatt.
human
Rendkívüli helyzetben a mentés a fontos. A helyszínen dolgozók szerintem megtették amit lehetett.
GeoCravker
Amikor egy maró anyag szétömlik és krizis van, akkor:
1. mentési sorrendet kell felállítani. Ez nem humánus, de mégis muszáj.
2. Nincs idő klimatizált fürdőházat építeni. A gyorsaság és hatékonyság eredője szabja meg.
3. Az aki háborog a pucér slagolás miatt remlem örült volna, ha a fürdőépítésig szétmarja csontig az anyag.

Az eredő: remélem a keresettel együtt ehajtják őket, és a valós problémára koncentrálnak. A műbalhézókkal meg nem rontják egy esetleges későbbi katasztrófa mentési esélyeit. Azt, hogy legközelebb ember nem megy a közelébe sem ilyesminek. Mert a francnak sem kellenek a perek.
GeoCravker
A fenntiek természesen nem jelentik azt, hogy a MAL-vezérkar elleni pert tartanám műbalhénak. Azokat nyakig kéne betenni a tározóba.
Pálinkafőző Rézüst
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
kiskutyauto
A hazaáruló orbánmaffia jellegzetessége, hogy kizárólag mélyostoba dilettáns, agyhalott idióta barom söpredék van a pozíciókban... Mivel értelmes épkézláb ember nem vállal közösséget ezzel a csőcselékkel, nem állnak szóba velük, inkább akár éhezik is, de orbáncsicska nem lesz, de a legtöbben már elmenekültek az országból; maradnak a posztokra a senkiházi csicska féreg hazaáruló dilettáns parazita seggnyaló barmok, akik amihez csak nyúlnak szarrá válik... A kevéske értelmesebb ember pedig az orbánmaffiában mind jólfizetett főgengszter; azok tán lehet, hogy tudnák mit kéne csinálni, csak magasról leszarják és csakis maguknak kaparnak, lopnak-fosztogatnak végtelenül, gátlástalanul...
Ilyen állapotok közt tehát nyilván nem várhatunk sokat tőlük... Az SMS-es mester Don Pintér bagázstól akkor épp ennyi tellett... (most már lassan négy év pusztítás fosztogatás züllesztés és züllés után még ennyi sem)...
hajrá orbanisztán hajrá abszurdisztán
berkabela
Kik tervezték ezt a gátat? A mélyépitési tankönyv egyik fő tétele:" vizet-tartó földgátat tilos 90 fokos töréssel épiteni-csatlakoztatni-mert a belső rézsűkre ható víznyomás szétnyitja azt" -ahogy a kolontárit is.
jancsik68
Kérdésünk továbbra is!!Hol van a vörösiszap katasztrófakor összegyüjtött pénz?Ki lopta el??Lasztovicza polgártárs számoljon el róla!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.