A nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás kedden Magyarország és az Oroszországi Föderáció között, amelyet a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfői rezidencián írtak alá a két ország képviselői.

Orosz-magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá

Magyar részről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, míg orosz részről Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá az egyezményt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében.

Ezt követően az orosz elnök elmondta: atomerőművi energiablokkok megépítéséről állapodtak meg. A politikus hozzátette, hogy a Paksi Atomerőmű a magyar elektromos áramtermelés 40 százalékát adja. Az újabb blokkok megépítésével nő Magyarország energetikai függetlensége.

Orbán Viktor magyar kormányfő azt mondta: kiváló szakmai megállapodást kötöttek.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Ugyebár Orbán ellenzékből felszólította a kormányt, hogy a választások előtt pár hónappal már nagyobb összeget ne költsön, elkötelezettséget erre ne vállaljon szerződésben!
Erre megköt egy több, mint ezermilliárdos szerződést az európai embereket egy nagyon is megosztó energiatermelési módról, ezzel évtizedekig elkötelezi az országot!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tas0125
@tivoli: Nézd, ez is egy hozzá állás, de ismerd el, Paks az egyik legjobb, amit az átkosból örököltünk. A panel házakon még dolgozni kell.
tas0125
@anatole-farkas antal: Hát úgy, hogy műszaki ellenőrzést mi végezzük. És az átkos béli Paks, Európa három legbiztosabb atom erőművé lépett elő többek közt az időközbeni módosításoknak is. Csernobil megépítése óta 35-40 év eltelt, így aztán a rosszatom is kellett, hogy módosítson valamicskét a biztonságán, mivel a világ piaci vezetője. Ma más a kása Mása. Ezek az intellektuálisan deficites spekulációk engem nagyon el tudnak keseregtetni. Végül is egy országban élünk, nem de!
tivoli
@tas0125: Bizony, a legjobb, mert egyébként ez a kis ország nem nagyon dúskálhat megújuló energiában. Urán meg még van, amiért cserébe az oroszok segítenek felújítani az erőművet, mert lassan lejár az élettartama. Mondanánk ezt a szocializmusban, de ma már nem mondjuk, mert a háttérben kőkemény gazdasági, befektetői lobbi áll. S nem Putyin, nem Orbán.
tivoli
@tas0125: A paksit hamarább kezdték építeni magyar-szovjet államközi megállapodással, mint a csernobilit és a mai napig nem lehet panasz rá.
spu00
Mértékadó energetikai szakemberek véleménye szerint egy nagyon jó szerződés köttetett, s pénzügyi szempontból részükre kedvező kilátások vannak, mivel ez még nyitott.Itt két lehetőség volt, kifuttatjuk, lezárjuk, s építünk egy amerikai, vagy német esetleg egy japán erőművet kb. 20.000 milliárdért, vagy 3.000 milliárdért két új blokk beléptetésével nagyobb kapacitású fejlesztést hajtunk végre.. Az első nagyobb lenyúlást eredményezhetett volna-az ellenzék ezt választaná-a másik meg az ország érdekének megfelelő szerződés az eredeti gyártóval kedvező feltételekkel.2009-ben országgyűlési határozat született, tehát nem törvénytelen, mint ahogy szeretik hangsúlyozni,majd akkor lehetne az, ha az országgyűlés nem hagyná jóvá.Érdekes módon az eddigi kereskedelmi témákat ne m feszegették, pedig nagyobb, mint a 8 alatt.Azt hiszik, hogy mert választás lesz, akkor bármit írhatnak. Minél több butaságot írnak, annál több ember fog hátat fordítani Önöknek, de ez csak jó, mert rájönnek az Önök simlis voltára.2010 nem a Fidesz jó kommunikációjának köszönhető, hanem az Önök tevékenységének. A 8 év nem volt olyan rég, hogy elfelejtették volna.
tivoli
@spu00: Az orosz nyitás feltételezem kevesebbe kerülne, mint egy uniós megállapodás, ahol repkednek a milliárdok mindenféle szarságra.
A választásoknak ehhez semmi köze, nagy horderejű gazdasági szerződések nem 4 vagy 8 évre köttetnek. Sőt, a pártpolitikához sincs semmi közük. De még az elmúlt nyóc évhez se.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.