Egy durva, de ha jól belegondolunk nem is olyan lehetetlen elképzelés bukkant elő pénteken: valóban egy Tigris tank kerül a Szabadság térre? Nyáry Krisztián író egy taxistól hallotta, hogy miért tud márciusig elkészülni a német megszállás belvárosi emlékműve. Mert egy igazi német Tigris tankot raknak ki szoborként, amint áttör egy téglafalon - hívta fel a figyelmet a cink.hu.

Forrás: hirhatar.hu
Feltöltő: Gemüs52
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
A Tündik bündije
@Meine Ehre heisst Treue: Nem is kell venni senkitől, majd építenek egyet.
Vizual
@Meine Ehre heisst Treue: nem. Igaz szarrá verték őket. Mert nem a tank győzött, hanem az elme, és a haza szeretete.
Van erről egy sorozat, ahol értékelték a technikai teljesítményt. Meg a neten van egy sorozat a II.vh történéseiről. kb 16 részes.
Vizual
: A kurszki csata a második világháború egyik legjelentősebb ütközetsorozata volt, amely az 1943. július 4-től július 13-ig tartó, német részről offenzív Zitadelle hadművelet és az azt megállító szovjet ellenlökések sorozatából állt. A németek célként az 1943 nyár elejére kialakult kurszki kiszögellés felszámolását tűzték ki. 1991-ig ez volt a világtörténet legnagyobb erőkkel vívott páncéloscsatája: összesen 6000 darab harckocsi és önjáró löveg vett részt benne. Ezt negyvennyolc évvel később az Öbölháborúban bevetett páncélos csapatok létszáma múlta felül.

A csata során a szovjet fél a német veszteségek többszörösét szenvedte el (jellemzően három–nyolcszoros veszteséget), de Adolf Hitler a sikeresen induló német támadást megállította a támadás 9. napján. A Wehrmacht kivonta a térségből erői egy részét, ezután a szovjetek a kiindulási állásukig vetették vissza a németeket. Hitler parancsában feltehetőleg szerepet játszott az ebben az időben végrehajtott szicíliai partraszállás is. Taktikailag a szovjetek sokkal nagyobb vereséget szenvedtek el, de a stratégiai győzelem az övék lett: ezután a Wehrmacht a kezdeményezést többé már nem tudta átvenni a keleti fronton.
Szvetlana
A gyerekek fölmásznak rá, a galambok meg tojnak rá.
silber13
@Vizual: Ugye a prohorovkai találkozó ütközetre gondolsz? ( 1943. júl. 12 - től)
Vizual
@silber13: Jó próbálkozás :)

A prohorovkai páncélosütközet, más néven prohorovkai páncéloscsata, prohorovkai csata (németül: (Panzer)schlacht bei Prochorowka, oroszul: Сражение под Прохоровкой) a világtörténelem egyik legnagyobb páncélosütközete volt a Zitadelle hadművelet keretében, amelynek során a Wehrmacht megpróbálta a kurszki kiszögellést elfoglalni a szovjet Vörös Hadseregtől.

A csata 1943. július 12-én, a Szovjetunió kurszki területén (ma: Oroszország), Prohorovka falu közelében zajlott le, ahol a déli irányból támadó, Erich von Manstein parancsnoksága alatt lévő Dél Hadseregcsoport 4. páncéloshadseregének Hermann Hoth-vezette II. SS-páncéloshadteste ütközött meg a szovjet sztyeppi front 5. gárda-harckocsihadsereg alakulataival P. A. Rotmisztrov vezetésével. Az ütközet során a túlerőben lévő szovjet egységek óriási vereséget szenvedtek, harckocsijaik több mint felét elvesztették. Az ütközetbeni német veszteségek csekélyek voltak, így a köztudatban elterjedthez képest a csatát nem a szovjetek nyerték, mivel a németek megtartották állásaikat, sőt az este folyamán még előre is nyomultak

Csak, hogy mindenki tudja miről beszélünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.