Amikor az előző kormány idején 300 forintnál járt az euró, a Fidesz azt mondta: Gyurcsányék gazdaságpolitikája megbukott. Ma elérte a 314 Ft-ot is.

A hvg.hu a kormánypárti képviselőket kérdezte arról, hogy szerintük a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájának mekkora szerepe van a forint romlásában. A megkérdezettek többsége nem válaszolt.

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
"Az a miniszterelnök, akinek a kormányzása alatt az euró 300 forint fölé emelkedik, az nem tud kormányozni és le kell mondania" (Orbán Viktor, 2008)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sokanvagyunk
A bunkóság alapkövetelmény ezen a szinten - és pártsemleges.

www.youtube.com/watch?v=-bZ1rKhsDO8
nezelodo
"verőce21
Sógorék nagy erővel benne vannak az árfolyamrombolásban..."

Az osztrák vircsaftra gondolsz, akik olyan tapintatosak, hogy nem nem hozzák szóba Orbán földügyi zsebstrómanjait? Lehet, hogy törlesztenek labancék? Remélem ez a bátor szabadságharcos is elpucol, itt hagyva bűnbaknak a sameszait, azt se bánom ha minden főutcát róla neveznek el utána.
verőce21
@F_Viktor: (11:45) Nem értesz te semmihez Vitorlás, mint már korábban is írtam. Főleg a pénzügyekhez és a közgazdaságtanhoz nem értesz!(!!)

Ez a 314 Ft-os Euróár csak egy pénzkereseti lehetőség volt! Nem láttad, hogy húszmillió hever az asztalon, csak zsebre kell tenni? (ráadásul legálisan!) :)
verőce21
Nagyon sokan tévesen hasonlítják össze a magyar gazdaságot a törökkel(ahol ugye hirtelen megugrasztották a jegybanki alapkamatot)
Nálunk nagyon más a helyzet. Messze nem vagyunk olyan gyengék, mint a törökök.
A forintot az támasztja, hogy a devizatartalék szintje és a folyó fizetési mérleg többlete miatt rövidtávon nem vagyunk devizaforrásra szorulva. (Nálunk a devizatartalék a GDP nagyjából 35 %-a, ez világviszonylatban is kiemelkedő!(!!)

A törököknél az államadósság abszolút nagysága nem magas, viszont annak deviza aránya és az éven belül lejáró tartozások aránya elég nagy. Ezen kívül nagyon magas a bankrendszer és a vállalatok külfölddel szembeni deviza tartozása. (A törökök 1 éven belül lejáró nemzetgazdasági szintű deviza tartozása 170 milliárd dollár volt, ami bőven meghaladja a devizatartalékát.(120)
Ráadásul ott az okosok kitalálták, hogy a devizatartalék terhére tartják karban a líra árfolyamát, amivel napi szinten elégették a tartalék 10 %-át. Ez meghívás volt a shortosoknak. Naná, hogy napok alatt térdre kényszerítette őket a piac.

Ezzel szemben nálunk a folyó fizetési mérleg többletes. Éves szinten legalább 2,5-2,7 milliárd EUR volt a folyó többletünk tavaly. Az EU támogatásokkal együtt pedig, a finanszírozási képességünk évi 5-6 milliárd EUR között van! Ehhez plusz még, hogy az állam deviza adóssága december végén 30 milliárd EUR volt, ami kisebb mint a devizatartalék!

Tehát ha nincs devizakötvény kibocsátás, akkor sem kell a tartalékhoz nyúlni az állami devizatartozás kifizetése miatt! - mert a folyó finanszírozási képességünkre 6 évig elég lenne a devizatartalékunk!

Egész egyszerűen rövidtávon devizában nem tudunk fizetésképtelenné válni. Hosszú távon igen, de azt képtelenek a shortosok végig finanszírozni. :)
F_Viktor
@verőce21: Írd le kétszázszor, akkor talán te is elhiszed :-)

Pöttyös tojás, örülök mikor engem igazolsz, nem véletlenül írtam (Eltolcsyra), hogy: "...jelenleg valakiknek az érdekeit képviseli..." :-))))

20 millió?? Deviza-konverzióval? Nagyon tévúton jársz! :-)))
verőce21
@F_Viktor: (13:19) Kétszázszoros tőkeáttétellel működnek ezek a dolgok a tőzsdén! :)

Inkább okosodj egy kicsit legalább történelemből:
index.hu/tudomany/tortenelem/2014/01/28/1200_eve_halt_meg_nagy_karoly/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.