Varga Mihály szerint a paksi bővítés adósságnövelő hatása nem veszélyezteti azt a célt, hogy az államadósság a következő tíz évben is csökkenő pályán maradjon. A nemzetgazdasági miniszter a fidesz.hu portálnak adott szerdai interjúban azt is kijelentette, hogy a paksi bővítéshez szükséges hitel nem értelmetlen adósságnövelést jelent, hiszen olyan beruházásról van szó, amelynek létrehozott értéke az ország vagyonát gyarapítja, és több tízezer embernek ad munkát. A költségvetés újratervezését a gyenge forint ellenére nem tartja szükségesnek a miniszter.

A beruházás pénzügyi hátteréről a miniszter elmondta: az állam egy tízéves periódus alatt részletekben, évről-évre átlagban mintegy háromszázmilliárd forintnyi összeget fordíthat majd a beruházásra, azaz növekedhet a magyar államadósság, a fejlesztés ugyanakkor emberek tízezreinek adhat munkát és a lakosság megfizethető áramhoz juthat.

Varga Mihály hangsúlyozta azt is: az elmúlt évek kormányzati lépéseinek köszönhetően az államadósság csökkenő pályán van, így azzal számolnak, hogy a paksi beruházás évente maximum 2-3 százalékponttal növeli éves szinten az államadósság GDP-hez viszonyított arányát, de ez a növekedés nem veszélyezteti azt a célt, hogy a magyar államadósság a következő tíz évben is csökkenő pályán maradjon.

A magyar költségvetés is elszenvedője az árfolyamváltozásoknak, de a nemzetgazdasági miniszter egyelőre nem látja szükségét a költségvetés újratervezésének. Úgy fogalmazott: a költségvetés elegendő tartalékkal rendelkezik erre az évre, másrészt voltak már ilyen árfolyamkilengések, de később mindig visszatért a nemzeti fizetőeszköz a nyugalmi állapotba.

Varga Mihály szerint előbb-utóbb felismerik a befektetők, hogy a magyar gazdaság az elmúlt három évben gyökeres változáson ment keresztül, és olyan devizatartalékkal, illetve növekedési lehetőséggel rendelkezik az ország, aminél indokolatlan az árfolyam ilyen hektikus változása.

Tavaly május-június óta történt egy váltás a magyar gazdaságban, akkor kikerült a recesszióból, és azóta egyre biztatóbb, pozitív jeleket mutat – emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy ennek egyik eleme a beruházások mértékének növekedése.

A nemzetgazdasági miniszter megerősítette azt is, hogy a családi adókedvezmény kiterjesztése 260 ezer családot érint. Így összességében az adó- és járulékkedvezmények összege eléri a 600 milliárd forintot, évente ennyivel marad több a családok kasszájában gyermeknevelésre.

A foglalkoztatással kapcsolatban kiemelte: 4 millió 15 ezer foglalkoztatottat jelzett a Központi Statisztikai Hivatal, ami 107 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbit. Ezzel elérték, hogy Magyarországon a felnőtt korú lakosságnak több mint a fele rendelkezik munkaviszonnyal.

A közfoglalkoztatással lehetőség nyílt arra, hogy többen dolgozzanak, de 37 ezer új munkahely az államilag nem támogatott kategóriába tartozik, ezek az álláshelyek piaci alapon jöttek létre – mutatott rá a miniszter.

Kiemelte azt is: a jelzálogalapú devizahitellel rendelkezők kétharmadának segített a kormány az elmúlt három évben. A Kúria szerint a devizahitelek érvényesek, de a szerződések egyik legfontosabb pontjában, az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő kérdésben, valamint az árfolyamrés ügyében az Európai Bíróságra vár a kormányzat. Addig marad az árfolyamgát lehetősége, amelynek igénybevételére bíztat a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály megerősítette ugyanakkor, hogy a történtek nem befolyásolják a kormány szándékát, a jelzálogalapú devizahitelek kivezetését a rendszerből.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Vizual
És bizony Varga úr még egy hülye is tudja, ha egy ha KFT vesz fel pénzt, az nem az államadósságot növeli, statisztikailag. Már megint hazudnak. Mint ahogy Orbán mondta éjszaka is.
De megyek KFT csinálni. Én is felveszek 3000 milliárd forintot. És bizony ha az állam venné fel a kölcsönt, papíron, kb elérnék a 110 %-t. Ettől ez még hitel amit felvett. És gyanítok hogy nem 3000 milliárd a vége, mert az csak az erőmű ára.
Mobil123
Aha! A jövő évtizedekre meg nő és nem kicsit!
F_Viktor
"Varga Mihály szerint a paksi bővítés adósságnövelő hatása nem veszélyezteti azt a célt, hogy az államadósság a következő tíz évben is csökkenő pályán maradjon."

A nettó államadósság 2010-ben, kormányváltáskor 19 323 milliárd forint volt, jelenleg 22 842 milliárd forint.
Varga Mihály, a különbözettel, ami 3 519 milliárd forint, nőtt, vagy csökkent az államadósság???

Halkan jegyezném meg, hogy ez a 3 519 milliárd forint kicsivel több (éppen egy közepes Eltolcsy csomaggal), mint az elsíbolt leendő nyuggerek MANYUP vagyona, vagy ebből meg lehetne építeni Paks II-t!
coni
Ki érti? Az ÁAK szerint 22.800 Mrd volt január 31-én, (kormányváltáskor 19.600 Milliárd volt).
Ez Alkotmány ellenes mert tavalyhoz képest is sokat nőtt az addósság.
Vagy 5 nap alatt csökkentette 3000 Milliárddal az államadósságot.
nyanya001
Még jó, hogy a gugli mindent megőriz !
Idén január 31-én a központi költségvetés adóssága 22 842 milliárd forintot tett ki, ami 843,9 milliárd forintos növekedést jelent a 2013. év végi adóssághoz képest - tette közzé az előzetes adatokat az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK).

www.metropol.hu/itthon/cikk/1142052-nott-az-allamadossag-januarban
miki1111
ugy szidtak a szocikat lam maguk sem csinaljak joban söt roszabul

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.