Ladányi János még 2009. szeptemberében írta, miszerint az EU-hoz csatlakozáskor elhangzott elmélkedések legfontosabb közös gondolata az volt, hogy Magyarország végre révbe ért, és többé – Ady szavaival élve – nem Komp-ország módjára hánykolódik Kelet és Nyugat között.

Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti listavezetője mostani budapesti sajtótájékoztatóján viszont tudtunkra adta, révbe érésről szó sincs, sőt Orbán Viktor miniszterelnök már választott, Európa helyett Ázsia felé akarja vezetni az országot. Ezzel a döntésével a kormányfő ezer éve az első, aki "önös üzleti érdekektől vezérelve a honfoglalás óta szerzett értékeket politikai honfeladássá akarja változtatni".

Seres László, a Hvg újságírója, már 2013. júliusában úgy fogalmazott: a miniszterelnökünk, egyértelműen Kelet felé navigálja Komp-országot. A távoli, boldog Kazahsztán, a népi Kína, a baráti Azerbajdzsán, a mindig mosolygó emirátusok partjai felé. Seres szerint a két part közti „mászkálás" véget ér: Komp-ország lassan, de biztosan kiköt.

Sajnos, nagyon úgy néz ki, igaza lett.

A jelenlegi helyzetet talán legérzékletesebben egy másik nagy magyar költő soraival jellemezhetném: „Pihen a komp, kikötötték,/ Benne hallgat a sötétség."

Az a mérhetetlen sötétség, amelyik ebből a magyarkodó, pálinkázgató, s részegen székelyhimnuszt ordítozó, fokhagymaszagú böllérvilágból árad. Amely világban a választók egy százalékának felhatalmazásával sem rendelkező, bőszen buzizó álszent kereszténydemokraták oktatnak ki bennünket nap mint nap az erkölcsi szabályokból.

A teljes írás a Proszektúra blogon >>>

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.