Az orosz parlament felsőháza szombati rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta Vlagyimir Putyin államfő kérelmét, hogy az ukrajnai rendkívüli helyzetre tekintettel, az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.

A Szövetségi Tanács határozata szerint az ukrajnai helyzet normalizálódásáig alkalmazhatóak az orosz fegyveres erők. Korábban, a nap folyamán maga az orosz törvényhozás felsőháza fordult az orosz elnökhöz, hogy "mindenre kiterjedő intézkedéseket" foganatosítson az Ukrajnában élő orosz állampolgárok védelme érdekében.

A törvényhozás felsőházának rendkívüli ülése nyílt volt, azt élőben közvetítette a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió. Az orosz alkotmány szerint a fegyveres erők külföldi alkalmazásáról a Szövetségi Tanács dönthet.

Az orosz parlament felsőházának szombati határozata azt jelenti, hogy a törvényhozás szabad kezet ad Vlagyimir Putyinnak ahhoz, hogy alkalmazhassa az orosz fegyveres erőket Ukrajna területén, de egyáltalán nem biztos, hogy az orosz elnök élni fog ezzel a felhatalmazással – jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes.

Hazahívnák az amerikai orosz nagykövetet

Az orosz törvényhozás felsőháza szerint Barack Obama amerikai elnök megfenyegette és ezzel megsértette Oroszországot, ezért haza kell rendelni az Egyesült Államokból az orosz nagykövetet.

Kivonják a teljes ukrán hadiflottát

Kivonják a teljes ukrán hadiflottát a Krím félszigeti Szevasztopolból. A flotta új, lehetséges állomáshelyeként Odesszát nevezték meg – jelentette szombaton a RIA Novosztyi orosz hírügynökség, az ukrán vezérkarra hivatkozva.

Az ukrán határőrség még délelőtt közölte, hogy az ország hadihajóit harckészültségbe helyezték, s ennek keretében kifutnak majd a tengerre. Előzőleg több helyszínről is jelentették, hogy orosz erők megpróbálják a Krímben ellenőrzésük alá vonni az ukrán erők laktanyáit és parancsnoki posztjait.

Hétfőn rendkívüli tanácskozás Brüsszelben

Rendkívüli tanácskozást tartanak hétfőn Brüsszelben az EU-országok külügyminiszterei az ukrajnai helyzet miatt – közölték szombaton diplomaták az unió székhelyén.

Előzőleg – még azelőtt, hogy Putyin előterjesztette volna a fegyveres erő alkalmazására vonatkozó kérelmét – Brüsszelben közzétették José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének Berlinben elhangzott beszédét, amelyben az uniós intézmény vezetője megdöbbenésének adott hangot az ukrán szuverenitás – akkor még csak állítólagos – megsértéséről szóló hírek miatt.

Turcsinov: Oroszország nyílt agressziót követ el

Ukrajna az ukrán állam szuverenitása elleni nyílt agresszióként értékeli Oroszország lépéseit – jelentette ki Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő szombaton John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonos megbeszélésén.

82 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
@Yoda69: Te nem értesz ehhez,most asszonta a Vezír a pártaggyűlésen,hogy az oroszokat kell szeretni és punktum.A birkák meg követik is szorgalmasan.A hanyatló nyugatot ostorozzák az Usával az élen.A történelem ismétli önmagát,mert a hülye magyar sohasem tanul.:-)))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@bárzongora: Csak, hogy tudd:
Krím félszigeten kb. 1 millió orosz nemzetiségű ember él (56-57 százalék).
Ukrajna 46 milliós népességének az orosz nemzetiségűek az össz lakosság 15-16 százalékát adja.
Tehát nem kell beállítanod, hogy a nagy többség szándékozik Putyinhoz csatlakozni, s nem történt forradalom, mert igaz!

DE!
Az orosz hatóságok már gőzerővel állítják ki az orosz útleveleket az 54-57 százaléknyi orosz nemzetiségű krímieknek, tehát adott a békés megoldás.
Vagy ott van egy népszavazás lehetősége is a Krími Autonóm Köztársaságban.
F_Viktor
Kína is megszólalt, cáfolva a mi jobbereinket, akik már Moszkva-Peking tengelyről álmodoznak:

"Peking politikai megoldást sürget Ukrajnában, a belügyekbe való be nem avatkozás elvét vallja - hangoztatta vasárnap a kínai külügyi szóvivő.

Csin Kang (...) felszólított minden érintett felet a nemzetközi jog betartására, a viták párbeszéd és tárgyalások útján történő rendezésére, egyben kifejezte országa súlyos aggodalmát a kialakult helyzet miatt.

A szóvivő hangoztatta: Kína kitart a belügyekbe való be nem avatkozás elve mellett, tiszteletben tartja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását. Ugyanakkor megjegyezte: „több oka van annak, hogy a helyzet mára így alakult".

Kína továbbra is szoros figyelemmel kíséri a fejleményeket, és a feleket a térség békéjének és stabilitásának fenntartására szólítja fel - jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője."
F_Viktor
@nusika: Tegnap Orbán titokban megegyezett Putyinnak Ukrajna felosztásáról? :-)))

Ki a pöcs ez a Szaniszló? A jobberek ideológiai szellemi atyja? :-)
Értem már miért mantrázzák a folyamatos hülyeségeiket. Ó, mily nagy az Isten állatkertje...
Desischado
Én is remélem, hogy még idejében vagyunk, ami a hülyéket illeti. putyin Ukrajnát is akarja, és ezért semmitől sem riad vissza. Remélem, hogy F. Viktornak igaza lesz, hogy talán az itteni hülyéknek is kinyílik a szeme! Nekem például putyin a hátam közepére sem hiányzik! Az ukránok meg ne hagyják magukat, nem putyin rabszolgái ők! Ami meg a vezírt illeti, hát az akkor fog színt vallani, amikor énbelőlem világszép királykisasszony lesz!
silber13
@bárzongora: 03.01 16:21-re : Húúú apám! Sugárzik a hzzáértés a szövegedből!:-))
bundi
@bárzongora: erre cak a vezéred szavait tudom idézni...
"Az elmúlt 20 évben nem volt példa olyan nyers erőpolitikára, mint amit Oroszország az elmúlt napokban vállalt. Az orosz-grúz konfliktus nagy kérdése, hogy teret nyerhet-e ez az erőszakos politika, vagy a nemzetközi közösségek megfékezik ezt - mondta Orbán Viktor az InfoRádiónak."
igaz ezt a grúzokkal kapcsolatban mondta, de ennyi csúsztatás belefér... metr a helyzet nagyjából ugyanaz...
vagy:
"- Miért van arról meggyőződve, hogy Oroszország, és nem Grúzia kezdte a konfliktust?
- Magyarországnak van tapasztalata a vele szemben indított katonai akciókat illetően. Ezért is tartom fontosnak, hogy a politika, az erkölcs és a jövő szempontjából Magyarország egyértelműen foglaljon állást. Hazánkat az elmúlt évszázadban többször is elfoglalták, de nem emlékszem olyanra, amikor a bennünket megtámadók ne érezték volna igazságosnak, hogy elfoglalják városainkat, és a lakosság egy részét deportálják. Engem a 20. század történelmének fényében hidegen hagynak az agresszornak azon nyilatkozatai, miszerint semmi rosszat nem tettek. Viszont a puszta tények szerint idegen csapatok állomásoznak egy másik ország területén, szétlőnek városokat és ártatlan civilek halnak meg. Nem akarjuk, hogy a 21. század olyan legyen, mint amilyen a 20. század volt. Ezért egyértelműen és erőteljesen ki kell nyilvánítani az euroatlanti elkötelezettséget. Ki kell nyilvánítanunk, hogy az Amerikával együttműködő Európának igenis van felelőssége, és vannak eszközei, amelyeket józanul és okosan ilyen történelmi pillanatban használni kell. Nekünk nem egy külső szemlélő szerepét érdemes elfoglalnunk, hanem egy közép-európai ország szerepét."
és kiemelve:
"Nekünk nem egy külső szemlélő szerepét érdemes elfoglalnunk, hanem egy közép-európai ország szerepét."
2007-2010.orbanviktor.hu/hirek_list.php?item=328
cikíííí
nagyon cikíííí ez a pálfordulás...de hát a pénz nagy úr...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.