Az idén januárban az ipari termelés 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított mutató januárban 3,1 százalékos növekedést jelzett.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, a feldolgozóiparban januárban ismét jelentősen nőtt a termelés, és a korábbi hónapokhoz hasonlóan a járműgyártás és az ehhez kapcsolódó alkatrészgyártás volt a növekedés motorja. A többi feldolgozóipari ágazat termelésében nem volt jelentős előrelépés. Az energia szektorban januárban is folytatódott a termelés visszaesése, amihez hozzájárult a szokásosnál melegebb januári időjárás is, ami visszafogta a hőtermelést.

Az előző hónapban, a múlt év decemberében 6,8 százalékkal – 2011 májusa óta a legnagyobb mértékben – haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbit, amikor viszont 7,3 százalékkal maradt el a 2011 decemberitől. A munkanaphatástól megtisztított index pedig a termelés 4,4 százalékos növekedését mutatta.

Az ipari termelés havi összevetésben januárban először nőtt szeptember óta – decemberben 1,8 százalékos csökkenést jelzett – éves alapon viszont éppen szeptembertől megszakítás nélkül emelkedett az alacsony bázis miatt.

Tavaly az év egészében a termelés volumene 1,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző évben, 2012-ben még 1,8 százalékos csökkenést figyelt meg a KSH. Az ipari termelés motorja a járműgyártás volt 2013-ban.

Tavaly januárban az ipari termelés 1,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az előző havit pedig 2,5 százalékkal haladta meg.

A 2014. januári részletes ipari termelési adatokat március 12-én közli a KSH a statisztikai tükörben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.