Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország a kormányváltó összefogásra fogja bízni a kormányzást április hatodikán.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteken Pécsett, pártja választási fórumán hangsúlyozta: a baloldal sohasem fogja azt gondolni, hogy a kormányzás joga erkölcsi vagy történelmi alapon neki jár, mert annak kell kormányoznia, akiben éppen hisz a többség.

"Az ország látszólag csendes, nincsenek tüntetések, de muszáj, hogy felhívjuk az önkényúr figyelmét arra, hogy ez a csend nem a támogatás, az elfogadás, a boldogság csendje, ez a csend a félelem, a megnyomorítottság csendje" – fogalmazott az Apáczai Nevelési Központban összegyűlt mintegy ötszáz hallgatója előtt.

A volt kormányfő szerint lehet fenyegetni nap mint nap, lehet rettegésben tartani tanárt, vállalkozót, szociális munkást, bárkit, van azonban egy pillanat minden négy évben egyszer, az igazság pillanata, amely most a kormányváltó összefogással van. "Ezt az igaságot Orbán Viktorral szemben erősen, szenvtelenül, határozottan érvényesíteni fogjuk, ki fogjuk adni az útját" – mondta.

Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet arra, ha a baloldal győzni akar a választásokon, büszkének kell lennie, hogy olyan kormányai voltak, amelyek értették: a nemzet nem egyszerűen történelmi, elvi, kulturális kategória, hanem jelenti a hétköznapi összetartozást is, azt, hogy "nem választ el bennünket egy világ, nem akarunk megbékülni azzal, hogy alattunk mélyszegénység, felettünk pedig tort ülő gazdagság van egyszerre".

Azt mondta: Magyarországon a rendszerváltozás óta csak a szocialista kormányzás alatt csökkentek a jövedelmi különbségek szegények és gazdagok között.

A volt miniszterelnök azt mondta, látott már tolvaj tanárt, vízvezeték-szerelőt, papot és politikust is, akiket normális esetben kivet magából saját világa. "Ez így van rendjén, a baloldal ezt teszi, a jobboldal pedig a csalásra, a lopásra, a hazugságra rendszert épített" – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc Magyarország legkorruptabb politikusának nevezte Orbán Viktor kormányfőt, mert szerinte nem megtévedt, nem megbotlott, hanem egész rendszerét "a politikai és a hozzá közel álló gazdasági hatalom erkölcstelen, tisztességtelen, alapvetően a közjót romboló, maffiaszerű oligarchikus együttműködésére építi".

"Ha valakinek el kell számolnia, hogy miért lett ilyen az ország, először azt a politikust kell megkérdezni, aki tűrt, jelet adott arra, hogy a politikában lehet lopni. Ezt a politikust már 1992-ben is Orbán Viktornak hívták, amikor eladta a székházat, majd hazavitte a pénz jelentős részét, és a papa vállalataiba juttatta" – hangoztatta a politikus.

A DK elnöke szerint sok tekintetben történelmi választás előtt áll Magyarország. A jobboldali politikusok ugyanis nem értik meg, hogy a honfoglaló magyarok keletről nyugat felé jöttek, nem értik Szent István szerepét, hogy nem a törzsi, nemzetségi hagyományokat, nem Etelközt, hanem Rómát, a Nyugatot, a kor modernitását választotta a kereszténységgel, s "nem ellenségeink ők, hanem az új világunk".

"Orbán, bár Szent Istvánról beszél, de tagadja, szembe köpi ezt a hagyományt, s húzódna vissza oda, ahonnan elvágyott a magyar. Engedjük meg neki, menjen vissza, s a magyaroknak hagyjon békét!" – mondta Gyurcsány Ferenc. Szerinte a magyarok jó helyen vannak, és annak a világnak a részei szeretnének lenni, ahova évszázadok óta mindazok tartoznak, akik a nemzeti haladást képviselték.

A politikus úgy véli, ha lehet, a magyarok tisztességes nemzeti érdekeiket védve együttműködnek a Nyugattal, mert megértették, hogy az új világ új parancsa a partnerség, nem a dölyf, a kioktatás, nem a kis ember nagy jelenete.

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy megítélése szerint az emberek félnek, az 1980-as évek levegője szabadabb volt, mint a mai, s a mostani alaptörvény keretei között nem lát sikeres Magyarországot.

A volt kormányfő hangsúlyozta, a "kormányváltók" abban szeretnének nemzetüknek segíteni, hogy szembenézzen azzal: történelmi és nemzeti értelemben is felnőtt.

"Nem vagyunk többé gyámság alatt, szabadok vagyunk, s ahogy nem lehet többé visszamenni a Horthy-korba, úgy nincs visszaút Kádár világába sem" – húzta alá Gyurcsány Ferenc.

Azt mondta: csak előre van út, egy szabad világba, ahol nem könnyű élni, mert naponta kell dönteni, és valamennyi döntésnek időnként fájdalmas következménye van.

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy "szabaddá kell tenni" az iskolákat, s bár felelőtlenül nem akarnak ígérgetni a költségvetés terhére, biztosítani kívánják a jelenlegi nyugdíjak értékállóságát.

Kitért rá, hogy az egészségügyben tervezett változásokat fokozatosan, kis lépésekben szeretnék végrehajtani, ezen kívül tervezik, hogy a rokkantnyugdíjasoknak lehetőséget adnak a méltányossági felülvizsgálatra.

Gyurcsány Ferencet a lakossági fórum helyszínén mintegy ötven tüntető fogadta. A demonstrálók kezükben "Maffiabaloldal, Nem tudtok változni, csak hazudni", valamint "Baloldali Hamisítók és Elítéltek Társasága" feliratú transzparenseket tartottak. Egyikük csörgősipkát húzott a fejére, és magnóról lejátszotta a volt kormányfő őszödi beszédét.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kopeba
Fecóra már egy rossz biciklit nem szabadna rábízni nem egy országot. Egyszer már elkúrta , akkor meg mit akar.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
EcsiAntal
@Sziszifusz: A róka soha nem szokik le a tolvajrásról ---vagy kecskére káposztát na neee !
coyote3
@modera: Hányadik neveden is vagy itt? :)))) Pont mint Bajcsy-Zsilinszky...
De ha már ezen a néven is belém kapsz, emlékeztetnélek, hogy ezt az országot épp a ZSÍRDISZNÓ -külön neked kihangsúlyozva- szakította ketté, amikor Gyurcsány miniszterelnök urat mocskolva mi-re és ők-re osztotta az országot. A gyalázkodó és mocskos kampányt is a fideSS találta ki. És érdekes, hogy bármilyen tüntetés van, baloldali, liberális , igazi konzervatív érzelmű ember nem ütött meg még tüntetőt. Nincs köztük börtönviselt gyilkos. De te ezt úgysem érted. Tudod mit kisöcsi? Játszd tovább itt ezen a néven uis a nagyképű hülyeségeidet, aztán menj vissza és takarítsd ki a munkaadód disznói ólját. Már kértelek, hogy hanyagolj, irtózom a buta nagyképűségedtől.
Bízva abban, hogy ezt talán megérted és a jövőben megkímélsz az elvakult kommentjeiddel való megszólításomtól.
Csókpuszi...:))))))))))))
silber13
@tavaszi: 0:03-ra :A saját betegagyú kommentedet nem kéne ennyire dicsérni! Inkább aludtál volna!:-)))
verőce21
Álmodik a létéért küszködő! Esélyes, hogy a Parlamentbe sem jutnak be! :)
Sziszifusz
@EcsiAntal: Ezért kell a Fidesz ellen szavazni ! Első embereinek, egy-két kivételtől eltekintve, a génjeiben van a hazugságra, lopásra, csalásra való hajlam, amit meg sem próbálnak elfojtani. Tevékenységüket szinte iparszerűen fojtatják.
Aki nem látja bűneiket az vagy vak, vagy annak már teljesen átmosták az agyát, vagy pedig részesedik a "megtermelt" javakból.
kamazuka
Igen,van egy ország mely szívesen fogadná.Bissau-guinea!Ők most is várják!Nem túl hasznos megfogalmazással,ott jól működik a fekete gazdaság.Csak egy kis összefogás kell.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.