Egy felmérés szerint a NATO legbürokratikusabb hadserege volt 2010-ben a magyar, mert 24 százalék volt a vezetői állomány aránya – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap Kunszálláson.

2010-ben egy „szétlopott” hadsereget örököltünk a szocialista kormányzattól, melyben minden harmadik katonára esett egy „fejes” – hangsúlyozta a miniszter, aki Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének kampánygyűlésén vázolta fel a hadsereg négy évvel korábbi állapotát.

Hende Csaba „agyaglábakon álló” óriáshoz hasonlította a hadsereg 2010-es állapotát, ahol egyetlen tartalékos sem volt.

Ezt hagyták ránk örökül a szocialisták, tartalék nélküli haderőt – mondta, hozzátéve, hogy ma ötezer tartalékosa van a hadseregnek, akik közül 1400-an vettek részt a 2013-es dunai árvízvédelmi munkálatokban.

Adatai szerint az átalakítás során 1204 beosztást szüntettek meg a honvédségnél, ahol mára a vezetői állomány aránya 8 százalékra csökkent.

Hende Csaba felidézte, hogy mintegy száz esetben volt kénytelen feljelentést tenni. Emlékezetett a tábornokok perére, valamint Fapál László korábbi államtitkár esetére.

Ismertette a korábban államtitkárként dolgozó Vadai Ágnes ügyét, aki saját honlapjának a kezelésére két gazdasági társasággal kötött szerződést, annak ellenére, hogy a minisztériumnak van sajtóosztálya. Álláspontja szerint a korábbi honvédelmi államtitkár saját honlapjának kezelését saját jövedelméből kellett volna fizetnie. Hozzátette: az ügyészség vádat emelt Vadai Ágnes ellen.

Hende Csaba fontosnak nevezte, annak ellenére, hogy a magyar honvédség költségvetése csökkent a képessége nőtt. „Így van az, ha nem lopják el a pénzt” – tette hozzá.

A miniszter szólt arról, hogy egy NATO felmérés alapján a magyar hadsereg angol nyelvi tudásszintje jobb, mint az olasz hadseregé.

Hangsúlyozta: a tiszti diploma része egy közigazgatási tudás, így aki becsülettel szolgál, ha kiszorul a katonai pályáról, el tud helyezkedni. Senkinek nem engedjük el a kezét – fűzte hozzá.

A katonai pálya megbecsülésének a jeleként értékelte, hogy a tisztképzésnél nyolcszoros a túljelentkezés, az altiszti képzésre 3,5-szeres.

Visszatértünk a forráshoz a Ludovikához, átvettük a Szent Korona védelmét, a Köztársasági elnöki palota védelmét – fogalmazott.

Lezsák Sándor a honvédelmi miniszter előadása után arról beszélt, hogy a hallgatóság a hallottak alapján képet kaphatott arról, hogy miért lett volna végzetes, ha 2010-ben kormányon maradnak a szocialisták és liberálisok.

A kunszállási művelődési központ nagytermében mintegy 150-en jelentek meg a fórumon, majd több kérdést tettek fel a hadsereg állapotával, a Gripen harcigépek üzemeltetésével kapcsoltban.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

alterego56
Feltételezem Hende úr a Gripen beszerzésekre is gondolt.
joopapa
"Lezsák Sándor a honvédelmi miniszter előadása után arról beszélt, hogy a hallgatóság a hallottak alapján képet kaphatott arról, hogy miért lett volna végzetes, ha 2010-ben kormányon maradnak a szocialisták és liberálisok." Miért megtámadtak minket és ellopták a felcsúti stadiont a ufók, de a hende bende és a hadsereg megvédte?
nezelodo
Hát bátor ez a Hende, lehet, hogy megvan még a dobtárasa, mert különben nem fikázná azokat, akiktől elvárja, hogy megvédjék baj esetén...Lehet, hogy ő sem szereti a pocakos tábornokokat? Vajon a katonák mekkora derékbőségű miniszterre néznek fel tisztelettel?
Dr. Felipe
Mert most milyen hadseregünk van hende vitéz? Gondolom a budai luxus kecóból nézelődve minden nagyon szép és minden nagyon jó.
QQCSI
@Dr. Felipe: Ő már az utánpótlásra játszik:
a zászlófelvonás kisdobosa a jövő hadserege.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.