A jegybank aktuális inflációs jelentése szerint a 2013 második feléhez képest gyengébb forintárfolyam a következő negyedévekben fokozatosan befolyásolhatja az inflációs alapfolyamatok alakulását is.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétett márciusi inflációs előrejelzése alapján az árfolyam nagyobb részben az iparcikkek, kisebb részben a feldolgozott élelmiszerek árváltozásán keresztül jelenik meg az adószűrt maginflációban.

A jegybank inflációs jelentése szerint a válság óta visszafogott belső keresleti környezet viszont erőteljesen korlátozhatja az árfolyam gyengülésének fogyasztói árakba való áthárítását, így az árfolyam begyűrűzése a válság előtt tapasztaltaknál mérsékeltebb lehet.

A jelentés készítői úgy vélik: középtávon az inflációs alapfolyamatokat tükröző maginfláció alakulását a tartósan alacsony importált infláció, az inflációs várakozások alkalmazkodása, a "nyomott" béralakulás határozza meg, így 2015-től az adószűrt maginfláció fokozatosan visszatérhet az árstabilitással konzisztens értékéhez.

A jelentés ez évre 3 százalékos, 2015-re 3,5 százalékos maginflációt prognosztizál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.