Stabilra javította Magyarország hosszú futamú államadós-besorolásának kilátását az eddigi negatívról a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő ezzel levette napirendről a magyar szuverén osztályzat leminősítését.

Az S&P péntek reggel Londonban bejelentette, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek "BB/B" osztályzatát, és javította a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését is.

A cég most 1,8 százalékos éves GDP-növekedési átlagot valószínűsít a magyar gazdaságban a 2014-2016-os időszakra a tavaly október óta érvényes, 1,3 százalékos éves növekedési átlaggal számoló eddigi prognózis helyett.

Stabilizálódik a magyar gazdaság

Fél évtizednyi, fogyasztási áldozatokkal járó folyamatos külső adósságleépítés után stabilizálódásnak indult a magyar gazdaság – ezt állapította meg elemzésében a Standard & Poor's.

A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság bruttó külső finanszírozási igénye még mindig magas, de már csökken. Az S&P becslése szerint az így számolt külső finanszírozási szükséglet az idén a folyó fizetési mérleg bevételeinek 102 százaléka lesz a 2008-ban mért 135 százalék helyett. A magyar gazdaság a Standard & Poor's adatai szerint 2012 óta a hazai össztermék (GDP) 18,4 százalékának megfelelő nettó külső adósságot fizetett ki.

Az ilyen gyors külső adósságleépítésnek megvolt az ára: 2013 második negyedével bezárólag a hazai kereslet nyolc egymás utáni negyedévben visszaesett, miközben 2008 és 2013 vége között a háztartási adósságállomány a GDP 5 százalékának megfelelő mértékben csökkent. Az S&P szerint ugyanakkor a magánszektorbeli hazai kereslet az idén már élénkülni fog.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
kíváncsi leszek, mikor lesz ez a "SIKER BIZONYÍTÉKA".
Amikor 2011-ben leminősítettek bennünket, akkor "HITELTELEN" volt a bélyegző.
Alig várom a fidesz híreket.
coyote3
A Ceasescu-féle Románia minősítése is stabil volt. De milyen áron!!!
Brother Louie
@pbalage: erre gondolsz?

"Magyarországot nem a hitelminősítők, hanem azok a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működőtőkét hoztak Magyarországra - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Standard & Poors péntek esti döntésére, amellyel az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamú magyar hazai és külső államadósság besorolását."

Vagy erre:

""A hitelminősítők tevékenysége köztudottan sokszor milliárdokban mérhető károkat okozott az európai gazdaságoknak, valamint túlértékelt szerepük jelentős függőséget is eredményezett" - emelte ki felszólalásában Pelczné dr. Gáll Ildikó néppárti politikus."
human
A hitelminősítőknek többnyire lehet hinni. Az árát minden átlag alatt kereső megfizette, hogy most felminősíthették az országot. Orbán azzal reklámoz minket, hogy olcsó munkaerő vagyunk gyenge érdekérvényesítő képességgel. Ez persze zene a befektetők füleinek.
kacsa0707
Na ez az idióta minősítő , hát nem tudja, hogy akik kormányváltás szeretnének mélységesen leminősítették Magyarországot? vagy ott már nincs befolyásuk, hatalmuk a hazugságaikhoz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.