Magyarországnak nem pusztán kormányváltásra, hanem irányváltásra van szüksége – jelentette ki az LMP pénteki, budapesti kampányzáró rendezvényén Schiffer András.

A párt társelnöke a választásról beszélve azt mondta, az egyik oldalon ott áll az a világ, amelyet a rendszerváltó elit teremtett: egy unokák nélküli, erőforrásait felélő "összeszerelő" ország. Ezzel szemben az LMP egy tiszta fenntartható, megújuló Magyarországot akar, amelyik független, megőrzi erőforrásait, a tudásra épít, ahol nincsen tandíj, ahol a fiatalok otthon teljesíthetik ki alkotóképességüket.

Ha van egy erős LMP a parlamentben, akkor nem lesz újabb kétharmad és a „nemzeti cinizmus rendszerének” lesz egy hiteles, megbízható ellenzéke, amelynek nem tudja a fejére olvasni a közös bűnök egy részét – jelentette ki.

Schiffer: az országnak nem csak kormányváltásra, hanem irányváltásra van szüksége

Schiffer András azt mondta, hogy ami nem öl meg az megerősít, ezért gondolják, hogy erősebbek, mint négy éve. Sokan próbálták őket elsüllyeszteni, de ez nem elpusztította, hanem megerősítette az LMP-t – hangsúlyozta.

Magyarország elvesztegetett 25 évet egy zsákutcás felzárkózási pályán. Elvesztegetett 25 évet, amelynek során az egyik politikai bűnszövetkezet a saját szennyesét a másik politikai bűnszövetkezet szennyesével próbálta meg tisztára mosni – fogalmazott.

Aki Orbán Viktorra szavaz, az Gyurcsány Ferencre is szavaz és ez fordítva is igaz, mert „a kétszínű cirkusz két oldala egymást tartja felszínen, a kétszínű bohóc egymásból él” – mondta.

Az "összeszerelő ország" lakói ma dühösek és csalódottak, a régi politikai osztály megbukott – folytatta.

Saját tervezett feladataikat felvázolta azt mondta, a következő ciklusban a kormány hiteles ellenzékének kell lenniük úgy, hogy közben fel kell rajzolniuk egy alternatívát és színvallásra is kell kényszeríteniük a hatalmat.

A távolabbi jövőről beszélve elmondta, arra készülnek, hogy 2018-tól kormányozzák az országot.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke elmondta, hogy közeledik a 2014-es kampány vége, de a kampány alatt ugyanaz a semmitmondás, sárdobálás, riogatás és hisztéria folyt, ami 1990 óta folyamatosan. A konfliktusok is ugyanazok, a megoldási kísérletek nem változtak, a jövőkép csak a kormányrúd megragadásáig terjedt.

Az LMP társelnöke szerint Magyarország rég zátonyra futott, a mostani politikának a folytatása azt jelenti, hogy "vesztegetjük az időnket, azt, hogy minden erőnkkel lapátolunk a rossz irányba, hogy aztán még nehezebb legyen nekiindulni".

Szél Bernadett szerint új, jó irányba kell elindulni, „ehhez erő kell, elkötelezettség, bizalom és tisztesség”. A következő négy év arról fog szólni, hogy az LMP új közössége megmutassa, hogy nemcsak megbízható és tiszta erő, de érett politikai közösség is.

Az LMP harcolni fog a lenyúlások, a jogfosztás, a méltánytalanság és a politikai önkény ellen, és Szél Bernadett szerint bebizonyítják, hogy Magyarországnak „vörös a múltja, azt látjuk, hogy narancs a jelene, de hogy zöld a jövője az biztos”.

Róna Péter, az LMP programtanácsának elnöke elmondta, hogy az elmúlt közel negyed évszázad alatt a magyar nemzetgazdaság növekedése 21,7 százalékkal maradt el a világétól. Szerinte, ha a jelenlegi folyamatok fennmaradnak, akkor mához 8-9 évre Bulgáriával együtt Magyarország lesz az Európai Unió legszegényebb országa.

Róna Péter szerint az MSZP és a Fidesz is a „leszakadás kovácsa”, de a modern világ az alulról jött kezdeményezések megvalósulásáról szól. Róna szerint nem jutunk semmire, ha egyetlen magyar egyetem se képes Európa 200 legjobb egyeteme közé bejutni.

Osztolykán Ágnes, az LMP országgyűlési képviselője szerint nehéz volt az elmúlt 4 év, de nagyon sok mindenről tudtak beszélni: a nők esélyegyenlőségéről, a gyerekekről, a földügyekről, a korrupcióról. Osztolykán Ágnes szerint mindig hittek benne, hogy valahogy másképp kell csinálni a dolgokat.

Nagy-Bandó András, az LMP egyéni képviselőjelöltje humoros formában előadott felszólalásában arról beszélt, hogy az idei kampány akár azt a címet is kaphatta volna, hogy ki tud többet más pártok bűnözőiről, mert ez a pártok programja.

A Fidesznek címezve közölte: tőlük a polgárok megkérdezhetnék, hogy mit folyatnak, mert még azt sem lehet pontosan tudni, hogy mit csináltak a négy év alatt.

A baloldali összefogás pártjainak miniszterelnök-jelöltjéről, Mesterházy Atilláról pedig azt mondta, nem lehetett könnyű dolga, mert a kampány alatt úgy kellett előre beszélni, hogy hátulról lőttek rá.

Meszerics Tamás a párt EP-listavezetője szerint a választás legfontosabb kérdése az, hogy az LMP nyolc, kilenc vagy tíz százalékkal kerül-e be a parlamentbe. A narancsszínű jelen és a vöröses színű múlt között nem akarnak választani, mert azok fenntarthatatlanok – jelentette ki. A párt kampányszlogenjét idézve hozzátette: a jövő zöld, majd arról is beszélt, hogy 2018-ban az LMP fog kormány alakítani.

A rendezvényt a Millenárison ugyanabban az épületben tartották, ahol a párt hivatalos kampánynyitóját is.

A színpadon és az elé felállított székeken az LMP politikusai foglaltak helyet, a körülbelül 100-150 főnyi vendég velük szemben ült le.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
@varrólány: Sajnos addig nem lehet semerre sem fordulni amíg vissza nem állítják az alkotmányos rendszert.
Ez nem választás, csak korrekció. Megpróbálunk visszakapaszkodni Európába.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
varrólány
@coni: Először indexelni kell, csak merre akar fordulni?
Nil
Én sem értem miért nem érti meg Schiffer hogy sajnos ma nincs más váltópárt csak az ötpárti összefogás.
Talán ha az elmúlt 4 évben figyeltek volna az emberekre - törődtek volna velük akkor elhinnék hogy lehet más- de most csak azt látják hogy van valaki aki megint meg akarja mondani a tutit- mit és hogyan gondoljunk érezzünk.
coni
@varrólány: Sajnos addig nem lehet semerre sem fordulni amíg vissza nem állítják az alkotmányos rendszert.
Ez nem választás, csak korrekció. Megpróbálunk visszakapaszkodni Európába.
nemjoezigy
Nem értem mi a baja bárkinek is velük. Nem kell félnie sem a fideszkdnp, sem az összefogás bagázsnak, mert nem törekszenek nyerésre. (nem is tudnának nyerni)
De tudomásul kell venni minden fanyalgónak, hogy legitimek, van szavazóbázisuk, vannak aki bennük látják a megoldást. És úgy fer, ha a legtöbb polgárnak van képviselete a parlamentben.
Hátha megszűnik ez és az előző(k) ország elszegényítése, a nép kirablása.
Yoda69
Jo reggelt! Ezt mondja Bajnai is mar ket eve.
Desischado
Nekem nem hiteles, mióta tudom, hogy orbán ügyvédje. De az LMP egyébként sem villogott az elúlt 4 évben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.