Megkezdődtek a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó budapesti emlékmű építésének munkálatai – tájékoztatta a Kormányzati Információs Központ kedden az MTI-t.

A központ közölte, a munkát egy kormányhatározat szerint május 31-ig kell befejezni.

A határidőt a Magyar Közlönyben február 19-én megjelent kormányhatározattal módosították március 19-ről május 31-re.

A határozat rögzítette: a kormány társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja, hogy Magyarország német megszállásának 70. évfordulója alkalmából megvalósuljon a megszállás áldozatainak emléket állító emlékmű, Budapest V. kerületében, a Szabadság téren.

Az emlékműállítás tervét több szervezet és ellenzéki pártok élesen bírálták, azzal érvelve, hogy a magyar állam felelősségéről kívánja elterelni a figyelmet, valamint összemossa az áldozatokat és az elkövetőket. A kormányzat úgy reagált: az emlékmű a náci megszállás minden áldozatáról megemlékezik.
A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint máris megszegte ígéretét a Fidesz azzal, hogy elkezdte a "német megszállási emlékmű" építését.

A párt keddi, az MTI-hez is eljuttatott közleményében arra reagál, hogy a Kormányzati Információs Központ közölte: megkezdődtek a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó budapesti emlékmű építésének munkálatai.

Az MLP felszólítja a kormányt, hogy "azonnal állítsa le a munkálatokat, adjon magyarázatot, miért szegte meg ígéretét, miért nem egyeztet társadalmi partnereivel, miért akarja meghamisítani a magyar múltat saját és a szélsőjobb szavazók szájíze szerint".

Két nappal választási győzelme után a Fidesz máris megmutatja, mire számíthat a magyar társadalom a következő négy évben; a kampány után azonnal folytatódik az előző ciklus erőszakos hatalomgyakorlása – írták.

Tüntetnek a német megszállási emlékmű ellen a Szabadság téren

A képen azok a tiltakozók láthatóak, akik a hír megjelenése óta folyamatosan érkeznek a térre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.