"A brüsszeli bürokraták újabb felháborító provokációja az Európai Bíróság ítélete, amelyben Magyarország pálinkaügyekben elfoglalt álláspontját bírálják" – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten rendkívüli sajtótájékoztatón azután, hogy az Európai Unió bírósága csütörtökön közzétett ítéletében kimondta: ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége.

Fazekas Sándor kiemelte: a magyar pálinka hungarikum és a kormány megtalálja a jogi megoldást, hogy megvédje a pálinkafőzés értékes hagyományát és a magyar pálinka továbbra is szabadon főzhető legyen.

Nem ez az első eset, amikor az unió bele akar szólni abba, hogy Magyarországon "mondjuk milyen fák nőnek, vagy milyen nemzeti italra vagyunk mi büszkék" – mondta a miniszter, aki felháborítónak tartja és visszautasítja hogy az unió "olyan jogokat formáljon magának, amelyeknek nincsen alapjuk".

Közölte: meggyőződése, hogy a magyar pálinka elleni támadással "az unió egyes bürokratái" a most kezdődő uniós választási kampányt, illetve a választásokat akarják befolyásolni.

Fazekas Sándor kiemelte: a magyar pálinka a világon egyedülálló kincs, nagyon jó minőségű pálinkák vannak Magyarországon, amelyekre vigyázni kell, és minden lehetséges jogi eszközzel, illetve termelési támogatással védeni kell.

A magyar életformának is része a pálinka, sikertörténet, ezért is fontos, hogy megvédjük – mondta a miniszter.

Kérdésre válaszolva elmondta: az európai bírósági döntés nem érte váratlanul a kormányt, a részletes ítélet és indoklás ismeretében a Vidékfejlesztési Minisztérium az adóügyeket is felügyelő nemzetgazdasági tárcával közösen fog kidolgozni egy jogi megoldást.

"Biztos vagyok abban, hogy egy precíz jogi munkával át lehet hidalni a különbségeket" – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy az unióban talán a szlovén pálinkafőzési szabályozás áll a legközelebb a magyarhoz.

82 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
@rugacs: "...házi pálinkafőzés adómentessége."

NEM a MAGYAR PÁLINKÁT bántják, hanem a készítés adómentességét,
amely Franciaországban és Luxemburgban sem engedélyezett. Vágod?!
Ezt tudta a főnököd is, illetve tudnia illett volna, de szeret előbb cselekedni,
a maga feje után menni, aztán a büntetéseket meg fizethetjük mi!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
coyote3
"továbbra is szabadon főzhető legyen." -minden "okos szabadságharcosnak" ajánlom a figyelmébe, hogy eddig is szabadon főzhető volt, ezután is az lesz. csak meg kell fizetni utána az adót!!! És ha már évi 8000 ezer milliárdot kapunk tőlük, és odatartozunk a legalapvetőbb dolog, hogy betartjuk a törvényeinket.
mariaberta
@soljanka: Ne izgasd magad, ha így haladunk, az is ruszki-magyar hungarikum lesz.
F_Viktor
@rugacs: Kicsi náci, te már annyi páleszt elfogyasztottál az elmúlt 39,5 hónap alatt, hogy menthetetlen vagy :-)

Mire jutottál, az EU-t eszik, vagy isszák? :-)
miazavalami
@F_Viktor: Sztem beáztatják sörbe , ha nagyon száraz...:-)
almosd
Hallatlan minek támadják a pálinkát ,a kormány ezzel is kezes bárányokat akar ,aki iszik és mámorban úszik az nem gondolkozik.
miazavalami
Az isten verje meg a hülye bandáját! A pálinka adómentes, az alapvető élelmiszerek nem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.