A Fidesz elkötelezett a magyar pálinka mellett, és a magyar vidékkel együtt bízik abban, hogy az Európai Bíróság április 10-én igazságos és életszerű ítéletet hoz, nem veszi el a magyaroktól a szabad pálinkafőzést – közölte Pócs János (Fidesz) az MTI-vel szombaton.

Az országgyűlési képviselő emlékeztet arra, hogy az Európai Unió a szabad pálinkafőzés kapcsán kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, a kormány azonban az Európai Bírósághoz fordult.

A közlemény szerint a magyar pálinka egyre nagyobb piacot hódít meg külföldön is. Erre példa a magyar pálinkák sikere a World-Spirits Award 2014 nemzetközi versenyen: a győztes a tarpai eredetvédett szatmári szilvapálinka lett, az ezüstérmeket a szabolcsi alma-, kajszibarack- és birspálinka nyerte el.

"A pálinka a magyar kulturális örökség része, egy kupica pálinkában a termelők fáradságos munkája mellett benne vannak nemzeti hagyományaink és szokásaink is" – áll a közleményben.

A Fidesz-kormány célja, hogy a pálinka agrár-vezértermékké és világmárkává váljon a következő tíz évben – szögezi le a képviselő, emlékeztetve arra, hogy bevezették a védjegyrendszer-garanciát és kiemelten támogatják a hazai termelőket, a gyümölcskertészeket. Szerinte ennek is köszönhető, hogy megnőtt a pálinkát forgalmazó vállalkozások száma.

A képviselő emlékeztet arra, hogy 2010 szeptemberétől szabaddá tették a saját fogyasztásra szánt házi pálinkafőzést, mert nem szeretnék, ha a "nemzeti italunk és a hozzákapcsolódó szokások feledésbe merülnének". Azóta a kistermelők a saját kertjükben megtermett gyümölcsből legálisan pálinkát főzhetnek és a magánfogyasztásra szánt, legfeljebb 50 liter pálinka főzése után nem kell jövedéki adót fizetni, valamint olcsóbb lett a bérfőzés díja is.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
"A Fidesz elkötelezett a magyar pálinka mellett'

Mondjuk ez látszik is a tetteiken.:-)))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
QQCSI
@coni: Akinek kikönyököl a mája, az többnyire skót viszkit iszik és telik neki májátültetésre.:(
bencemacska
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: Lehet jót is főzni, de érteni kell hozzá. Szerintem vannak akik tényleg saját maguknak főznek (és főztek is!). Többen vannak viszont az üzérkedők, és nem saját maguknak főznek csak, hanem jó pénzért eladják a kocsmában a sz...t!!
bencemacska
@vidi500: A cefrés hordók általában kiselejtezett vegyszeres hordók, nem hasonlíthatók össze az ipari főzdék edényeivel!

Ha 100 literből 2,5 liter lett, az biztos tiszta, nincs benne sem az elő-, sem az utópárlat!

Az ipari főzdékben is jó minőségűt készítenek!

Ismétlem: az üzérkedés céljára főzött kotyvalékot kellene megtiltani! Főleg az árusítását!
szjupermen
@vidi500: Nem látod a lényeget. Míg tiltott volt a házi főzés, addig sem ment kárba a gyümölcs, csupán adót fizettünk a bérfőzetéskor.
szjupermen
Abszurdisztán: kórházak, gyermekélelmeztetés helyett stadionok. Legális pálinkafőzés, kontra csipsz adó.
Desischado
@szjupermen: Egyetértek. Erre nagy szükség van! Én nem iszom, de nem ezzel kéne foglalkozni! Én csak akkor engedném, ha megvan hozzá minden, ami kell, és a szakértelem főleg! De a fityisz már készíti elő az italmutyit! Remélem, nem lesz rá idejük!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.