Önálló tárcát, forrásbevonást, fenntartható kórházi finanszírozást, és a szolgáltatási csomag pontos definiálását szorgalmazzák a következő négy évben egyebek mellett a Napi.hu által megkérdezett szakértők az egészségügyben.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta, szükség lenne a kórházi dolgozók státuszának, elismerésének megerősítésére, kihangsúlyozva, hogy ennek nem csak a béremelésben kell megtestesülnie, hanem az orvosi, ápolói munka becsületének visszaszerzésében.

A Magyar Kórházszövetség az egészségügyi infrastruktúra fejlesztéséhez további forrásokat igényel, átfogó energiaracionalizálási programot, a központi régió intézményeinek felzárkóztatását és az amortizáció rendszerszerű pótlását sürgeti. Bevezetnék a térítéses egészségügyi szolgáltatások lehetőségét az állami fenntartású intézményekben, a fizetős betegek ellátásának elkülönítésével.

A következő négy év teendői között elsőként az önálló, legfeljebb a szociális ágazattal összevont egészségügyi tárca létrehozásának szükségességét említi Sinkó Eszter egészségpolitikai elemező, az Egészségügyi Menedzserképző programvezetője – írja a Napi.hu.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Ez nagyon szuper, tehát ha tudsz fizetni, kezelnek, ha meg nem, sziveskedjél megpusztulni! ez aztán az emberség! Hánynom kell!!! Aki ezt kitalálta, forduljon fel!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
olyan cikknek nem hiszek, aminek a címében kérdőjel van. (ez alapvető dolog, ilyen cikket el sem olvasunk, inkább egy europainter 2000 teleshopos hirdetés)
Meine Ehre heisst Treue
Hogy mi lesz a sorsa az állami kórházaknak, azt nem tudom, de azt igen, hogy rendbe kellene tenni a másik hatalmas pénztemetőhöz, a tömegközlekedéssel együtt.
Azt nem merném kijelenteni, hogy mindkét szolgáltatói szektornak profitorientáltnak kellene lennie, de a mostani durván veszteséges helyzetet mindenképp fel kell számolni + bérrendezést végrehajtani.
Úgy gondolom, hogy a tisztességesen dolgozó emberektől nem elvárható, hogy az ő kontójukra gyógyuljanak és utazzanak nem kevesen. Az ingyenélőket teljesen amortizálni kellene, ami az egészségügyben nem könnyű, hiszen a kórházba beszállított sérült esetében nem a fizetőképesség megállapítása az első művelet. Ezekben az esetekben, a gazdaságilag életképtelen elemekkel a szakellátás után kellene valamit kezdeni, ami nem könnyű, hiszen egy munkanélküli vagy egy duplán rossz helyzetben lévő, a társadalom perifériájára szorult védőgázos esetében nem egyszerű az anyagi megoldás.
A másik gazdaságilag negatív halmazba a nyugdíjasok tartoznának, akik, mivel nyugellátásban részesülnek a közös kasszához is hozzájárultak - valamilyen mértékben.
Ebben az esetben a mértéken van a hangsúly: az 50-70 ezer ft nyugdíj nem áll arányban a drága operáció vagy egyéb kezelés költségével.
pbalage
@Meine Ehre heisst Treue: egyébként ez nem lenne rossz ötlet, Ausztrália egészségügyi ellátását tanulmányozd, szerintem találsz benne jó ötleteket.
(persze mi minden megdöglünk, mire ez kialakul, de valamit valamiért)
verőce21
A magyarországi kórházi ellátásban addig nem lesz rend és nyugalom, amíg 45-50 kórházat meg nem szüntetnek az országban!
Meine Ehre heisst Treue
@pbalage: Nem lenne, mert megszűnne a jelenlegi eszetlen, gazdaságtalan és a tisztességesen dolgozókkal szemben nagyon inkorrekt társadalmi szolidaritás.
Persze lenne negatív hozománya is a történetnek: pl. az alacsony jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok hullanának mint a legyek ősszel, cserébe csökkennének a várólisták és az ország egészségügyi kiadása.

Aztán nem beszéltünk még a különféle szenvedélybetegekről, akik önmagukat teszik tönkre a társadalom kárára. Ebben az esetben a függőséget okozó körülményeket kellene megszüntetni teljes mértékben.
1magyar
Hol az a sok eü.járulék amit befizettünk és fizetünk???
nemkati
@Meine Ehre heisst Treue: Ha valakinek "az alacsony jövedelemmel rendelkező nyugdíjas nagyszülei, szülei hullanának mint a legyek ősszel", az hogy élné ezt meg? Mondjuk mert netán ő is alacsony jövedelmű, és nem tud segíteni rajtuk? Vagy az aéacsony jövedelműek pusztuljanak? Mindenki annyit is ér, amennyije van? Ez már volt egyszer, és az se aratott átütő sikert. Az alapoknál kell kezdeni: az aránytalan jövedelmekkel. Mert azt a milliárdos és az a hajléktalan se tagadhatja, hogy nem minden milliárdos megérdemelten az, és nem minden hajléktalan megérdemelten az.

A többivel egyet értek.
mariaberta
Kell még néhány stadio, arra kell a pénz, de mi lesz az egészségügyi hozzájárulásunkkal?
Desischado
@Meine Ehre heisst Treue: "Az alacsony jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok hullanának mint a legyek ősszel, cserébe csökkennének a várólisták és az ország egészségügyi kiadása."
Szóval, aki szegény, az dögöljön meg?! Ez rendben van a várólista csökkenéséért?!
Desischado
Ez nagyon szuper, tehát ha tudsz fizetni, kezelnek, ha meg nem, sziveskedjél megpusztulni! ez aztán az emberség! Hánynom kell!!! Aki ezt kitalálta, forduljon fel!
Meine Ehre heisst Treue
@Desischado: Azt nem állítom, hogy rendben van, de valamit valamiért.
Meine Ehre heisst Treue
@nemkati: Én szigorúan gazdasági oldalról vázoltam a történetet. Ha nyereségessé nem is, de ha legalább nullszaldóssá akarnák tenni, annak bizony ára lenne.
nemkati
@Meine Ehre heisst Treue: Az emberélet kicsit drága ár a nullszaldóért.
Desischado
@Meine Ehre heisst Treue: Valamit valamiért? Akkor miért fizetjük a TB-ét? És ha nincs pénzem, akkor felfordulhatok? Neked ez rendben van, mert neked van pénzed?
mariaberta
És ezek tartottak népszavazást a 300 ft-os vizitdíj miatt. Úgy kell nekünk.
Meine Ehre heisst Treue
@Desischado: A TB nem fedez mindent; ingyen ebéd nincs! Engem kizárólag a gazdasági, gazdaságossági része érdekel; igyekszem mindig a minőségre törekedni, nem a mennyiségre: inkább legyen kevesebb, de jobb, mint több, de rosszabb.

Több mint inkorrekt, hogy az általam említett 2 szolgáltatói ágazatban k@rva sok az ingyenélő! A rendszerből ezeket kivéve vagy fizetésre kötelezve az adóforintok tetemes részét meg lehetne spórolni (a már említett áron).
Vagy maradjon minden így, de akkor mindenkit be kellene vonni az adózásba, ám ehhez rengeteg új munkahelyre lenne szükség. De nincs... Ha költséget akarunk megtakarítani, akkor elbocsájtásra van szükség, jelen esetben akár nyugdíjas is fizetné a szívműtét vagy a csípőprotézis árát.
Erre persze lehet azzal érvelni, hogy pl. azok jó része is adózik vagy adózott, akik a vasúton kedvezményt vesznek igénybe. Vagy, ahogy említetted: sokan fizetjük a tb-ét.
Igen ám, de ezek nem fedeznek mindent (részint azért, mert nem adózik mindenki és az adózók sem egyformán - erre kiváló és kirívó példa a gazdagok a 16%-os szja-ja).
Nos, én abból indulok ki, hogy aki adózik, annak van jövedelme, ergó finanszírozza abból a kiadásait, ne pl. a magamfajtának keljen fizetni pl. a MÁK-os kártyával utazó 90%-os kedvezményét, melyhez az égvilágon semmi közöm (és akkor még nem említettem, hogy az ingyenélők szépen vissza is élnek a szociális háló adta lehetőségekkel).
És itt a válasz a kérdésedre: akinek nincs pénze ne utazzon, ne gyógyuljon mások kontójára! Ha bemegyek a boltba vásárolni, hogy ne dögöljek éhen, ki kell fizetnem minden egyes terméket. Ezek után pláne felmerül bennem a kérdés: ha helyettem nem fizet senki (és meg kell dolgoznom mindenért!), akkor miért kell nekem az adóforintjaimmal hozzájárulnom a térképen sem létező sz@rkupacban lakó, általam nem ismert Mari néni szívműtétjéhez???
Szolidaritásból, felebaráti szeretetből? Ez megér milliárdokat?
Desischado
@Meine Ehre heisst Treue: Nem írom le, hogy mit gondolok, mert rögtön kint találnám magam, és a neveltetésem sem engedi. Finoman csak annyit: EMBERTELEN A GONDOLKODÁSOD, ÉS TE MAGAD IS AZ VAGY! Még annyit, hogy nem mindenki "ingyenélő", ahogy te mondod, és érdekelne, hogy én a segélyemből fizessek, vagy más a kis nyugdíjából? Neked nem okoz gondot a minden napi megélhetés, de nem mindenkinek van ilyen szerencséje. Nincs többet mit mondanom erről. Remélem, lesz olyan szerencséd, hogy nem lesz pénzed a műtétre, ha szükséged lesz rá. A továbbiakban nem létezel a számomra.
mariaberta
@verőce21: Bízz abban, hogy egyszer sem kell kórházba vonulnod, mert ha kívánságod teljesül, nem lesz hova vonulnod.Majd bevezetik a középkori ispotályokat, ott biztosan kikezelnének.
Meine Ehre heisst Treue
@Desischado: Valóban nem mindenki ingyenélő, ez egyértelmű. Ki, miből fizessen? Korábban jeleztem, hamar el tetszett felejteni...
Az is igaz, hogy nekem nem okoz gondot (legalábbis jelenleg; a jövő számomra is ismeretlen) a mindennapi megélhetés, de milliárdos én sem vagyok.
Ne légy álszent: téged is ugyanúgy megrövidít az állam, mint a többi adózót. Persze az lehet, hogy a te érzékeny, empatikus lelked ezt nem így érzékeli. De ez már a te bajod...
nehogymá
a munkáltató is fizet az államfelé tb t minden szart az államnak. amig azemmútnyócév alatt minden meglett fúrva,amit az előző kormányzat bevezetett vagy csak akart. azt mért is kellene a nyugdijast hagyni meg dögölni a nyomorában? azért bő 2o év telt el a rendszerváltás óta. a szja t a 8o as évek végén vezették be. azóta bőven fizett az államnak az aki dolgozott meg az is ahol dolgozott. az adók,az áfa a szolgáltatásokra rányomott ezernevü illeték búbánat mind az államnak megy újra elosztásra. fiatalon ritkábban beteg az ember,nyugodtan általánosithatunk,öregedve jönnek elö olyan bajok amiket kezelni kell.(az se kizárt,hogy már elöbb is meg voltak a gondok,csak manapság nem ajánlatos táppénzre menni) akkor hogyan is legyen? 25 év skandináv adózása járulék fizetése után járjon balkáni ellátás?a szolidalitás pedig eleme minden normális ország jóléti rendszerének.ebben az országben iszonyat pénzeket költenek baromságokra,lopnak el .egy részt tolvajok másrészt rohadtul nem értenek semmihez,csak megbizható emberek. ezért hulljanak a nyugdijasok? azzal egyetértek ,hogy a kedvezmény rendszert átkéne gondolni, még valami. kórházak egészség centrumok ,eszközök szinte 1oo % ban uniós pénzből vannak. nekem inkább ugy tünik,hogy amit az eu betesz az egyik oldalon,azt az állam kiveszi a másikon.
nemkati
@Meine Ehre heisst Treue: Nem vagyunk egyedül, társadalomban élünk. Közös őseink vannak az emberiséggel, de az egy hazában élőkkel mindenképpen. Így aztán mindenki a rokonunk, testvérünk. Nem hagyhatjuk szenvedni, meghalni a másikat, ha tudunk segíteni. És mi is számíthatunk másoktól segítségre, ha bajba kerülünk. Másoktól, de nem idegenektől. A jóérzésű embertársaktól.

Ha cunami pusztít egy távoli országban, emberek ezrei, százezrei sietnek segítségükre, ki mivel, mennyivel tud. A tehetősek többel, a szegényebbel párszáz forintokkal. Minden számít. És senkinek nem jut eszébe azt mondani: úgy kell nekik, minek születtek oda.
Meine Ehre heisst Treue
@nemkati: A természeti katasztrófa más, nekem nem az alkalmi segélyezéssel van gondom.

Ok, legyen társadalmi szolidaritás, ez ellen sincs kifogásom. De legyen egy határ és ki kell szűrni az erre érdemteleneket.
nemkati
@Meine Ehre heisst Treue: És ki dönti el, hogy ki érdemes, és ki érdemtelen? Gondolom, azok, akik magukat az érdemesek közé sorolják.

Már ne is haragudj, de nekem ez nagyon csúnya történet.
Meine Ehre heisst Treue
@nemkati: Ez az valóban, de ahol fát vágnak, ott hullik a forgács!
darwin
Nemzeti kórházak?A betegeket úgy látják el,ahogy szavaztak?
Desischado
@nemkati: Katikám, a szivemből szóltál. Minden gondolatomat megfogalmaztad. Emberek vagyunk, nem? Persze, lehet választani, ki mi akar lenni. Én ember akarok lenni!
nemkati
@Desischado: Ember vagy, és a remekebb fajtából. És szerencsére sokan gondolkoznak így.
kkalman
Olvasom a hozzászólásokat, és elborzadok, hogy olyan gondolatokat fogalmaznak meg egyesek, hogy pusztuljanak a szegények, az öregek, a nyugdíjasok. Mindezt a 21. századi
Európa közepén gazdasági megfontolásból.
Hol szocializálódhatott az az ember, aki kizárólag a gazdagoknak kedvezne minden téren, beleértve az egészségügyet is. Örülök annak, hogy neki most jól megy sora, és ki tudna fizetni egy csípőprotézis beültetést, vagy egy szívműtétet, ha szükség úgy hozná. Ne legyen szüksége egyikre sem, de gondoljon arra, hogy lehet még ő is kisnyugdíjas, amikor több, a korral együtt járó betegség gyötri az embert, amit kezeltetni kell, ha élhető életet szeretne élni az ember. De az is elég, ha csak a szüleire gondol, akik lehet, már nyugdíjasok, és nem tudnák fizetni saját gyógykezelésüket. Akkor ők is meghalhatnának?
Igen, rendbe kell tenni az egészségügyet, de nem azon az áron, hogy embereket ítélünk halálra csak azért, mert nem tudják kifizetni a kezelések nem jelentéktelen költségét. Az ilyen megoldást kultúrkörökben népirtásnak nevezik, amit minden nemzet törvénye elítél, és büntet.
Desischado
@nemkati:
@kkalman: Nagyon köszönöm!
kkalman, te is eltaláltad a gondolataimat! Aki így gondolkodik, az nem ember! Én tiltakozom, és nem akarom, hogy itt második Taigetosz legyen!!!
Yoda69
"Bevezetnék a térítéses egészségügyi szolgáltatások lehetőségét az állami fenntartású intézményekben, a fizetős betegek ellátásának elkülönítésével."

Ezt nem kell bevezetni, mert mar most is igy mukodik.
Elmesz egy maganklinikara, ahol az orvosok tobbnyire masodallasban hegedulnek. Miutan lecsengeted a szukseges zsetont, megkapod a soronkivuli beutalot egy allami korhazba, ahol ugyanazon doktor foallasban praktizal.
Igy meguszod a feleves varakozolistat, es meg TB-t is ki tudtad hasznalni, mert az allami korhazban nem kell fizetni.
nemkati
@Desischado: Meglepett a hosszúnevű elmélete, mert más dolgokban hasonlóan gondolkozunk. De az, hogy mit tartunk a másik emberről, alapvetően meghatároz minket. Azt értem, hogy az ingyenélő, naplopókat ki szeretné szűrni, de azokkal együtt az önhibájukon kívül elesetteket is, az nem igazság, az gazság.
Desischado
@nemkati: Egyetértek. Az hogy hogy gondolkodol másokról elárulja, milyen ember vagy. Senkit sem lehet hagyni elesni, csak mert nincs pénze. Ez egyszerűen embertelen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.