Egyenként távolították el a rendőrök a budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű építési területéről kedd délután azokat a demonstrálókat, akik a német megszállás áldozatainak emlékműve megépítése ellen tiltakoztak.

Az intézkedésre azt követően került sor, hogy az emlékmű kivitelezőjének kérésére a VIII. kerület jegyzője hétfőn birtokvédelmet rendelt el a területre.

A birtokvédelmi határozat hírére már kedd hajnalban gyülekezni kezdtek a szoborállítás ellenzői a munkaterületen; a rendőrök délután, nem sokkal három óra után kezdtek el intézkedni. Ekkor mintegy ötven, a készenléti rendőrség állományába tartozó egyenruhás jelent meg a Szabadság téren. Az akció vezetője a munkaterületen ülő demonstrálókhoz lépve ismertette a birtokvédelemre vonatkozó jegyzői határozatot és felszólította a tiltakozókat, hogy önként hagyják el az építési területet.

Mivel a demonstrálók a harmadik felszólítást követően sem engedelmeskedtek, a rendőrök egyenként a munkaterületen kívülre vitték a tiltakozókat. Ezután igazoltatták a tüntetőket, illetve közölték velük, hogy birtokháborítás miatt szabálysértési feljelentést tesznek velük szemben.

A munkaterületről összesen 23 tiltakozót vittek ki az egyenruhások, miközben a demonstrálókkal szimpatizálók hangosan éljenezték a tiltakozókat. Azt kiabálták: "demokráciát, demokráciát".

A demonstrálók kifogásolták, hogy az akciót vezető rendőrtiszt csupán ismertette velük a jegyzői határozatot, ám semmilyen hivatalos dokumentumot nem mutatott fel. Ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy elhamarkodott a rendőri intézkedés, mert 15 napon belül fellebbezéssel lehet élni a közigazgatási döntéssel szemben. A tiltakozók között volt Mécs Imre egykori szabad demokrata, majd szocialista országgyűlési képviselő és felesége, Magyar Fruzsina dramaturg, továbbá több holokauszt-túlélő is.

Mécs Imre a rendőri intézkedés után újságíróknak azt mondta: a nemzet becsületét védik a tiltakozók, és a rendőrségnek meg kellett volna tagadnia "az emberi jogokat sértő intézkedést". Közölte, hogy az európai emberi jogi bíróságnál is panaszt fognak tenni az intézkedés ellen, mert a rendőrségnek nem lehet demokráciaellenesen viselkednie. Jelezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan találkozik Angela Merkel német kancellárral, amikor szerinte minden bizonnyal szóba kerülnek a történtek.

Suchman Tamás, a Horn-kormány volt minisztere úgy fogalmazott, hogy őt a 70 évvel ezelőtt történtekre, a holokausztra emlékezteti a mostani rendőri intézkedés, az, hogy zsidókat távolítanak el egy helyről rendőri erőszakkal. Úgy vélekedett, az emlékmű, amennyiben felépül, az európai szélsőjobboldal zarándokhelyévé válik.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
@tavaszi: Miből gondolod, hogy a tiltakozókat söpredéknek nevezheted? Nagy valószinüséggel 100x értelmesebbek nálad. Persze te már rögvest fegyvert rántanál, tán még élessel is közéjük lőnél,, mint ahogy anno egy narancsos képviselő azért rikácsolt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@tavaszi: 4.30. 09:31-re: "..ha elolvassátok...és netán még fel is fogjátok..akkor eléritek az én szintemet ..." Na hiszen!! Tán nem süllyednek le olyan mélyre!:-)))
silber13
@Csizmás Kond: 04.30. 10:50 : Gratula! A stlus maga az ember!
Csizmás Kond
@silber13: Ezt manapság így mondják de igazából nem a stílus maga az ember hanem a véleménye, a stílus az a műveltsége leginkább.
silber13
@Csizmás Kond: Na neee! Honnan szedted ezt?:-)) Ha valakinek pl.: alpári a stlusa,akkor az az illető műveltségére vonatkozik, vagyis, műveletlen az istenadta?? Valami nek kerek cicus!
Csizmás Kond
@silber13: miért kéne minden kerek legyen ?
silber13
Szóval eléggé mellé lőttél, de mindegy!?.)) Leclerc bácsi bizonnyal tévedett, mikorezt mondta vala!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.