Egyenként távolították el a rendőrök a budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű építési területéről kedd délután azokat a demonstrálókat, akik a német megszállás áldozatainak emlékműve megépítése ellen tiltakoztak.

Az intézkedésre azt követően került sor, hogy az emlékmű kivitelezőjének kérésére a VIII. kerület jegyzője hétfőn birtokvédelmet rendelt el a területre.

A birtokvédelmi határozat hírére már kedd hajnalban gyülekezni kezdtek a szoborállítás ellenzői a munkaterületen; a rendőrök délután, nem sokkal három óra után kezdtek el intézkedni. Ekkor mintegy ötven, a készenléti rendőrség állományába tartozó egyenruhás jelent meg a Szabadság téren. Az akció vezetője a munkaterületen ülő demonstrálókhoz lépve ismertette a birtokvédelemre vonatkozó jegyzői határozatot és felszólította a tiltakozókat, hogy önként hagyják el az építési területet.

Mivel a demonstrálók a harmadik felszólítást követően sem engedelmeskedtek, a rendőrök egyenként a munkaterületen kívülre vitték a tiltakozókat. Ezután igazoltatták a tüntetőket, illetve közölték velük, hogy birtokháborítás miatt szabálysértési feljelentést tesznek velük szemben.

A munkaterületről összesen 23 tiltakozót vittek ki az egyenruhások, miközben a demonstrálókkal szimpatizálók hangosan éljenezték a tiltakozókat. Azt kiabálták: "demokráciát, demokráciát".

A demonstrálók kifogásolták, hogy az akciót vezető rendőrtiszt csupán ismertette velük a jegyzői határozatot, ám semmilyen hivatalos dokumentumot nem mutatott fel. Ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy elhamarkodott a rendőri intézkedés, mert 15 napon belül fellebbezéssel lehet élni a közigazgatási döntéssel szemben. A tiltakozók között volt Mécs Imre egykori szabad demokrata, majd szocialista országgyűlési képviselő és felesége, Magyar Fruzsina dramaturg, továbbá több holokauszt-túlélő is.

Mécs Imre a rendőri intézkedés után újságíróknak azt mondta: a nemzet becsületét védik a tiltakozók, és a rendőrségnek meg kellett volna tagadnia "az emberi jogokat sértő intézkedést". Közölte, hogy az európai emberi jogi bíróságnál is panaszt fognak tenni az intézkedés ellen, mert a rendőrségnek nem lehet demokráciaellenesen viselkednie. Jelezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan találkozik Angela Merkel német kancellárral, amikor szerinte minden bizonnyal szóba kerülnek a történtek.

Suchman Tamás, a Horn-kormány volt minisztere úgy fogalmazott, hogy őt a 70 évvel ezelőtt történtekre, a holokausztra emlékezteti a mostani rendőri intézkedés, az, hogy zsidókat távolítanak el egy helyről rendőri erőszakkal. Úgy vélekedett, az emlékmű, amennyiben felépül, az európai szélsőjobboldal zarándokhelyévé válik.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
@tavaszi: Miből gondolod, hogy a tiltakozókat söpredéknek nevezheted? Nagy valószinüséggel 100x értelmesebbek nálad. Persze te már rögvest fegyvert rántanál, tán még élessel is közéjük lőnél,, mint ahogy anno egy narancsos képviselő azért rikácsolt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
trenszmen
Éppen ideje volt már!
El kellene menni dolgozni a söpredéknek, nem a "túlélőjáradékra" hajtani!!!
taglo
@trenszmen: Ezt még izraelben sem türnék el saját HAZÁJUKBAN !
sentinel216
"Kedd délután fogyott el a rendőrök türelme,"
Nem a rendőrök türelme fogyott el - ők a munkájukat végzik -, hanem a kupolás házban üldögélő szobor építtetők adtak parancsot a terület kiürítésére. Kell a választóiknak a látszat, hogy milyen kemény gyerekek is ők.
tavaszi
...ha az én birtokomat veszélyeztetnék...még gázpisztollyal is elhessegetném ezt a söpredéket. de teljesen jól járt el a rendőrség----feljelenteni...megbirságolni...és minden jogi eszközzel érvényt szerezni..a birtokvédelemnek...
Desischado
Szégyen gyalázat, ami ebben az országban történik! Ez az emlékmű egy megtestesült gyalázat, szégyen, ha megépül!
Törölt felhasználó
Qurva jó, hogy a fidesz miatt külföldön azt hihetik már a magyarokról, hogy ezt biztos az ország nagy részeelfogadja, mivel "2/3" lett megint...Vagy tényleg így látja az ország nagy része...? Mert akkor lassan szégyelném elárulni, hogy magyar vagyok...:(
Csizmás Kond
Az emlékmű a német megszállás áldozatainak szól. Aki azokat nem ismeri el aki azokat gyalázza az a holokauszyot is gyalázza és nem ismeri el hogy áldozatok voltak.
A tüntetők pedig pontosan tudják, hogy mi a szobor lényege de nekik az a cél, hogy a magyar nemzetet is ugyanolyan hódítónak állitsák be mint a németet és ezáltal egyedüli szenvedőként csak a zsidók maradjanak, persze ezáltal élvezve minden előnyét annak.
...rosszindulat az egész cirkusz uraim, nagyon rosszindulat, söt burkolt figyelmeztetés az együttélés fogalmára, hogy csak ők csak ők csak ők...
silber13
@tavaszi: Miből gondolod, hogy a tiltakozókat söpredéknek nevezheted? Nagy valószinüséggel 100x értelmesebbek nálad. Persze te már rögvest fegyvert rántanál, tán még élessel is közéjük lőnél,, mint ahogy anno egy narancsos képviselő azért rikácsolt!
bretagne
Remélem, újra rajtiunk röhög a világ!!!
Sziszifusz
@trenszmen: A söpredék a túloldalon van !! A résztvevők többsége tanult értelmiségi. A Horthy kultuszt folytató, magyarkodó szoborállítás ürügyén társadalom megosztó politikusok és híveik ezzel a szoborépítési akcióval figyelem elterelést folytatnak.
Amíg a közvélemény ezzel foglalkozik, addig nem figyel a magyarok és az ország sanyarú helyzetére.
Borítékolható, hogy az őszi önkormányzati választásokig még több ilyen figyelem elterelő akció lesz.
A szoborépítéstől, a társadalmi béke érdekében is érdemes lenne elállni.
Boszi27
@tavaszi: + ki kellene terjeszteni a birtokvédelmet az egész Kárpát-medencére, meg kell védeni ezt a "soha nem volt még ilyen egységes" országot az EU-tól, az IMF-től, (jó a lóvéjától nem, az köll..) a baloldaltól. Kordont kell köréjük vonni. Aztán lehet gondolkodni, hogy a kerítés melyik oldalán van az állatkert.
JAJMÁR
Szomorú, hogy némelyek "söpredéknek" mernek nevezni olyan embereket, akik nem bújnak el, kiállnak a maguk értékrendje mellett, hetekig van bátorságuk folytatni a tiltakozásukat, hogy a hatalom méltóztasson velük párbeszédet folytatni.
Ki a söpredék...? Valóban vannak, akiket ki kellene már söpörni, hogy tisztuljon az ország, de azok nem a Szabadság téren találhatók!
mate03
@tavaszi: Itt vagy megint te véres szájú senki?
mate03
@Csizmás Kond: Mond már meg nekem ki a fszom üzent hadat a fél világnak?
szöszmösz
@tavaszi: Akartam válaszolni, De nem süllyedhetek a "te" szintedre.
Csizmás Kond
@mate03: Ó te Máté, hát legutóbb a német, azelőtt az osztrák és mégazelőtt a francia...nincs nálatok történelmi tantárgy ?
tavaszi
Ma is kitartok a véleményem mellett . Ha a Felszabaditó vöröshadsereg-hordának állhat az emlékműve , akiknek bakái városomban gerincrevágták,és megerőszakolták a nőket miközben felszabad-dúltak...akkor a söpredék Náci horda megszállására is van jogom emlékezni...akik elözönlöttték az országunkat , az erősebb kutya elvét követve az akkori politikusainkat megfélemlitve csatasorba állitották...és elkezdték a zsidók-cigányok likvidálását. aki ezt nem hajlandó elismerni..az a holokausztot igen is félig de tagadja !!
tavaszi
@mate03: @szöszmösz: ...szabadon beszélhettek és a legtrágárabb szavakat használhatjátok, addig beszéltek..és azt amit az agyatok kienged magából. attól hogy valakinek egyetemi-főiskolai-de akár többszörös doktorija van...még lehet söpredék...még lehet hazaáruló---még lehet köpönyegforgató senkiházi. mindkettőtöknek ajánlom olvasásra : "ház Jeruzsálemben " c. könyvet majd utána megbeszéljük a söpredék szó jelentését. ...ha elolvassátok...és netán még fel is fogjátok..akkor eléritek az én szintemet ...
------még elötte látogassatok el Horthy kormányzó sirjába, és olvassátok el a zsidók köszönő sorait ...az izraeli zászló egyből támpontot fog adni ...hol találhatjátok. és már ezután is megbeszélhetjük a "söpredék" szó jelentését.
tavaszi
@dr. prédikátor: te meg egy aranyos, toleráns, roppant okos, kiművelt , többnyelven szitkozódni tudó, baromarc vagy.
nemkati
@JAJMÁR: És az dicsőség, hogy pont ilyen barmokat majmolunk? (én nem, hanem dicső kormányunk)
nemkati
@Csizmás Kond: 04:58
"– Mennyi időre lenne szüksége Magyarország megszállásához?
– Huszonnégy órára.
– És ha ellenállnak?
– Tizenkét óra.
– Hogyhogy?
– Elmaradnak az üdvözlő beszédek."

"Több visszaemlékezés szerint a németeket virágesővel fogadták az egyes települések német etnikumai."
hu.wikipedia.org/wiki/Margarethe_hadm%C5%B1velet
Csizmás Kond
@tavaszi: Amúgy a felszabadítási emlékmű mindaddig csak kamuszobor amíg nincs megszállási emlékmű.
...mert mit is tudtak volna felszabadítani ha nem volt megszálló...?
Csizmás Kond
@nemkati: meg is kapták a magukét...kitelepítették őket... és ismét a magyar kormány volt a végrehajtó csak most egy másik hatalom kiszolgálójaként...ugye tudod kik azok ?
nemkati
@Csizmás Kond: Kiket telepített ki ki? Kiki?
Boszi27
@tavaszi: Szépségednél már csak a szerénységed nagyobb!
Csizmás Kond
@nemkati: ...a neved után tojónak hittelek nem kakasnak...:))
nemkati
@Csizmás Kond: Tojó a ..., kandúrka!
Csizmás Kond
@nemkati: ...azért mégsem tyúkot írtem...ennyit értékelhetnél...:))
nemkati
@Csizmás Kond: Nem értékelem!
És mi van a kitelepítettekkel? Kik is ők?
Csizmás Kond
@nemkati: ...mongyuk a németek...tudod a háború után...
nemkati
@Csizmás Kond: Én nem telepítettem ki őket, rám ne mutogass. És még így is ők ma itt a legnyobb számú nemzetiség.Szóval a kollektív bűnösség hangoztatása minden korban és mindenki részéről hatalmas gonoszság és igazságtalanság.
silber13
@tavaszi: 4.30. 09:31-re: "..ha elolvassátok...és netán még fel is fogjátok..akkor eléritek az én szintemet ..." Na hiszen!! Tán nem süllyednek le olyan mélyre!:-)))
silber13
@Csizmás Kond: 04.30. 10:50 : Gratula! A stlus maga az ember!
Csizmás Kond
@silber13: Ezt manapság így mondják de igazából nem a stílus maga az ember hanem a véleménye, a stílus az a műveltsége leginkább.
silber13
@Csizmás Kond: Na neee! Honnan szedted ezt?:-)) Ha valakinek pl.: alpári a stlusa,akkor az az illető műveltségére vonatkozik, vagyis, műveletlen az istenadta?? Valami nek kerek cicus!
Csizmás Kond
@silber13: miért kéne minden kerek legyen ?
silber13
Szóval eléggé mellé lőttél, de mindegy!?.)) Leclerc bácsi bizonnyal tévedett, mikorezt mondta vala!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.