Úgy tűnik, megállíthatatlanok Magyarországon az úgynevezett saját (vagy szaknyelven kereskedelmi) márkás termékek – írja a Pénzcentrum.

Az üzletláncok nevével fémjelzett árucikkek mellett egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a tortából – a például a diszkontokban – megjelenő, máshol nem kapható, kevésbé reklámozott, olcsóbb "B" márkák.

A magyar háztartások továbbra is "A" márkás termékeket választanak leggyakrabban, 2013-ban átlagosan 136 alkalommal (2-3 naponta) vásároltunk ilyen gyártói termékeket. Kereskedelmi (saját) márkás termékeket ennél ritkábban, átlagosan 129 alkalommal, míg B márkás gyártói terméket 121 alkalommal szereztünk be a vizsgált időszak során – derül ki a GfK friss tanulmányából.

A saját márkák elsősorban a gyorsan forgó fogyasztási cikkek esetében, például a tejtermékeknél vannak előnyben, de az állateledelek és a fagyasztott termékek piacán is tarolnak a saját márkák.

Természetesen a saját márkás termékek népszerűségét az áruházláncok is érzékelik – és persze ők is generálják a növekedést –, egyre jobban rétegződnek a márkák, már a felsőbb árkategóriákban, a drágább termékek között is megjelennek – írja a Pénzcentrum.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Törölt felhasználó
Én eléggé tudatos fogyasztónak mondnám magamat, itt most nem a bio cuccok vásárlására gondolok, hanem megnézem mit veszek és mennyiért. Egyáltalán nem írom alá ezt "A" "B" kategóriás dolgot, feltéve, ha ez a minőséget jelenti. A Lidl / Aldi az alsó/közép árkategóriában nyújt közép/magas minőségű termékeket sokkal kisebb választék mellett. Viszont bemegy az ember egy lidl-be és sok esetben sokkal kevesebb pénzből mint egy tesco/auchanban kétszer annyi terméket vásáról sok esetben magasabb minőségűt, de vele azonosat minimum. Nyíilván mindehol lehet venne szemetet, de el kell olvasni mi van ráírva.. Ár/érték arányban verhetetlen a lidl/aldi, minőség/választék-ban pedig nyilván a tesco auchan. A kettő kominálásával jól ki lehet jönni
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
@JAJMÁR: Vagy ellenőrzik sűrűn a minőséget. A kereskedőnek sincs értelme eladni mert hitelrontó.
csikknorisz
Ez most minek szánták, valami nagy leleplezésnek? Vannak saját márkás termékek, húha. Eddig is voltak. Ha nem érné meg, nem csinálná se a Reál, Coop, Aldi, Lidli, Teszkó, CBA, Spar, stb.
JAJMÁR
@1magyar: 21:41 Elvileg az összes nagy áruházban ellenőrzik a minőséget, aztán csak lesünk, miket találnak.
Annak lenne értelme, ha a vállalkozó, illetve az őstermelő maga árulhatná a portékáját, Olyan áruházakat képzelek el, ahol standok vannak bérbe adva, vagyis egy s nagy áruházban sok pici kisbolt lenne, de úgy összeválogatva, hogy lehetőleg minden termék megtalálható legyen. Ebben viszont nem érdekelt a multi, még akkor sem, ha magyar. A magyar a legkapzsibb fajta.
A pénzéből azonnal létrehozná a vágóhidat, a húsfeldolgozó üzemet, a kenyérgyárat, üvegházat stb. és "olcsóbb" termékével kiszorítaná a minőséget. Ez fix.
1magyar
@JAJMÁR: Az a baj,hogy csak elvileg ellenőrzik.
darwin
@palika: Bizony vásárlunk a Lidlben Sparban annak ellenére ,hogy nem magyar kézben van.Amit lehet,zöldség,hús,tejtermék,megveszem a helyi piacon,de WC-papírt itt még nem gyártanak.Mosószert sem.A CBA-ba nem megyek,mert nem tudom eltolni a kocsit a sorok között,akkora a rumli.Tele van cigánnyal és mivel lopnak,/rumlis helyen tudnak a legtöbbet/állandó a felhajtás.A COOP olyan drága,hogy fővárosi áron számol itt vidéken is.Tegnap 860 ft volt a csirkecomb.Vicc.Házi csirkét lehet venni ,frissen vágva ennyiért.
Zsuga
Akinek fillérre be van osztva a kevés kis pénze, soha nem azt fogja nézni, hogy magyar árut vegyen magyar kereskedőtől, hanem hogy viszonylag változatosan, minél olcsóbban meg tudja venni az élelmiszert és egyéb fogyasztási cikkeket. Ez nem azt jelenti, hogy nem lenne igénye az egészséges és jó minőségű árura, vagy készakarva nem akarná támogatni a magyar kereskedőket, kistermelőket. Ráadásul a garancia a magyar árura sincs biztosítva, hiszen megjártuk már jónéhányszor a tuti magyar termékkel mi is.
Egyébként a külföldi üzletláncok árainál bosszantó tud lenni, hogy ugyan az az áru nálunk jóval drágább, mint a németeknél, vagy osztrákoknál. Viszont még így is olcsóbb, mint egy magyar kiskereskedő boltjában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.