A Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szerint itt az ideje annak, hogy megreformálják az Európai Unió intézményrendszerét és drasztikusan csökkentsék a bürokráciát.

Csizmadia László, a CÖKA elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatójukon azt mondta: a május 25-i európai parlamenti választások sorsdöntő, történelmi fordulatokat eredményezhetnek; a fő kérdés, hogy képesek-e az EU eredeti céljainak megvalósítására az unió jövőbeni vezetői, vagy a gyengébbek "gyarmatosítására" törekednek.

CÖF: itt az ideje megreformálni az Európai Uniót

A CÖF-CÖKA szerint a most következő ciklusban elő kell készíteni az Európai Parlament létszámának felére csökkentését, s meggondolandó az esetleges későbbi megszüntetése is. Ezzel párhuzamosan a közösségi ügyek eldöntésében jelentősebb szerepet kell adni a nemzeti parlamenteknek – tette hozzá Csizmadia László.

Kitért arra, a következő ciklusban meg kell határozni az EP összeurópai döntési kompetenciáját, s azt a nemzeti parlamentek elé kell terjeszteni jóváhagyásra. Felvetette, például a fő pénzügyi, gazdasági, külügyi és honvédelmi kérdésekben legyen népi konzultáció, és a nemzeti parlamentek döntését is vegyék figyelembe a jövőben.

"Az Európai Unióban vissza kell szorítani az ideológiai, pártpolitikai harcokat, elsődleges célnak a polgárok mindennapjait érintő, az életminőség javítását szolgáló közügyek intézését kell tekinteni" – hangoztatta Csizmadia László.

Hozzátette: azokat a képviselőjelölteket, akik szélsőséges pártokhoz tartoznak, nem szabad mandátumhoz juttatni, "nem lehetünk ugyanis önmagunk és hazánk ellenségei". Ugyanígy nincs helyük az Európai Parlamentben az euroszkeptikusoknak – mondta.

Fricz Tamás, a CÖF szóvivője közölte, az európai egyesült államok helyett a nemzetek Európájára van szükség, és a nemzetállamok laza szövetségét látják igazán működőképesnek, úgy, hogy a szuverenitáson van a hangsúly. Hozzátette, a CÖF

azt szeretné, ha olyan képviselők mennének az Európai Parlamentbe, akik ezt a fajta koncepciót képviselik.

Szólt arról is, hogy a közjót középpontba állító Európára és unióra lenne szükség, hiszen ez a demokrácia végső célja. Mostanában ugyanis – tette hozzá – a piacgazdaság globálissá nőtte ki magát és a nemzetállamok fölé kerekedett, így átvéve az irányítást az unió és az egyes tagok felett.

"Nagy a tétje annak, hogy olyan képviselőket válasszunk május 25-én, akik nem behódolni akarnak a piaci nemzetközi köröknek, miként tették és teszik azt a hazai baloldali pártok és jelöltjeik, hanem globálisan az unió, kontinentálisan pedig a nemzetek szuverenitásának és mozgásterének megőrzése érdekében próbálnak fellépni az Európai Parlamentben" – hangsúlyozta Fricz Tamás.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF új szóvivője arról beszélt: megvizsgálták az unió és az Európa Tanács működését, és azt találták, hogy az intézmények jogvédelmi rendszere nem működött megfelelően Közép-Európában. Példának a székely autonómiát, illetve Malina Hedvig ügyét hozta fel, és hozzátette, hogy az unió alapjogi ügynöksége, az európai ombudsman vagy a Velencei Bizottság e téren kudarcot vallott.

Jelezte: az utóbbi időszakban számtalan példa volt arra, hogy az unió nem tartotta be az alapszerződésben foglalt azon kitételt, hogy tiszteletben tartja a tagállamok egyenlőségét és nemzeti identitását. Ezért a CÖF-CÖKA úgy gondolja, hogy továbbra is szükség van egy közös európai alkotmányra, amely garanciát adhat a nemzeti identitás és függetlenség érvényesítésére az unióban – fűzte hozzá.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Don Quijote
Amikor a szar felkerül a polcra, és leveri a baracklekvárt...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vörösfuvalat
Itt már mindenki bolond?!?!?!
Egy nyomorult kis ország amelyik az eu.-s adományokból tengődik . Négy év alatt fejlődött 2%-ot Ennek az országnak a kormány által létrehozott civil szervezete osztja az észt,hogy merre van az előre.Majd ő megreformálja a sok hülye németet.hollandot,franciát.Mert mi aztán olyan sikeresek vagyunk azok meg mind balfaszok.Igaz,hogy már 600ezren ezekbe a balfasz országba vándoroltak mert nem akartak az édes anyaföldön éhen dögleni de mi tudjuk mi a tuti.Itt is hagyom a fórumot inkább rumozok egy kicsit.
Desischado
Igazad van! Eszem áll meg azon, hogy mit nem képzel a röfi banda! A baloldal a fekszik le a pénzeseknek, és a fidesz banda mit csinál?! És a parlamentek mondják meg jobban a tutit? Magyarul: orbánék diktáljanak odakint is? Na ne röhögtessenek már! A többiben Vörösfuvalat véleménye az egyik, amivel egyetértek, de jó párat írhattam volna! A kiscsibe odaáll a nagy kakas elé, és a picike szárnyacskájával verdesi a pici mellecskéjét, hogy "na majd én megmutatom neked!" Ha a hülyeség fájna, ezek úgy ordítanának, hogy az Unióig elhallatszana!
csikknorisz
Nem kell komolyan venni, csak Orbán atyuskájuk pártjának kampányolnak.
mate03
Ebben a díszes társaságban több a 3/3 as volt ügynök mint kutyában a bolha!
kukac50
A CŐF rosszabb mint a jobbik. Ezek a szélsőségesek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.