Történelmi jelentőségű a kínai elnök e heti magyarországi látogatása, amely nagyban hozzájárul hazánk megerősödéséhez, a gazdasági-kereskedelmi viszony fejlesztéséhez és remélhetőleg a béketörekvések sikeréhez is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a magyar érdekeknek jelenleg nem kedvez, ha cégnevekről zajlik találgatás a sajtóban.

Szijjártó szerint "álhír, hogy Pécsre látogatna a kínai államfő"

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az örmény kollégájával közös sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva „történelmi jelentőségűnek” nevezte a kínai elnök e heti magyarországi látogatását, és kiemelte, hogy Hszi Csin-ping delegációja élén mindössze két európai uniós tagállamot keres fel: hazánkat és Franciaországot.

Kiemelte, a tárgyalások egyik legfőbb témája a gazdasági együttműködés további fejlesztése lesz, miután 2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra.

Álhír, hogy Pécsre látogatna a kínai államfő

Tudatta, hogy jelenleg is egyeztetések zajlanak nagy kínai vállalatokkal további beruházásokról, viszont álhírnek minősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kínai államfő magyarországi vizitje során Pécsre látogatna – írja a 24.hu

"És szeretném elmondani azt is, hogy aki egy tárgyalási folyamat során konkrét cégnevekről beszél még a megállapodás előtt, az egyértelműen Magyarország nemzeti érdekeivel, egyértelműen Magyarország gazdasági érdekeivel ellentétesen cselekszik"

– szögezte le, hozzátéve, hogy ez csak mérsékli az esélyét egy megegyezésnek.

Szíjjártó nyilatkozatában többek között azt fejtegette hosszasan, hogy a kínai fél szerinte olyan ijedős, hogy sok milliárd forintos nagyságrendű beruházásokról mondhat le pusztán annak hatására, ha egy magyar újság előre megírja, melyik kínai cégről lehet szó. A külügyminiszter saját szavaival:

Ezért arra kérnék minden újságírót, hogy ha Magyarország nemzeti érdekeit legalább egy kicsit is szem előtt tudja tartani, s nem a 'minél rosszabb, annál jobb' elven működik, vagy ettől csak egy kis időre el tud vonatkoztatni, akkor ne fantáziáljon nyilvánosan vállalati nevekről.

Szijjártó Péter elmondta, a kínai elnök delegációjával Magyarországra érkezik többek között Wang Yi külügyminiszter, Lan Foan pénzügyminiszter, Wang Wentao kereskedelmi miniszter, illetve Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke és Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója is.

Tizenhat megállapodás biztosan aláírásra kerül

A látogatás során tizenhat megállapodást már biztosan alá fognak írni a felek, két másikról még egyeztetés folyik.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a megbeszélések másik fő napirendi pontja az ukrajnai háború, a kínai béketerv lesz, amelyet Magyarország is üdvözöl, egyrészt azért, mert egyáltalán létezik ilyen, másrészt pedig, mert a békéről szól.

Szijjártó úgy fogalmazott:

Történelmi jelentőségű látogatásról van szó, amely hozzájárul Magyarország megerősödéséhez, hozzájárul a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez, és remélhetőleg a béketörekvések sikeréhez is a térségben.

Forrás: 24.hu, 444

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fideszes gyökér
Azt szeretném kérdezni, hogy a delfines medence ára vissza lett-e fizetve a faternak?
Illetve hogy a karácsonyi töltött káposzta a kristály étteremből kinek lett kiszámlázva?
Qqberci
Ha álhír, akkor biztos, hogy odamegy...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.