A kormány célja, hogy 2015 januárjától minden munkaképes korú, egészséges embernek legalább közmunkát biztosítson – jelentette ki Lázár János hétfőn Csanádalbertin.

Az új kormány egyik legfontosabb feladata, hogy a kistelepüléseken élők számára munkát, lehetőséget kínáljon – mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a mintegy 440 lakosú Csongrád megyei község képviselő-testületének ülésén.

Lázár János közölte: az államnak május 1. és december 31. között éves szinten 200 ezer embernek biztosítania kell közmunkát, ami legalább annyi ember, mint amennyi május 1-je előtt dolgozott, sőt bizonyos településeken több is.

A most kezdődő uniós költségvetési ciklusban jelentős források állnak rendelkezésre a Kelet-Magyarországon és a kisebb településeken működő ipari tevékenységet végző kis- és közepes vállalkozások támogatására is – mondta Lázár János.

A kistelepüléseken élők foglalkoztatása, munkába jutása szempontjából fontos a közösségi közlekedés szervezésének javítása, ami nem elsősorban pénzkérdés – hangsúlyozta az államtitkár.

A kormány szeretne érdemben megváltoztatni azon a helyzeten, hogy a földalapú támogatások 75 százalékát, a vidékfejlesztési támogatások pedig négyötödét a pályázók 10 százaléka kapta meg. A források igazságosabb elosztásával nagyobb támogatás juthat a munkaerő-igényes ágazatoknak, mint az állattenyésztés vagy zöldség-gyümölcs termesztés – mondta a politikus.

Lázár János kifejtette, a kormányzat lezártnak tekinti az önkormányzati rendszer átalakítását. A szociális rendszer igazságosabbá tételéből azonban kihagyhatatlanok a helyi képviselő-testületek, nem lehet a távolból megmondani, kik azok, akik támogatásra érdemesek és támogatásra szorulnak. Az ellátásokhoz az államnak a forrásokat biztosítani kell, a döntésekben azonban a tervek szerint nagyobb szerep hárul majd az önkormányzatokra – tette hozzá.

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
@szandokan: 14:28 Olyan embereket minősítesz, akiket nem is ismersz. Előítéleteid alapján gondolod, hogy biztos nem értenek semmihez, szóval eléggé elfogult vagy,
A mi közmunkásaink között van kőműves, ács, vízvezetékszerelő, érettségizett és igen, olyan is, akinek 8 osztálya van. Olyan ember nincs, aki nem ért semmihez, és olyan sincs, aki mindenhez. Szívesebben dolgoznának a szakmájukban, hidd el.

Apropó fűnyírás :) Na, pont ez az, amire roppant kényes vagyok, és igenis lehet rosszul csinálni.
Nagy előkertek vannak nálunk, "közterület", de semmiképpen nem engedem lenyírni senkinek, mert elkapkodják, tolják össze-vissza, a damilos pedig tönkreteszi :) Én fűnyírózom, egyenletesen és egyenesen, formára, fűösszeszedővel, és a zúzalékkal körberakom a fák tövét, meg a széleket, és ezt tudják is a közmunkások, tiszteletben tartják, mindig kihagynak :)
amúgy jó fejek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
juditida
Majd ha ő és a bandájuk is közmunkából fognak élni akkor ajánlgasson közmunkát a nyomorgó éhező embereknek. Most tényleg, ezt akarták akik rájuk szavaztak ?
Várjuk a papi tizedek bevezetését is !
Boszi27
@tavaszi: Az átképzésnek akkor van értelme, hogyha hiányszakmák vannak. Másképp kidobott pénz az állam részéről, és az átképzett ugyanott van ahol volt, sőt új szakmájában pályakezdőnek minősül. Mondj már néhány hiányszakmát, amire szükség lenne Mo-n !
Zsuga
@Boszi27: Pillanatnyilag a munkanélküliek számára szinte csak a nyelvtanfolyamok adhatnának segítséget a boldoguláshoz, persze nem olyan gyatra, olcsó módszerekkel, ahogy azt nálunk a pénzteleneknek biztosítják. Én is voltam olyan szerencsés, hogy bekerültem egy 3,5 hónapos tanfolyamra munkanélküliként, ahová a közel száz jelentkezőből tizennégyet vettek fel. Valamire jó volt ugyan, de hasonló színvonalú gyorstalpaló tanfolyamokkal még nem lehet túl messze menni. Ráadásul amellett, hogy az OKJ-s és diplomás jelentkezőkből is többszörösének lenne igénye az ingyenes nyelvtanulásra, a sima érettségivel bírókat eleve ki is zárták a lehetőségből.
Egyébként pedig örvendjünk a jó hírnek, hogy mindenkinek lesz legalább közmunka, ami tutira fellendíti a magyar gazdaságot! Emberek! Nem kell majd közelharcot sem vívni a pár tízezeres melóért! Megtisztul az ország, mert a milliónyi közmunkás napi 6-8 órában szemetet gyűjt és kaszál. A statisztikáink pedig már meg sem említik a munkanélküliek hányadát.
Boszi27
Igazat adok neked abban, hogy az idegennyelvvel lehet boldogulni, úgy ha külföldre ki tud menni az ember. De itthon azzal együtt is elég nehéz.Én nem igazán tudom elfogadni ezt a dolgot, hogy tanulunk, tanulunk és a végén elhagyjuk a hazánkat, ahol felnőttünk és valahol egy másik országban fogunk megöregedni. Ez ellen egyik kormány sem tesz semmit. Mindegyik hagyja, hogy tömegével elmenjünk, és elbagatellizálja a dolgot. A közmunka nem fog maradásra bírni senkit, drága, ha az állam oldaláról nézzük. Kizárólag a foglalkoztatási mutatókat szépíti, de azt is csak akkor, ha ilyen jó hungarikum-módszerrel számítják. Katasztrófa az egész.
Boszi27
@Zsuga: Bocs nem címeztem az írásomat. Az előbbi kommentemet neked szántam.
picike
se iskolai végzettség semmi oda jó a közmunka ,vagyis végül is legalább lehetőség adás az életvitelhez ez szép

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.