A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálata állhat a hátterében annak, hogy a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben a fővárosban politizáló Sipos Péter megszabadult több száz milliós vagyonától – írta a Magyar Nemzet információira hivatkozva az mno.hu csütörtökön.

A hírportálon olvasható cikk emlékeztet: az Index írta meg elsőként, hogy a XII. kerületi képviselő januárban leadott vagyonnyilatkozata szerint az elmúlt években szinte mindenét gyermekei nevére íratta.

Több százmilliót rejtegethet egy PM-es képviselő

Sipos Péternel korábbi bevallása szerint csaknem 200 millió forint pénzkövetelése, befektetési jegye és megtakarítása volt, valamint több ingatlana. Felerészben tulajdonosa volt egy XII. kerületi 124 négyzetméteres társasházi lakásnak, haszonélvezője egy szintén a kerületben található építési teleknek, és egy 133 ezer négyzetméteres biatorbágyi ingatlan is volt a nevén. Sipos Péter a hírportálnak azt mondta: azért íratta gyermekeire minden vagyonát, mert ő már öreg.

A Magyar Nemzet információi szerint azonban a vagyon menekítése valójában egy jelentős összegű adóhátralékot feltáró vizsgálat miatt lett sürgős, Sipos Péter ugyanis gyanús ingatlanügyletekbe bonyolódott – olvasható az mno.hu-n.

A lap úgy tudja, még a 2000-es évek elején vásárolt üzlettársaival több telket Biatorbágyon, amelyeket az önkormányzat hamarosan belterületté minősített. Ezzel a területek értéke a többszörösére emelkedett, így néhány évvel később – 2007-ben és 2008-ban – óriási haszonnal tudta azokat értékesíteni.

A Magyar Nemzet értesülései szerint az egyik – valamivel több, mint négyhektáros – területet 4,7 millió euróért (megközelítőleg 1,5 milliárd forintért) adták el egy cégnek, és a vételár jelentős része Sipost illette. Az eladási ár nagyságrendjét igazolhatja az is, hogy a tulajdoni lapra az ügyletet követően 5 millió eurós (több mint 1,5 milliárd forintos) jelzálogot jegyeztek be.

A telkek eladásának időszakára vonatkozó utólagos adóvizsgálat – a lap információi szerint – jelentős személyijövedelemadó-elmaradást állapított meg. Sipos Péter vélhetően "elfelejtette" befizetni bevételei után az adót – írta az mno.hu.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

naaki
Ha igaz, akkor nem baj, ha megírták. Azt viszont nem értem, hogy ezek az újságírónak nevezett lények a Magyar Nemzet berkein belül, miért nem ilyen vehemensek, ha a Fideszről van szó? Miért nem nyomoznak Rogán Tóni burjánzó lakásával kapcsolatban? Mészáros Lőrinc Felcsúti vadparaszt gázszerelő 4 év alatt kozmikus magasságokba emelkedő vagyongyarapodása ügyében? Most grátisz adtam két faszántos ötletet az MN tollnokainak. A következőért már fizetniük kell.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Fidel
SIPOS PÉTER: NINCS ADÓTARTOZÁSOM
2014/05/22 - 15:40

1998-ban több társammal vásároltam Biatorbágyon egy 18 hektáros területet, mellyel kapcsolatos terveink később kútba estek, ezért 2008-ban az ingatlan egy részét eladtuk. Az ügylet adózási kérdéseit aggályos aprólékossággal jártuk körbe. A rám eső 240 millió forint adót határidőben bevallottam és megfizettem. Az eladás után öt évvel, 2013-ban a NAV vizsgálni kezdte a tranzakciót és arra a megállapításra jutott, hogy nem jól értelmeztem a szabályokat, ezért az elsőfokú határozatában jelentős összegű adókülönbözet megfizetését kérte. A határozatban leírták, hogy szerintük is eleget tettem minden előírásnak, nem jövedelem eltitkolásról van szó, hanem a szabályok szerintük rossz értelmezéséről. A határozat ellen fellebbeztünk, most a másodfokú eljárás folyik a NAV-on belül.

A cikkbeni állításokkal szemben tehát nincs adótartozásom. Adótartozás akkor lenne, ha a bevallott, vagy a jogerős határozat alapján kiszabott adót nem fizettem volna meg. Jelenleg vita folyik a NAV és köztem egy ügylet adózásáról. A NAV nem kérdőjelezte meg, hogy jóhiszeműen jártam el, a jövedelmet határidőben bevallottam és az adót befizettem, de az adóhatóság álláspontja szerint hibásan értelmeztem a szabályokat. Én a legjobb tudásom és szakmai meggyőződésem szerint jártam el és biztos vagyok igazamban. Az általam megkérdezett szakértők véleménye és a szakmai sajtóban megjelent publikációk is az én álláspontomat támasztják alá. Valószínűleg a bíróság mondja ki a végső szót az ügyben. Biztos vagyok abban, hogy a bíróság nekem ad majd igazat, mert a NAV-val szemben a bíróknak csak a jogszabályok előírásait kell figyelembe venniük, nem a költségvetés bevételi előirányzatait.

A cikk azt sugalmazza, hogy azért ajándékoztam a gyerekeimnek a vagyonom egy részét, hogy elrejtsem a NAV elől. Ez az állítás értelmetlen.
A hatályos szabályok szerint ajándékozással nem lehet a vagyont kivonni az adózás alól. A NAV a megajándékozottól is behajthatja...
Fidel
A cikk azt sugalmazza, hogy azért ajándékoztam a gyerekeimnek a vagyonom egy részét, hogy elrejtsem a NAV elől. Ez az állítás értelmetlen.
A hatályos szabályok szerint ajándékozással nem lehet a vagyont kivonni az adózás alól. A NAV a megajándékozottól is behajthatja az adótartozást. Tehát ez a lépés jogilag alkalmatlan arra, amivel a cikkben vádolnak. Nem hogy eltitkoltam volna, hanem mindent bevallottam és feltüntettem a vagyonnyilatkozatomban. S ha a bíróság úgy dönt, meg fogjuk fizetni a megítélt összeget.
Kíváncsi vagyok, arra, hogy az mno.hu honnan szerezte információit, mert tőlem a cikk megjelenése előtt nem kértek tájékoztatást, a NAV-ot pedig köti az adótitok. Bizonyára nem véletlen, hogy ez a téves alapokon álló kiszivárogtatás az EP választások előtti napokban történik. Az adótitok megsértése miatt meg fogom tenni a szükséges jogi lépéseket.
Nincs semmi titkolni valóm, az eljárás teljesen transzparens, bízom az igazamban. Eddig is maximálisan törvényesen jártam el, és ezután is így fogok.

Kérem a mno.hu-t és azokat az orgánumokat, akik a téves állításokat tartalmazó hírt közölték, hogy a közleményemet is hozzák nyilvánosságra, hogy a közvélemény tájékoztatást kapjon a valós helyzetről.

Sipos Péter
Desischado
Itt mindenki lop, és machinál, kivéve a fideszt! Olyan talpig "becsületesek", róluk nem szól a hír! Az nem baj, hogy szétlopják az országot, és kifosztják az embereket! A MN-ben kik ülnek? Mert nem újságírók, az biztos!
kukac50
Rogánról Zsiga Marcellról miért nem adnak ilyen tájékoztatást?
Dr. Felipe
Lézer jankó csak vadászatra költ 23 millát, na de miből?

Ha csalt a Sipos akkor le kell tartóztatni antónió rogánóval és lézer balfácán jankóval együtt.
vukkocska
@kukac50: gondolom, költői volt a kérdésed?
Megint találtak valamit a 2000-es évek elejéről. Nagyon nagyon kutatnak, hazudnak, és érdekes, mint éppen a választások előtt. Aztán majd a bírósági végzés alapján apró-betűben elnézést kérnek. Jaj, mit lesz itt még az önkormányzat választásnál, aminek nagyobb tétje van. Mert szerintem az EU-s választás és az abban való közreműködés inkább szól a jó fizetésről, a luxus körülményekről, mint bármilyen komolyabb munkáról. Most a háttérben éppen Morvai Krisztinát hallom, aki olyan, mint egy piaci kofa, Jávor Benedek meg küzd. Csak azt nem értem, hogy az EU ellenes Morvai Krisztina miért ragaszkodik a képviselőséghez. Természetesen a fentiek miatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.