A bank egyik napról a másikra azt javasolta az ügyfelének, hogy az fogadja el, hogy a bank „önként" visszavonja az egyoldalú kamatemelést, cserébe viszont törlessze tovább a hitelét – írja az azenpenzem.hu.

Léhmann György siófoki ügyvéd egyik ügyfele a banktól kapott egy olyan elszámolási javaslatot, mintha „az ügylet során nem történt volna a szerződésben rögzítetten túl kamatemelés". Ennek, mint írják, a célja, hogy a devizahiteles perben egyre gyakrabban kimondott semmisségi okot kiküszöböljék. Az adósnak így már vissza is állították az eredeti, 4,5 százalék alatti hitelkamatát – írja a lap.

A hiteles 2006 nyarán vett fel 14,5 millió forintnyi frankhitelt, melyből mintegy négymilliót visszafizetett, de a kamatemelések miatt aztán beszüntette a törlesztést. A bank emiatt 2010 augusztusában felmondta a szerződést. Lényegében azóta tart ez az ügy, aminek az ügyvéd szerint még ezzel sincs vége, mivel azt ugyan nem vitatja, hogy a tőketartozást a bank az adóstól követelje, de kamatot és a kezelési költséget a pénzintézet "teljesíthetetlenség okából" szerinte nem követelheti.

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
@szandokan: Ha sok hitelesnek lenne munkahelye még ezt is tudná fizetni.
De szerintem ez csak egy különleges eset mert valószínű,hogy nem tudják rajta behajtani és örülnének ha az eredeti szerződés szerint is, de legalább fizetné.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Ezt kellene mindenkinek, hogy az egyoldalú kamatemelést és a kezelési költséget nem megengedve a banknak ne fizessen.
De ha a magyar törvények ezt megengedik, bolond lenne nem kihasználni ezt a bank.
SpamKontroll
Ez jó,... mármint, hogy a bank végre egnedett valamiben...

Csakhogy - szerintem - a baj itt nem a kamatokból adódott, hanem a növekvő árfolyam különbségből...

Nyilván, a kamatemelés sem teszi könnyebbé a törlesztést, de a családok nagyrésze a gyengülő valuta miatt bukott bele...

Még ezt fejelték további költségekkel, de igazából az áfolyamnövekmény a nagy bukta oka...

Szerintem... De már legalább valami hajlandóságot mutatnak a bankok is...
szandokan
@SpamKontroll: Kénytelenek lesznek a bankok engedni, nagy a nyomás rajtuk. Mondjuk én most is azt mondom, nem volt kötelező hitelt felvenni senkinek, főleg nem ennyit. A legtöbb ember túlvállalta magát már az elején, csak mert a szomszéd háza nagyobb volt.
1magyar
@szandokan: Ha sok hitelesnek lenne munkahelye még ezt is tudná fizetni.
De szerintem ez csak egy különleges eset mert valószínű,hogy nem tudják rajta behajtani és örülnének ha az eredeti szerződés szerint is, de legalább fizetné.
verőce21
Ha a bankok megfeleznék a devizahitelek kamatait, már fele akkora lenne a baj is! :)
Azonban a devizahitelesek eddig is beléphettek volna egy végleges árfolyamgátba. Mégha ezzel legitimálták volna is a bankok devizahitel svindlijét.

Legtöbben valószínűleg arra számítanak, pl. aki nem tud fizetni már 1-éven túl, azokat az állami devizatartalékból banki leírással mentesítik.
(Persze. A devizatartalékot ajándékozza az MNB a nemfizető adósoknak? - Ehhez hozzátenném, továbbá még az adófizetők befizetéseit osszák szét a segílyes romák között - ha lúd, legyen kövér.) :)
nemjoezigy
@verőce21: én csak a magam esetéről tudok általánosítani, nem úgy mint akik nincsenek ebben a helyzetben csak az észt osztják és a nyerészkedést, rosszindulatot tételezik fel a devizahitelesekről. Tehát: 38 éves munkaviszony után egy 50 négyzetméteres vályog családi ház bővítésére vettem fel a hitelt, mert megszületett a 3 gyermekem. (+ 50 nm, falun)
A fene gondolta, hogy ez lesz, amikor az önkormányzatok is sorra éltek ezzel a lehetőséggel, és az otp (mnb) is ajánlotta.
Amíg volt fizetésem fizettem, tehát így az árfolyamrögzítés is csak parasztvakítás, ugyanúgy, mint az eszközkezelő ajánlata: ha a pénzintézet engedélye megvan, akkor jöhet csak szóba az ingatlan meg-átvétele. Az axa nem megy bele, már három levelet küldtem nekik, az eszközkezelőnek meg kettőt.

egyetértve vele: @1magyar: "Ha sok hitelesnek lenne munkahelye még ezt is tudná fizetni."
Ez van, a reménytelenség. Miközben a nem devizahitelesek megbélyegzik a devizahiteleseket. Mert általánosítanak a nyerészkedők miatt.
m.macskosz
@nemjoezigy: -Utálom azokat, akik osztják az észt, hogy valaki deviza alapú hitelt vett fel, a forint hitel helyett, mert ők ugye olyan okosok voltak...Azóta kiderült, hogy ők is "szopóágon vannak". :(
-Utálom azokat,
-akik bedöntötték a forintot...
-akik kiadták az ukázt az ügyintézőknek, hogy rá kell beszélni az ügyfeleket a devizahitelre,
-akik nem sikítottak eléggé, hogy vigyázzatok, emberek,
-akik megszavazták a 180,-Ft-os CHF-en a végtörlesztést,
-akik a végtörlesztéssel több tízmillió forintot kaszáltak, miközben zsebből perkáltak,
-akik gettó lakóparkot építettek busás bevételért,
-akik gettó lakóparkot építtettek az én adóforintomból, ami a mai napig is szellemfalu,
-de leginkább Orbán Viktort utálom, aki senkit nem hagy az út szélén...
JAJMÁR
@m.macskosz: 21:53 Ezt jólesett elolvasni :)
m.macskosz
@JAJMÁR: Személy szerint nem, de rokoni szálon érintett vagyok. Szerencsére csak a szívatás erejéig, szenved, mert törleszti a részleteket, de okádni tudnék (már bocsánat!), hogy már lassan a kétszeresét fizette vissza az adós és még mindig száz évig törleszthet.
Tudod, kedves JAJMÁR, én nem a kormány vagyok:
én tényleg együttérzek a devizahitelesekkel,
mert ocsmány módon bepalizták őket!
JAJMÁR
@m.macskosz: 22:06 Tudom. Küzdelmes évek után sikerült elnyernem a "jól fizető adós" titulust :)
Sok forinthiteles azért van most bajban, mert átváltotta a devizahitelét, vagy azért vette fel a forinthitelt, hogy az elmaradt részleteket ki tudja fizetni. Egyre nagyobb a katyvasz.
m.macskosz
@JAJMÁR: ...és én még mindig ott tartok, hogy vajon miért vett fel Orbán Viktor devizahitelt,
és miből fizette semmi perc alatt vissza...

A többi tetű politikusról nem is beszélve,
akik éltek a lehetőséggel az árfolyamgát
alkalmával! Magyarul spekuláltak, nyerészkedtek,
úgy alakították a szabályokat, hogy nyerjenek...
...MÁR EZÉRT MEGÉRDEMELNÉK AZ ÉLETFOGYTIGLANT,
ahogy a miniszterelnök úr oly nagy garral ajánlgatja!
szandokan
@m.macskosz: Ismét csak azt tudom mondani, hogy senki fejéhez nem tartottak pisztolyt, hogy nagy összegű hitelekbe verje magát. A 180 ft - os végtörlesztéssel két ismerősöm is élni tudott, mert kevés hitelük volt, és a család segített összedobni a hiányzó "részletet".
JAJMÁR
@m.macskosz: 22:24 Nem véletlenül vannak "spekulánsoknak" kimondva a devizahitelesek. Ez a módszerük, mindig minden saját sarat másra dobálnak.
m.macskosz
@szandokan: - Hogy finom legyek és nőies: leßarom, ezt a lózungot,
hogy "senki fejéhez nem tartottak pisztolyt",
megkérlek, ne is használd,
mert inkorrekt, a te szádból meg főleg!
-Nem kell ez a duma! Aki nem alázkodik meg a rokonainál, hogy
pár milliós kölcsönt kérjen, amikor lehetőség adódik mégis elmegy kunyerálni?!
szandokan
@m.macskosz: Így is felfoghatod, ha nagyon akarod. A hitel mindenképpen egy olyan valami, amit jobb nem felvenni. A legnagyobb gond mondjuk az volt, hogy szinte mindenre hiteleztek, ami csak mozdítható volt, de az, hogy erre emberek százezrei (milliói?) azonnal, gondolkodás nélkül ugrottak, arról már mindenki maga tehetett. Értem én, vannak sokan, akik kevés hitelt vettek fel, nem akarták lekörözni a szomszédjukat, netalán elvesztették közben a munkahelyüket, de akkor is, 20 - 25 évre lakáshitelt felvenni az öngyilkossággal ért fel.
m.macskosz
@szandokan: Ne haragudj, de ezt a témát szívesen lezárnám azzal, hogy te kívülállóként és más felfogásban szemléled ezt a dolgot. ÉN NEM VETTEM FEL HITELT, se ilyet, se olyat, de
normális bankrendszerben, kiszámítható törlesztés mellett, bizony szívesen élnék a lehetőséggel! A teljes lakásfelújítás már tavaly is késő lett volna, de annyi spórolt pénzem nincs, hogy belevághatnék. Ilyen egyszerű, olcsó gondjaik is voltak ám az embereknek.
Nem a rogánantalféléket kellett volna megsegíteni!!!
szandokan
@m.macskosz: Éppen ezért mondtam, hogy vannak, akik tehetnek róla, és vannak, akik nem. Mindenesetre azt soha nem fogom megérteni, hogy miért kellett valakinek a lakáshitele mellé még egy új autó hitele is, nem beszélve a drága műszaki cikkek eszetlen vásárlásáról. Egyébként igazad van, zárjuk le, és komolyan mondom neked, én nem bánnám, ha valamilyen kompromisszum születne ebben a dologban, ugyanis a híresztelésekkel ellentétben én nem utálom az embereket, a gyerekekről már nem is beszélve, hiszen ők is szenvedői ezen problémáknak.
verőce21
Nem szabad azért elfeledni, azt hitték a hitelfelvevők, életük nagy üzletét kötötték meg a devizahitellel, amit szívesen megosztottak baráti társaságokban is, és az érezte magát hülyének, aki nem csatlakozik ehhez a "remek lehetőséghez".

Most, amikor ugyanannyit kell nekik visszafizetni, mint egy forinthitelesnek, mindjárt segítségért kiabálnak, és vitatják a korábban örömmel elfogadott feltételeket.
verőce21
Nem kell erőn felül eladósodni! Ja, hogy a 30-40%-os törlesztő tetszett…akkor a mostani fizetési kötelesség is tetsszen…lehet tejelni.
1magyar
@verőce21: A devizahiteleseken hajtják be a neked járó banki kedvezményeket. Nagy köszönettel tartozol nekik.
SpamKontroll
@szandokan: Persze...

De azért már évek óta húzódnak ezek az ügyek, eddig nem nagyon engedtek.

Esetleg kisebb törlesztőt határoztak meg átmenetileg...

Volt egy pár kisebb engedmény, de azért ez nem volt tömeges.

Meg attól is függ, hogy az ingatlan mennyire forgalomképes.

Ha hamar el lehet adni, vagy tetszik egy fejesnek, akkor kilakoltatják az embert, ha igazán nincs piaca a nagy hodálynak vagy a tanyának, akkor még hagyják a népeket bennelakni... Addig is terhelgetik a kamatokat...
mate03
@m.macskosz: Tökéletesen igazad van!
SpamKontroll
@1magyar: Hát ezt meg honnét vetted?

A banki hitelesek hatalmas károkat okoznak, milliárdokkal tartoznak és megakasztják a gazdasági fejlődést (legalábbis részben)...

Inkább a nem hitelesek fizetnek a tartozók helyett..

Miért van a sok díjemelés, stb stb? Mert családok ezrei nem fizetnek.. Az a pénz hiányzik a rendszerből...

Még ilyet írni, hogy "legyünk hálásak..." Legyenek ők hálásak, ha nem rugták őket ki a lakásukból..

Nem kell felvenni hitelt... Tessék gyűjtögetni, két helyen dolgozni, nem kólát inni minden nap...
SpamKontroll
@verőce21: Pontosan...

Az tudja igazán fizetni a hitelt, aki forint alapon is tud fizetni...

Teljesen egyetértek...

Sok devizahiteles még közel sem fizetett annyit vissza, mint a forinthitelesek...
SpamKontroll
@nemjoezigy: Szerintem alapvetően (amit már sokszor leírtam): a naivitás az oka ennek a nagy buktának...

Itthon EGYSZERŰEN NINCSEN LÉTBIZTONSÁG...

Itten nincsen olyan, hogy egész életedben dolgozhatsz és lesz melód... stb stb.

Egyszerűen itthon örülni kell, ha okésan mennek a dolgok és fel kell rá készülni, hogy egy nap nem fognak okésan menni...

Eleve vályog házra hitelt adni... Én még ilyenről nem is hallottam.. Nem szokta a biztosító biztosítani, ergó a bank nem ad hitelt rá...
Jön egy jó eső, oszt összedől az egész...
Már bocs...
SpamKontroll
@szandokan: Igen... Én is azt gondolom, hogy teljesen más úgy felvenni hitelt, hogy kell még egy szoba.
Ahhoz kell 2-3 millió, de amúgy az eladott lakásunkból van 7 millió és 10-ért nézünk.

Ez reális.

De amikor vesz egy 40 milliós házat és kb. 8 milliót tud belerakni, annak azt mondom, hogy hát akkor törlessze a fél milliót havonta.

Tehát itt nagyot hibáztak a bankok is, de az egyénnek annyit be kellett (volna) látnia, hogy 20-30% hitelfelvétel reális lehet...
De már, amikor 60-70-80%-a hitelből megy, akkor az nem lehet reális...

Az lenne a helyes: kaphatsz hitelt, de gyűjtögessél 2 évig.
Kellene lennie egy időszaknak, amikor a családtól elvárják, hogy mutassa meg, hogy tud spórolni.
Meghát ne a plafont vegye fel, hanem a legszükségesebb összeget.
Meine Ehre heisst Treue
Sajnos ez már egy nagyon későn jött ,,segítség" a banktól: a hitelesek egy részén talán segít, de azokon nem, akik elvesztették a munkájukat, ráadásul az árfolyam veszteségből eredő hatalmas teher ezzel nem csökken.

@m.macskosz: A devizahitel esetében a hitelt felvevők spekuláltak, de sajnos rosszul és igaza van a sporttársnak: senkinek nem tartottak pisztolyt a búrájához, hogy (spekulatív céllal) írjon alá egy hosszú lejáratú, az adósra nézve indokolatlanul kockázatos hitelszerződést.
Az árfolyamgát és a végtörlesztés csupán egy lehetőség (volt), amellyel egyesek éltek, míg mások nem, mivel nem rendelkeztek elegendő kp-val. Kivételesen nem a kormány hibás ezért. Vajon hányszor kell még ezeket a tiszteletköröket lefutni??? De szemléltető példa:
Ha a BMW kereskedésben látom az új (sajnos elég drága bruttó árú) 650-es járgányt, de nem tudom megvásárolni, akkor nekem is a kereskedőt vagy az államot (jó az áfá-ért lehet, de még nettó áron is meredek a vételár) kell vétkesnek kikiáltani? Nem! Nem kötelező megvásárolni (és nem is alap szükségletről van szó, mint, ahogy a devizahitel sem volt az, hiszen ingatlant bérelni is lehet) és ők nem tehetők felelőssé azért, mert nincs egy zsák kp-ém.
A végtörlesztés is egy (pénzügyi) opció volt, amivel egyébként nemcsak drága politikusaink éltek.
Ettől eltekintve ezek a drágák valóban megérdemelnék az életfogytot valamelyik fegyházban, hiszen bőven rászolgáltak egyéb marhaságaikkal a nép kifosztásáért! (Kár, hogy ott is, többek között nekem kellene eltartani ezeket!)
1magyar
@SpamKontroll: Amikor felvettük még a munkabér 10 %-át tette ki a törlesztés. A többi meg a kormány sara.2001-től lehetett felvenni devizahitelt.
SpamKontroll
@1magyar: Mellesleg a te sarad is...

Elolvastad a szerződésedet? Világosan, feketén-fehéren benne volt, hogy az árfolyamkockázat a hitelt felvevőé...

Képzeljed el... Most nem fog menni az újjal mutogatás, mert akármit akarnak a nemfizetők, akkor is valamilyen formában fizetniük kell a döntésükért... Ha máshogy nem, akkor megélni azt az évekig tartó stresszt.

Sajnos...

Szembe kéne már nézni az egyéni felelősséggel is...
kukac50
Ha a devizások nem fizetnek össze omlik az ország költségvetése.
Ők tartják fent a látszatot,hogy minden rendben van.
1magyar
@SpamKontroll: A vadkapitalizmushoz nem volt az átlagembernek tapasztalata. Mert a szoc.-ban minden állandó volt.
A kormány úgy intézte,hogy ne kelljen egy félni senkinek attól,hogy ha megkötött egy szerződést másnap már a vezetők kénye-kedve szerint alalkítják.
verőce21
@1magyar: (09:19) Hagyjad már ezt a süketséget a "2001-től lehetett felvenni devizahitelt" szöveggel, mert már a kilencvenes évek elejétől lehetett devizahitelt felvenni!

Sokan vásároltak itt a blogon is gépkocsit német márka hitelre már a kilencvenes években. Semmilyen devizahitelt nem talált fel a fidesz, tévedés ezt a mantrát hajtogatni, mint az imamalmot.
Éppenhogy a kamattámogatott forinthitelt "találta fel" első Fidesz, amit a szocik 2003-ban eltöröltek, hogy megdughassák a népet devizahitelekkel. Éppen ez a nagy bűne a szoci kormányoknak 2002-től, hogy szándékosan segítettek a bankoknak megszopatni a lakosságot devizakölcsönökkel. Száz év börtön is kevés lenne Féleszű Fletónak ezért. (Az Eurót pedig eleve 2002-ben vezették be, mint fizetőeszközt.)
1magyar
@SpamKontroll: Ja és egyéni felelősség?! Igen az van, de kollektív,kormány felelősség van-e?
A fidesz a felelősségre vonás ígéretével nyerte 2010-ben a választásokat, de mint kiderült éppen ők tették 2001-ben lehetővé ezen szabadrablást.
Bár nem lenne ezzel ma se gond, ha lenne munkahely és olyan törvény,hogy a bankok ne garázdálkodhassanak.
SpamKontroll
@1magyar: Ki a szart érdekel, hogy mi volt a szocializmusban?
Mert 2001 az még szocializmusban telt? Előtte már 12-13 évvel meg volt a rendszerváltás...

Ha 10 év alatt nem volt annyi tapasztalatod, hogy a dolgok változnak és rosszabbak is lehetnek, akkor valóban sajnállak...

Istenem, hol élnek az ilyen emberek, mint te?
Egy búra alatt élsz egy régi MSZMP nagyraktárban vagy mi?

Annyi ilyen újjal mutogatós hozzászóló van itt is...
SpamKontroll
@1magyar: Ha nincs mukája valakinek, akkor a kisebb törlesztőt sem tudja fizetni..

Ha meg gondban vagy, akkor ne üldögéljél itt károgással töltve az idődet, hanem menjél és keressél plusz munkát magadnak.

Ha meg tudod fizetni a hiteledet, akkor meg örüljél...
1magyar
@SpamKontroll: Gyerekem fizeti és örülök.
Meine Ehre heisst Treue
@kukac50: Attól ugyan nem! Ebben ez esetben a devizások mennek a pi@ába vagy a levesbe és tanulnak belőle...

Ha az államadósságot nem fizeti a magyar állam, na az lesz a valódi szívás, hiszen abban az esetben már államcsődről beszélünk, ami k@rva nagy gáz a gazdaságra egészére nézve.
1magyar
@Meine Ehre heisst Treue: Nyugodj meg, tanultak belőle. A bankok már csődbe mentek volna ha nem kötelezné a sok hülye kormányunk az embereket számlanyitásra.
Meine Ehre heisst Treue
@SpamKontroll: Szerintük mindenki hibás (zsidók, bankok, állam, kormány, und so weiter...) csak a szerződéseket aláírók nem. Ez elképesztő!!!
Szocializmus??? Hol van az már!
verőce21
@SpamKontroll: Nekem semmilyen hitelem sincs már vagy 15 éve. Csak felháborító ez a sok tehetetlen devizahiteles nyavalygás, akiknek nem volt elég tehetsége ahhoz, hogy forinthitelt tudjon felvenni, mert nem volt elegendő jövedelme hozzá.

Amikor pedig megkapták a bankoktól a lehetőséget egy hamis hitelelbírálás alapján, akkor mohón a másfél, vagy kétszeresét vették fel mint elegendő lett volna.
Sőt azonnal még két számmal nagyobb kocsira is, mert a jelzálogalapú kedvezőbb kamatozású volt!
JAJMÁR
@szandokan: Ne erőlködj a megértéssel, időpocsékolás. Ebből a nem megértésből következtetéseket levonni, na, ez a dilettantizmus csúcsa! .
Húzódjatok vissza a saját kis biztonságos világotokba!
Nyugi, nem miattatok és általatok forog Föld !
@verőce21:
verőce21
@JAJMÁR: (10:14) "...nem miattatok és általatok forog Föld !" - Jó, hogy mondod, mert azt hittük eddig! :)
Meine Ehre heisst Treue
@JAJMÁR: Nem jól tetszik fogalmazni, csillagom: egy ilyen hitelszerződés aláírása a dilettantizmus, sőt az abnormalitás csúcsa. Aki egy ilyen, az adósra nézve előre láthatóan hátrányos szerződést családdal a háta mögött ész nélkül aláír, ő bizony elmeorvosi eset.
SpamKontroll
@Meine Ehre heisst Treue: Hát igen...

Ez egy nagyon jellemző viselkedési forma...
1magyar
@Meine Ehre heisst Treue: Akkor a fideszes önkormányzatok, min.elnök,vezetők,mind elmeorvosi esetek és vezetik az országot.
Meine Ehre heisst Treue
@1magyar: Nem, mert ők anyagilag nem úgy állnak, mint mai átlag magyar hiteles. Gyakorlatilag kopasz seggel devizahitelt felvenni, a korábbi feltételek mellett, na az az orvosi eset.
Politikusainknak van pénzük, ha nincs könnyebben előteremtik, ez a nem mindegy.
1magyar
@Meine Ehre heisst Treue: Nem vagy normális! Akik felvettük akkor, mi sem így álltunk mint most.
Ki van arról bebiztosítva,hogy 5 év múlva nem veszíti el minden vagyonát? Még te sem.
De ezt te a kicsi agyaddal nem fogod fel.
Meine Ehre heisst Treue
@1magyar: Na, ez az! Erről ugatok régóta: előrelátás!
Mérlegelni kellett volna, hogy az árfolyamkockázat jelentette esetleges plusz teher vállalható-e? Ekkor egy jelentősen nagyobb összeggel kalkulálva kellett volna mérlegelni.
Szintén mérlegelés tárgyát kellett volna képeznie annak, hogy a futam idő alatt lesz-e munkahely? Ezek nagyon fontos rizikó faktorok!
Sokan megtették, ők jártak jól, beleértve engem is a ,,kicsi agyammal", hmm. Akkor ki a hülye, kérem??? Ki nem volt előrelátó??? Ki nem fogta fel a rizikófaktorok jelentette negatívumokat??? Aligha azok, akik kimaradtak eme pénzügyi ,,áldásból".

Ellenben drága politikusainknak a jóval nagyobb anyagi keret és/vagy jó kapcsolatok állnak rendelkezésre, amely egészen más helyzetet teremtettek, ezért tudták kihasználni a végtörlesztést, ehhez mindössze a lehetőséget kellett megteremteni, amit meg is tettek.
JAJMÁR
@Meine Ehre heisst Treue: 10:36 Tévedsz "eccerű gondolkodó" és jegyezd meg, én nem vagyok a csillagod !
Meine Ehre heisst Treue
@JAJMÁR: Szerintem te is tudod, hogy mennyire érdekel, hogy csillagom, aranyom vagy bármi más vagy-e nekem... (eeeeeeeeeeeeeeeeejjjjjjjjjjjjjjjjjjj, de fííííííííííííííínooooooooooom voltam!!! Ezért jobb nem egy online felületen társalogni, hanem élőben, mert nem kell feleslegesen finomkodni...)

De miért is tévedek? Ha nem vettünk fel ilyen hitelt, akkor miért mi vagyunk a negatív figurák?
JAJMÁR
@Meine Ehre heisst Treue: 17:27 Látod milyen eccerű vagy :) Aki vett fel hitelt az negatív figura, aki nem, az meg pozitív! Ez bíz' tévedés!

Azért igyekszem elolvasni a devizahitellel kapcsolatos cikkeket, mert vettem fel ilyen hitelt. Nem kell aggódnod, helyettem egy árva petákot sem kellett és kell fizetned, mert azt én kifizettem, és ami még vissza van, az is letétbe van helyezve. Figyelve eltolcsy működését. Megvárom a végét, hátha mégis visszaadják, ami visszajár! Csak úgy, a tisztesség kedvéért.
Te miért látogatod sorra ezeket a cikkeket, ha nem vettél fel ilyen hitelt? és miért írod oda mindegyikhez ugyanazokat a kommenteket, leírva azt az épületes tanulságot, hogy Te milyen okos vagy, mások meg milyen buták? Elfelejted talán, hogy már közzétetted? Ez minden örömöd? Hát, sajnálom. és akkor még fiiiiiiiiiiiiinoooooooooooooom voltam!

Egy blogtársad vagyok, és itt a nevem Jajmár! Szólíts így!
Meine Ehre heisst Treue
@JAJMÁR: Messzemenő következtetést ne vonj le abból, hogy írok ezekhez a cikkekhez.
Én is és mások is írunk, becses személyedhez hasonlóan, - nevezd magad bárhogy is - és egyébként miért ne tennénk. Ezzel nincs semmi baj, nem úgy mint a siránkozókkal...

Negatív, pozitív, jó, rossz. Mindegy a lényeg ugyanaz, sajnos...

De miért és miben tévedek? Ezt még nem írtad meg, de érdekel. Csak nem arra gondoltál, hogy nekem is ilyen hitelt kellett volna eszközölnöm?
JAJMÁR
Miért haragszol ennyire egy "nemzethez" tartozó, széles rétegre, akiket személyesen nem is ismersz?

Már leírtam: abban erősen tévedsz, hogy minden hitelfelvevő negatív figura. "Spekuláns, hülye stb." (Ehhez szedtem össze általad írt bejegyzéseket, de kitöröltem, akit érdekel, visszaolvas :) )
Aki nem vett fel, az sem feltétlenül azért, mert olyan okos. Nem ezen múlik,... :)
.
Senkinek nem adtak jelzáloghitelt jelzálog nélkül. Tehát nem "kopasz seggel" vették fel az emberek. Ha jól tudom, - én közel sem használtam ki - az ing.érték 60 %-ig lehetett felvenni. Hitelválság miatt lett gazdasági válság! Ezért szállt el az árfolyam, és csökkentek az ingatlanárak. Te előre láttad? Ó, hát akkor Te vagy hibás! Bíz'a, mert nem figyelmeztetted az ország népét! -:DDD

Ha egy jogállamban "tömegesen" dőlnek be a hitelek, annak gazdasági, társadalmi okai vannak. Ezeket az okokat és a következményeit pedig kezelni kellene a kormányzatnak.
Előbb-utóbb talán fogják is...
További szép napot :)
JAJMÁR
@Meine Ehre heisst Treue: 18:50-re 19:29
JAJMÁR
@verőce21: 10:22 Örülök, hogy segíthettem :)
Meine Ehre heisst Treue
@JAJMÁR: Én is leírtam: mindegy minek nevezzük a gyereket, a helyzet ugyanaz marad.
Így van: aki a korábbi feltételekkel ilyen hitelt vett fel...

A gondolkodáson múlik. Számomra, de közeli munkatársaimnak is hihetetlen, hogy ilyen kölcsönt igényel valaki. Nekem az árfolyamkockázat + a viszonylag hosszú távú futamidő együttese nem tetszett (az egyoldalú szerződés módosításról én is később szereztem tudomást, számomra az is tanulság). Ekkora kockázatnak nem akartam kitenni magam.

A kopasz segg alatt azt értem, hogy csak az ingatlan van, azon kívül semmi. Így + a családdal nem mertem volna belevágni.
Ehelyett a bérelt ingatlan lett volna jó, hiszen abból könnyű kiszállni, de egy élő hitelszerződés esetén a hasznához mereven ragaszkodó bankkal baromi nehéz egyezkedni. A legújabb húzás is évekkel később történik, hiszen eddig a szerződés miatt nyeregben érezte magát a bank, de mostanra elege lett.
verőce21
Egyébként pedig az a véleményem a devizahitelről, hogy fejlettebb pénzügyi oktatás, fejlettebb szabályozás (pl. CHF alapú hitel kamatát a CHF jegybankihoz kötni HUF jegybanki helyett, elő/vég-törlesztési díj betiltás, járulékos költségek limitálása, és HUF-ban meghatározása ...) mellett, butaság a devizahitel betiltása!

( de csak Euróhitelt engedélyeznék, nem olyan ország valutáját, amelyikkel szinte semmilyen gazdasági kapcsolatunk nincs.)
1magyar
@verőce21: Ez lenne logikus, de ez a kormányok sara.
Egyébként a Merkantil multi banknál 800.-ft/db sz.felszólító leveleket küldenek úgy,hogy az összegnek 2-3 -szoros túlfizetésben vagyok.
Hiába levelezek velük, jogosnak tartják.Egyszer már jóváírták, de most újra kezdték.
Ilyet megengednek maguknak.
SpamKontroll
@1magyar: Az, hogy az ökormányzatok is felvettek... Erre mondta a kersztapám mindig: amit szabad a nagyökörnek, azt nem szabad a kisökörnek...

Kormányzati szintű döntések mögött sosem lehet tudni, hogy pontosan mi áll.
1magyar
@SpamKontroll: Ez így van, de az átlag ember azt gondolta ha ők felveszik akkor jó lehet.
verőce21
@1magyar: (05:58) Akkor valószínűleg nektek autóhiteletek van. :)

Sohasem értettem meg azokat, akik "nevenincs" bankoktól hitelt vettek valaha is fel. (MerkantilCetelemProvidentstb.- meg amiket a kereskedő "melegen ajánlott") :) - Ő ma is a jutalékotokból él!)
1magyar
@verőce21: Ma már én sem értem magamat, de a Merkantil az OTP leánya.
verőce21
@1magyar: Akik ostorral vannak hajtva a minden eszközzel való nyereségtermelésre!
SpamKontroll
Hát... Ez az egész ügy nagy tanulság kellene, hogy legyen mindkét félnek.

Sokkal szigorúbb és életszserűbb szabályozásra van szükség. És józan észre.

Nekem az a legek netovábbja, amikor pl. szemközt is egy velünk egyidős pár egy 6 éves kislánnyal felveszi a tizenmilliót egy nagy 130 nm-es házra 1000 nm-es telekkel.

Igaz, hogy a hölgy olcsó hitelt kapott, mert bankban dolgozik, de még az előző lakásukat is végtörlesztették. Tehát még onnét sem jött ki az egész összeggel...

Egész nap dolgoznak, minek egyáltalán egy hatalmas kert és miért kell tizenmilliót bevállani?

MIért nem elég, ha pl. az előző lakás ára plusz 5 millióért néz magának valamit?

Itt vagyunk velük szemben mi... két/harmad akkora házat vettük, fele akkora telken, kevesebb, mint a feléért, hasonló állapotban...

DE!!! Nekem nincs hitelem rajta... Én is nézhettem volna mellé még 10 millós hitelt, hogy nagyobb legyen meg szebb legyen, de úgy gondoltam, hogy inkább nem kockáztatok...

Oldjuk meg abból, ami van és belefér... Van egy pont az ember életében, amikor be kell lássa, hogy nem telik többre... Annyi van, ami van és azt kell élvezni... Sokaknak még annyi sem jut...

Hányan vannak, akik egész életükben dolgoznak, de egy panelra nem tudnak összegyűjteni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.