Külföldre költözéskor kevesen jelzik a hatóságoknak, hogy hamarosan máshol vállalnak munkát, lakcímükről pedig még kevesebben jelentkeznek ki. A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy külföldi munkavállalás előtt mit szükséges elintéznünk, hogy később ne érjenek meglepetések.

A legfrissebb adatok szerint akár 600 ezer honfitársunk is élhet és dolgozhat más európai országokban. Az ő célpontjaik az EU és Észak-Amerika, leginkább jobb fizetésért, vagy karrierépítési céllal – írja a Penzcentrum.hu.

Annak érdekében, hogy az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában dolgozó személy itthon mentesüljön a járadékfizetési kötelezettség alól (illetve, hogy elkerülje a kettős járulékfizetést), bejelentést kell tennie az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP). Ezt a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét, illetve megszűnését követő 15 napon belül szükséges megtenni. Amennyiben ezt valaki elfelejti, akkor bizony mulasztási bírságot is kiszabhatnak rá. Ugyanakkor a NAV-nak csak akkor tartozunk bejelentési kötelezettséggel, ha korábban bejelentkeztünk járulékfizetésre, és ez a kötelezettségünk a külföldre költözéssel összefüggésben megszűnik – tájékoztatta a lapot az Adóhatóság.

Érdemes azonban tudni azt is, hogy az adóhatóság az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságának tisztázásával kapcsolatos eljárás során a magyarországi lakcímünkre fogja küldeni a "felszólító levelet", amelyet akkor is kézbesítettnek fognak tekinteni, ha "nem kereste" jelzéssel érkezik vissza a hivatalhoz.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dömdödöm
Kifizettetik velünk azt a kb hatezer milliárdos áfa és adócsalást amit a gazemberek elkövettek és a Horváth András leplezett le , a felől senkinek ne legyen egy halovány kétsége sem .
:-(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
hetöndöe
Ja persze,ha fizetni kellene normális bért ,nem futkozhatna az utakon annyi tíz milla feletti autó.Ugye nem gondolja senki,hogy ezek tulajdonosai a multi cégek.
perfekt
Kilövési engedély nélkül--csak hajtók lehettek!
qxy
@karma1: Tudod én nem akarok letelepedni, csak itt lakom mert itt dolgozom. egyszer, haza szeretnék menni de ha így megy, akkor az an messze nem a karácsony.
karma1
@qxy: Akkor jo bator vagy, mert a melosokat nem sok minden vedi sehol a vilagon, inkabb a szigoru megkotesek a jellemzoek...:-((

Vigyazz Magadra, tovabbi jo melot arrafele...:-))
qxy
@karma1: Tudom. Nagyon keményen helyt kell állni az " auszlandernek" és ha százszor jobban csinálod mint a Német, akkor is hibát talál a munkádba. Ha meg ki állsz magadért, ki utálnak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.