A következő négy év a nagy tettek korszaka lesz Orbán Viktor miniszterelnök szerint, aki pénteken a parlamentben bemutatta harmadik kormánya tagjait. A kormányfő felszólalásában néppárti kormányzást tűzött célul, miniszterei iránytűjének pedig a hazaszeretetet, az alázatot és a szolgálatot határozta meg.

Míg az előző négy év a nagy és bátor gondolatok időszaka volt, addig a következő négy év már nem a nagy gondolatok, hanem a nagy tettek korszaka lesz – mondta a miniszterek eskütételét megelőző beszédében Orbán Viktor, úgy fogalmazva, hogy "a jövő gondolati építmény" biztos alkotmányos alapon áll, így most nagy ívű és bátor tettekre lesz szükség és lehetőség.

Orbán: a nagy tettek korszaka jön

Mindezek alapján szerinte a mostani miniszterek dolga nehezebb lesz, mint az előző kabinet tagjaié volt, a léc ugyanis magasabbra került. Mint mondta, komoly teherbírású és "magas szakítószilárdságú" emberek kellenek, akik elbírják a súlyt és a felelősséget, alázattal közelítenek feladatukhoz, és kitartanak a közös célok céljaik mellett.

Varga Mihály

A tárcavezetők bemutatását Varga Mihállyal kezdte. Kifejtette: a nemzetgazdasági minisztertől a munkaalapú gazdaság kiépítését, a teljes foglalkoztatottság elérését várja, valamint azt is, hogy az Európai Központ Bank csütörtöki – a kamatokat érintő – történelmi döntésének következményeire is készítse fel a magyar gazdaságot.

Navracsics Tibor

A külgazdasági és külügyminiszteri teendőket ellátó Navracsics Tibortól a kormányfő olyan vonalvezetést kért, amely minden jelentős külhatalmat érdekeltté tesz a magyarok sikerében, Magyarország súlyának növekedésében. Egy ilyen stratégia kialakítása bravúrt követel, "ezért kértük fel éppen Navracsics Tibort" – tette hozzá.

Trócsányi László

A korábbi párizsi nagykövettől, az új igazságügy-minisztertől Trócsányi Lászlótól azt várja a miniszterelnök, hogy a nemzetközi térben védje meg az ország alkotmányos identitását, Magyarországon pedig járuljon hozzá "az igazságügyi rendszerben meginogni látszó közbizalom" visszaszilárdulásához.

Pintér Sándor

Pintér Sándor régi-új belügyminisztert arra kérte fel Orbán Viktort, hogy teremtse meg a mindennapok biztonságát: "legyen kemény, hajlíthatatlan és igazságos", gondoskodjon arról, hogy a bűnözők jogai sohase előzhessék meg a törvénytisztelők és az áldozatok jogait. Tegyen meg mindent, hogy Magyarországon senkinek ne kelljen félnie! – kérte.

Seszták Miklós

A szavai szerint "harcos helynek", "a figyelem és a támadások közkedvelt célpontjának" számító fejlesztési tárca vezetésére vállalkozó Seszták Miklóst a kormányfő arra hívta fel, őrizze és gyarapítsa a nemzeti vagyont, segítse az ország újraiparosítását és egy új szerkezetű gazdaság kiépítését. Bizonyítsa be, hogy az állam lehet jó gazda, és képes arra, hogy a magyar erőforrásokat a magyar gazdaságon belül tarthassuk! – kérte őt.

Balog Zoltán

Balog Zoltántól a tárcájánál, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál összpontosuló energiák olyan irányítását várja Orbán Viktor, hogy az végül a családokat erősítse, és megfordítsa a demográfiai trendet, ami "a nemzetmentés modern kori formája".

Fazekas Sándor

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterről szólva azt mondta: el kell érnie, hogy a magyar földet a magyar gazdák művelhessék. Emlékeztetett, a kormány korábban úgy döntött, a kis-, illetve középbirtokok és a nagybirtokok aránya 80:20 legyen. Az agrár- és vidéktámogatás rendszerét is ehhez a "verdikthez" kell igazítani – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hende Csaba

Hende Csaba honvédelmi minisztertől azt kérte, találja meg a magyar honvédelem és honvédség helyét a 21. századi nemzetközi együttműködési rendszerekben.

Lázár János

Orbán Viktor a többieknél hosszabban beszélt a Miniszterelnökséget ezután miniszterként vezető Lázár Jánosról. Azt mondta, a jó kormányhoz és a jó kormányzati teljesítményhez összhang, koordináció, rendezettség és bátor kezdeményezések is kellenek. Ezért kérte fel Lázár Jánost a miniszteri posztra: "fiatalok a csatába, öregek a tanácsba" – fogalmazott.

A Miniszterelnökséget a kormány "idegközpontjának" nevezte, a kabinettel szembeni támadások gyakorisága és ereje pedig szerinte Lázár János eredményes munkájának bizonyítéka lesz, "sőt már most is az". "Akkor fognánk gyanút, ha a támadások alábbhagynának" – jegyezte meg.

Szavai szerint az is köztudott, hogy a Miniszterelnökség vezetőjére irányított "ólmot és vasat" valójában a kormányfőnek szánják.

Végül közölte: Semjén Zsolt KDNP-elnök a harmadik Orbán-kormányban is miniszterelnök-helyettes lesz, majd elismeréssel szólt az elmúlt négy év nemzetpolitikájáról. Megfogalmazása szerint a kereszténydemokrácia az a horgony, amely filozófia, világszemlélet és értékrend szempontjából "biztonságos vizeken tartja a kormány hajóját".

Értünk kormányoznak és elutasítják az elitizmus

Orbán Viktor kijelentette, hogy az új kabinet célja, hogy néppárti kormány legyen, néppárti kormányzást folytasson: "ez több, mint a demokrácia szabályainak betartása". A néppárti kormányzás ugyanis a klasszikus lincolni gondolat alapján áll: "a népből, a néppel, a népért", vagyis az emberektől kapott felhatalmazás alapján, az emberekkel közösen, az ő érdekükben akarnak kormányozni – mondta.

Szerinte ez a felfogás elutasítja az elitizmust. Az igazságos és versenyképes Magyarország megépítéséhez szükség van "kiemelkedő koponyákra, tekintélyes szakemberekre", de a kiemelkedő képesség, a magas iskola, az elismert szakértelem önmagában nem ad jogalapot az ország vezetésére. "Elitekre szükségünk van, de elitista kormányra nincs" – hangsúlyozta.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy harmadszor alakíthat kormányt, ráadásul az elmúlt 24 évben az összes kormány munkáját testközelből figyelhette, működésükből hasznos erkölcsi és gyakorlati tapasztalatokat szűrhetett le, s ez a tapasztalat megadja a lehetőséget, hogy kiérlelt szempontok alapján, határozott célok és világos elvárások mentén alakíthassák meg a szabad Magyarország 10. kormányát.

Kijelentette: a kabinetnek egységes és erős nemzetet kell vezetnie azon az úton, amelyen négy éve elindult, tartania kell az előző ciklusban kitűzött markáns és határozott irányt.

A kormánynak mindig, minden helyzetben a háromharmadot kell szolgálnia – mondta, majd kiemelte: a győztesnek nem igaza van, hanem feladata, és minél nagyobb a felhatalmazás, annál nagyobb a feladat, a felelősség. Minél nagyobb a felelősség, annál nagyobb alázattal kell szolgálni az egész országot – fogalmazott a miniszterelnök.

Felszólalásában rögzítette azt is, hogy a kormány az egész magyar nemzetet képviseli, hiszen nemcsak az anyaországi, hanem a Kárpát-medencében és azon kívül élő magyar emberektől is kapott felhatalmazást. A kormány minden tagjától elvárható, hogy ezt a történelmi felelősséget vállalja, azaz bárkivel és bármivel szemben álljon ki a magyarokért, az egész magyar nemzetért – hangoztatta a kormányfő.

Az áprilisi országgyűlési és a májusi európai parlamenti (EP-) választást felidézve azt mondta, hogy a magyarok mindkét alkalommal elsöprő erőkkel szavaztak a középerőkre, ezért a mai kormányzó erők joggal hívhatók európai középnek. "A közép nevében ha kell, határozottan fel fogunk lépni mindenféle szélsőség ellen, akár jobbról jön, akár balról": a többségnek joga van megvédenie magát a szélsőségekkel szemben, és egyúttal kötelessége megvédeni a mindenkori kisebbségeket is – mondta.

Orbán Viktor hozzátette, a kabinetnek szerepet kell vállalnia az országban uralkodó közállapotok erkölcsi minőségének alakításában is. "Olyan Magyarországot szeretnénk, amelyben a munka és a teljesítmény megbecsülése, valamint a tisztelet kultúrája uralkodik" – húzta alá.

Szavai végén azt mondta, hogy miniszternek lenni egyszerre küldetés, szakma és munka. "Hazaszeretet, alázat és szolgálat: ez legyen minden kormánytag vezérelve, nincs más, nem lehet más iránytűnk. (...) Akire sok bízatott, attól sok kéretik számon. Soli Deo gloria. Egyedül Istené a dicsőség" – zárta húszperces beszédét a miniszterelnök.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

postamester
@csip-csop: ma 14:19...
én is elolvastam:
"...Orbán: a nagy tettek korszaka jön..."
helyett így olvastam kapkodva:
"...Orbán: a nagy tetvek korszaka jön..."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@miazavalami: 20:05 Szívás :( Csak sajnos megválasztották valakik.
Desischado
De én sem! És igen, jön, illetve folytatódik a NAGY NEMZETHY RABLÁS Á LA FIDESZ MÓDRA!!! DE MÉG MEDDIG?!
Jankó123
"A párttal a néppel egy az utunk, ...!"
bakegya
@töky: igen,mint Tító után déli szomszádaink -megosztottak vagyunk. Törvényes törvénytelenségeiken rágódhatunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.