Debrecen polgármestere szerint jót fog tenni az országnak a decentralizáció, amelynek részeként a tervek szerint több minisztériumot vidékre költöztetnek a következő években.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szombaton az MTI megkeresésére reagált így a kormányszóvivő pénteki bejelentésére, amely szerint a 2016-ig két minisztérium és egy államtitkárság vidékre költözhet, a földművelésügyi tárca Debrecenbe.

A kormánypárti politikust nem lepte meg a bejelentés. "Az ország kilábalt abból a mély válságból, ahová 2010-re a szocialista kormányok taszították, így már meg lehet fontolni, hogy néhány főhatóság vidékre kerüljön" – mondta.

Kósa Lajos ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a mostani bejelentés csak az út "legeleje". Ő viszont – mint mondta – már most kijelöl valakit a város vezetéséből, hogy működjön együtt a kormánnyal a helyszín kiválasztására, a logisztikai feladatok megoldására.

Ez a decentralizáció "jót fog tenni az országnak" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy Debrecen környékén vannak az ország legjobb termőföldjei, itt az agráregyetem, vagyis "Debrecen a magyar agrárium szíve, az ország második legnagyobb városa, ahol méltó helyen lesz az agrártárca".

A polgármester utalt arra is, hogy a Debrecen-Budapest távolság "táblától tábláig" közúton két óra, vonattal szintén, a 160 kilométer óránkénti sebességre képes vonatokkal pedig csak másfél óra lesz, tehát a távolság sem lehet akadály.

Kósa Lajos végezetül utalt arra, hogy a Debreceni Egyetemen agrár- és vidékfejlesztési kar is működik, vagyis "ütőképes fiatalok" állnak majd az agrártárca rendelkezésére.

A fideszes politikus 2010 januárjában már beszélt "az ország érdemi decentralizációjáról". Akkor – azzal kapcsolatban, hogy Budapesten gondot okoz a kormányzati negyed felépítése, illetve a kormányzati szervek nem megfelelő elhelyezése – kijelentette: van ebben az országban öt-hat olyan város, ahol el lehet helyezni a központi szervezeteket.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
"A polgármester utalt arra is, hogy a Debrecen–Budapest távolság „táblától tábláig” közúton két óra, vonattal szintén, a 160 kilométer óránkénti sebességre képes vonatokkal pedig csak másfél óra lesz, tehát a távolság sem lehet akadály"- Te marha ! Nálunk jó ha 16 kilométerrel megy a vonat! Igaz majd repülővel fogtok flangálni az országon belül.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
"A polgármester utalt arra is, hogy a Debrecen–Budapest távolság „táblától tábláig” közúton két óra, vonattal szintén, a 160 kilométer óránkénti sebességre képes vonatokkal pedig csak másfél óra lesz, tehát a távolság sem lehet akadály"- Te marha ! Nálunk jó ha 16 kilométerrel megy a vonat! Igaz majd repülővel fogtok flangálni az országon belül.
m.macskosz
@Mobil123: Ez a kósa20%-oslala mégiscsak okos ember, hogy ezt így kiszámolta...:(
Én meg buta vagyok, mert nem értem, minek kell egy új minisztériumot létesíteni:
Tán már annyi csókosnak kell a hely, hogy Budapesten el se férnek?!
Mobil123
@m.macskosz: Én arra vagyok kíváncsi hogy Debrecenben hová fognak költözni? Talán az egyetemre? Hol lesz akkor az oktatás?
Na kíváncsi lennék egy debreceni kommentező megnyilatkozására is mert jó lenne tudni hogy nekik mi a véleményük. (várom mi jön Pécsre :-D csak ne hogy a nemzet orvosát egye ide a fene :-D )
m.macskosz
@Mobil123: Csak nem képzeled, hogy valami leharcolt épületbe költöznek?!
Majd építenek szép újat, kacsalábon forgót, EU-s pénzből közgépék.
Mobil123
@m.macskosz: Szóval még is csak kell a mocskos EU-s pénz:-))) ( ha nem lenne az EU egy qrva beruházás nem lenne! mert ugye nekünk egy fillérünk nincs)
m.macskosz
@Mobil123: Kell hát, csak fácánlézer el ne Qrja, mint a norvégot.
m.macskosz
@Mobil123: Na, akkor fizetheti zsebből a fácánvadászatokat, meg a titokzatos külföldi "tanácskozásokat"!
Mobil123
@m.macskosz: Nyugi ! Annyi adót befognak rajtunk hajtani hogy arra majd fussa!!:-((
silber13
@Mobil123: Debrecen rengeteg felesleg épülettel rendelkezik!! Csak az éppen azokat bitorlókat kell kidobálni onnan. Az meg ugye nem gond!
Mobil123
@silber13: Attól függ hogy kiket értesz a bitorlók alatt és milyen épületek? Mert ugye például az egyetemet csak nem . ( és őszintén megvallva rossz érzésem van ezzel kapcsolatban :-(( )
human
Mennyibe fog kerülni nekünk ez a felesleges decentralizáció Orbán várba költöztetésével együtt?
silber13
@Mobil123: 16:43-ra : Óh kérem! Ott van a Megyeháza csodás épülete a Piac utcán, a város szivében, közel az állomáshoz és a rep. térhez! Tőle olyan 50 méterre ott a Megyei munkaügyi központ hatalmas épülete. Munkaügyesek, meg a megyeházi dolgozók menjenek máshová! Első a kormányzati helyek megteremtése!
postamester
Megszólalt dugunkkósalala...ebböl jó nem jöhet ki !!
Mobil123
@silber13: Szerintem itt akkor a reptér közelsége fog dominálni. Mert hogy vonatozni nem fognak az tuti (ha csak nem renoválják maguk kedvükre a Kádár vagonját , de akkor qrva sok kínai hitelt kell felvenni a Budapest-Debrecen vasút vonal megépítésére , mert ugye ha jól emlékszem valamelyik nap is azt volt az egyik vasúti hír hogy késik a vonat Bp- és Debrecen közt:-)) )
digdug
Igen? Akkor férfiaknak kötelező olvasm... film lesz a Junior c. filmalkotás (1994)
2024 jelmondata: "Aki nem szül, az nem igazi férfi!l"
silber13
@Mobil123: Az véletlen volt...Vagy szándékos..!:-)))
Mobil123
@silber13: De nemaz első , a második ...stb eset.:-)) Tehát akkor új vasútvonal lesz mert különben nem lesz 160 km/h vonat repesztés .
silber13
@Mobil123: Na igen, de mi lesz Kecskeméttel, meg Péccsel? Arra sem Hikari expresszek robognak!
Mobil123
@silber13: Kecskeméten ott a Merci ugye bár. Pécset meg nem olvastam sehol de itt is van reptér igaz nem a vezírről nevezték el az oda vezető utat hanem II. János Pálról .
Bár az is igaz hogy pont most van felújítás alatt az Indóház (végre sok-sok év után ide is eljutottak!!) Ja és remélem nem a nemzet orvosát eszi ide a fene mert itt a POTE.
bretagne
@Mobil123: Csak az EU-pénze kell, ők nem!
sokanvagyunk
Csak annyira települnek ki, mint az Alkotmánybíróság anno Esztergomba.
pbalage
én már költöztettem céget, minden ottani alkalmazott dörzsölte a tenyerét, hogy mit lehetne lelopni a teherautókról.
Ment a szervezkedés rendesen.
A kamionosok a kisfőnökökkel állapodtak meg, hogy merre kell menni, a szállító cég meg az igazgatókkal, hogy mennyi lesz a plusz jatt.
Így ment ez.
Nem tudom, hogy e tekintetben miben lenne más egy minisztérium átalakítása, mint egy jó nagy cégé.
Dr. Felipe
Nyilván "ésszerű" vidékre eldugni a minisztériumokat - főleg a fejlesztésit - mert hát a csendes vidéki környezetben mégis csak kényelmesebb kitalicskázni a pénzeket.
nehogymá
@pbalage: ez hasonlit az autópálya épitéshez. ott is voltak "kisebb"kanyarok.
nehogymá
drága lesz ez. majd kell egy csapat Pestre is,mert nem tartom valószinünek,hogy a minisztériumok a parlament meg akármelyik vidéki város között ingázva normális munkát lehet folytatni.viszont még több havernak lesz munkája.
m.macskosz
@Horizont: Nagyon őszintén, minden hátsó szándék nélkül kérdezem,
hogy MIÉRT jó a decentralizáció? Mi az értelme, a haszna, mi benne a ráció?
Nem értem.
m.macskosz
@Horizont: Nekem más sejtésem van: az összes csókosát el akarja helyezni valami sóhivatalba,
ahol szakértelemre nincs szükség, ám a s.ggnyalásukat illik honorálni. Úgy gondolom, lesz egy sóhivatal a "nagyfaluban", és a nagyobb városokban azok mintájára egy-egy puccos irodaház,
a kötelező pláza-celeb-exszépségkirálynővel, aki elkíséri a főnökét pár millás tárgyalásokra...
m.macskosz
@Horizont: Bocs, de én még mindig nem értem, miért jó az bárkinek is, hogy Debrecenben lesz egy minisztérium. Én vagyok hülye?
kkalman
Teee, 20% Lala, figyeljjj! Kinek tesz jót a decentralizáció? Normális országban igyekeznek minél közelebb összehozni a minisztériumokat. Nálunk, a rohadt narancs ködben lehet azt állítani, hogy jó az, hogy a minisztériumok szét vannak szórva az ország területén. Az állandó utazgatás Pest és a vidék között pénzbe kerül, csak nem, a tietekbe, hanem a mienkbe.
gibgab
Ez az egész a pénzről szól. Nagy mutyik készülnek, az biztos.
human
@m.macskosz: Sokan kiszorultak most a parlamentből. Biztos lesz helyük az új hivatalokban. Máshoz úgysem értenek.
Desischado
@Mobil123: Mobil, minden kívánságod így teljesüljön! Íme az é véleményem: Szerintem sok a nyalonc, és kellenek a kamu "munkahelyek" nekik, egyébként meg én a hátam közepére sem kívánom őket! Egyébként én a Debreceni Aranyika szállót tartom a legvalószínűbb helynek, az egyetem mellett. Puccos, belvárosban van.

@Horizont: Én is ettől félek, bár ne legyen igazunk! De azzal biztatom magam, hogy minden éjszaka után fel kel a nap...
silber13
Mindig tudtam, hogy Lala egy komplett idta de ezzel minden eddigi dilis dolgát megkoronázta! És egyre inkább az az érzésem, ezek az egész országot szét akarják verni, a hibbant főnökükkel egyetértve! Valahol itt kell keresni az igazi hungarofóbia táptalaját!
mate03
@human: És mennyit fognak kaszálni a műemlék épületek --ből!Úgy látszik Vissza jött Kaja Ibrahim és Joszif Tóth!
Mobil123
@Desischado: Hát úgy néz ki nem a szállóda lesz. (Akkor Te debreceni vagy? :-) )
hvg.hu/ingatlan/20140608_tippek_debreceni_miniszteriumra
Szvetlana
Hány fős apparátussal dolgozhat vajon egy minisztérium? mivel nem gondolom, hogy mindegyik reggel-este haza-meg vissza fog utazgatni, vagy a családjától hetelni fog, akkor vesznek mindegyiknek lakóházat( nem hiszem, hogy 2 szobás panelt).
Asszonykának meg munkahelyet, gyerekeknek iskolát, úgylátom nagyon problémás vagyok!
Senara
Budapest mindig szálka volt Orbán szemébe . Elvisz pár minisztériumot és pár száz ember munkanélküli lesz ! A kiürült minisztériumi épületeket eladják araboknak jó pénzért .Haverok agyon keresik magukat az új minisztériumok kialakításán .
Vadlaci
Lajos király ! / Debrecenben így nevezik a főhülyét/. Ne nagyon helyeselj, mert hozzátok vonul az európai békemenet. Ugyanis a másik hülye Fritz Tamás szerint eu monarchia kell, az pedig nem kedvez a decentrelizációnak. Tehát, ha nálatok miniszttérium lesz, akkor az eu békemenet feldúlja Debrecent. Én nem szeretném, annál jobban szeretem a várost. Gondold meg tehát, hogy mit mondasz. Ez a felszólításom az összes megnyilvánulásodra vonatkozik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.