Debrecen polgármestere szerint jót fog tenni az országnak a decentralizáció, amelynek részeként a tervek szerint több minisztériumot vidékre költöztetnek a következő években.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szombaton az MTI megkeresésére reagált így a kormányszóvivő pénteki bejelentésére, amely szerint a 2016-ig két minisztérium és egy államtitkárság vidékre költözhet, a földművelésügyi tárca Debrecenbe.

A kormánypárti politikust nem lepte meg a bejelentés. "Az ország kilábalt abból a mély válságból, ahová 2010-re a szocialista kormányok taszították, így már meg lehet fontolni, hogy néhány főhatóság vidékre kerüljön" – mondta.

Kósa Lajos ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a mostani bejelentés csak az út "legeleje". Ő viszont – mint mondta – már most kijelöl valakit a város vezetéséből, hogy működjön együtt a kormánnyal a helyszín kiválasztására, a logisztikai feladatok megoldására.

Ez a decentralizáció "jót fog tenni az országnak" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy Debrecen környékén vannak az ország legjobb termőföldjei, itt az agráregyetem, vagyis "Debrecen a magyar agrárium szíve, az ország második legnagyobb városa, ahol méltó helyen lesz az agrártárca".

A polgármester utalt arra is, hogy a Debrecen-Budapest távolság "táblától tábláig" közúton két óra, vonattal szintén, a 160 kilométer óránkénti sebességre képes vonatokkal pedig csak másfél óra lesz, tehát a távolság sem lehet akadály.

Kósa Lajos végezetül utalt arra, hogy a Debreceni Egyetemen agrár- és vidékfejlesztési kar is működik, vagyis "ütőképes fiatalok" állnak majd az agrártárca rendelkezésére.

A fideszes politikus 2010 januárjában már beszélt "az ország érdemi decentralizációjáról". Akkor – azzal kapcsolatban, hogy Budapesten gondot okoz a kormányzati negyed felépítése, illetve a kormányzati szervek nem megfelelő elhelyezése – kijelentette: van ebben az országban öt-hat olyan város, ahol el lehet helyezni a központi szervezeteket.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
"A polgármester utalt arra is, hogy a Debrecen–Budapest távolság „táblától tábláig” közúton két óra, vonattal szintén, a 160 kilométer óránkénti sebességre képes vonatokkal pedig csak másfél óra lesz, tehát a távolság sem lehet akadály"- Te marha ! Nálunk jó ha 16 kilométerrel megy a vonat! Igaz majd repülővel fogtok flangálni az országon belül.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
Mindig tudtam, hogy Lala egy komplett idta de ezzel minden eddigi dilis dolgát megkoronázta! És egyre inkább az az érzésem, ezek az egész országot szét akarják verni, a hibbant főnökükkel egyetértve! Valahol itt kell keresni az igazi hungarofóbia táptalaját!
mate03
@human: És mennyit fognak kaszálni a műemlék épületek --ből!Úgy látszik Vissza jött Kaja Ibrahim és Joszif Tóth!
Mobil123
@Desischado: Hát úgy néz ki nem a szállóda lesz. (Akkor Te debreceni vagy? :-) )
hvg.hu/ingatlan/20140608_tippek_debreceni_miniszteriumra
Szvetlana
Hány fős apparátussal dolgozhat vajon egy minisztérium? mivel nem gondolom, hogy mindegyik reggel-este haza-meg vissza fog utazgatni, vagy a családjától hetelni fog, akkor vesznek mindegyiknek lakóházat( nem hiszem, hogy 2 szobás panelt).
Asszonykának meg munkahelyet, gyerekeknek iskolát, úgylátom nagyon problémás vagyok!
Senara
Budapest mindig szálka volt Orbán szemébe . Elvisz pár minisztériumot és pár száz ember munkanélküli lesz ! A kiürült minisztériumi épületeket eladják araboknak jó pénzért .Haverok agyon keresik magukat az új minisztériumok kialakításán .
Vadlaci
Lajos király ! / Debrecenben így nevezik a főhülyét/. Ne nagyon helyeselj, mert hozzátok vonul az európai békemenet. Ugyanis a másik hülye Fritz Tamás szerint eu monarchia kell, az pedig nem kedvez a decentrelizációnak. Tehát, ha nálatok miniszttérium lesz, akkor az eu békemenet feldúlja Debrecent. Én nem szeretném, annál jobban szeretem a várost. Gondold meg tehát, hogy mit mondasz. Ez a felszólításom az összes megnyilvánulásodra vonatkozik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.