Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint az év végéig a kormány "valamilyen formában" rendezni fogja a tényleges életfogytiglani büntetéssel kapcsolatos helyzetet.

A tárcavezető ezt az M1 A Lényeg című műsorában mondta vasárnap. Közölte: az Emberi Jogok Európai Bíróságának van joggyakorlata, de véleménye szerint a bíróság döntése egyoldalú volt. A strasbourgi testület nem vizsgálta, hogy ha az alkotmányban a "kemény büntetőpolitika" mellett egyszerre kegyelmezési rendszer is van, a kettőt egymás mellé kell tenni, ennek alapján lehet egy országról ítéletet mondani – fejtette ki.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága május 20-án közzétett, elsőfokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot a tényleges, vagyis a felülvizsgálat lehetőségét kizáró életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt. A bíróság az emberölésért és rablásért elítélt Magyar László ügyében megállapította, hogy a későbbi szabadlábra helyezés lehetőségét kizáró ítélet megalázó bánásmódnak minősül, és így sérti az emberi jogok európai egyezményének előírásait.

Trócsányi László a műsorban megerősítette: biztos benne, hogy a tényleges életfogytiglani büntetés megmarad. Magyarországon önálló jogszabály lesz erről a kérdésről, de – mint fogalmazott – nem ez a legsürgősebb feladat.

Az igazságügyi miniszter beszélt a reklámadóról és a fővárosi önkormányzati választásról is. Előbbivel kapcsolatban kijelentette: "az álláspont egyértelmű": lesz reklámadó, a budapesti önkormányzati választási rendszer átalakításáról szólva pedig azt mondta, több módosító indítvány érkezett a benyújtott törvényjavaslathoz, ezek lehetővé teszik, hogy "olyan rendszer jöjjön létre a fővárosban, amely kiállja az alkotmányosság próbáját".

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
Ha bárki,bárhol találkozik az azerbadzsáni baltással-"valamilyen formában"-kerülje el a felcsuti maradonát és annak királyságát,mert nincs az a pénz mégegyszer miért megússza az bünhődését!
Senara
Már megint a parasztvakítás EU azt szeretné , ha bizonyos idő létöltése után , vizsgálják felül az ítéletet ! Példa Lenon gyilkosa , aki már többször beadta a felülvizsgálati kérelmét , de mindig elutasítják , mert veszélyes a társadalomra ! Másik példa 2012. augusztus 24-én hirdetett ítéletet a bíróság az ügyében. Breivik lehető legsúlyosabb börtönbüntetést kapta, 21 évet, mivel beszámíthatónak találták. A norvég törvények értelmében maximum 21 évnyi letöltendő büntetésre ítélhető valaki. Ez meghosszabbítható, ha fent áll a veszélye annak, hogy szabadulása után továbbra is veszélyt jelent a társadalomra az illető.
human
@bakegya: Tényleg érdekes, hogy egy baltás gyilkost ugyanez a kormány haza enged, ahol hősként ünneplik, most meg kétségbe van esve, hogy esetleg felülvizsgálható egy életfogytos büntetési ideje.
bakegya
@human: ez nem csak érdekes,ez leleplező,és még kapásból egy tucat blődlit (visszaható)erejű barmoló tényt tudnék kapásból,amire az ellenzékieknek azonnal rá lehetett volna repülni-az ember cselekedeteinek analógiája van-ennek elemzésére a tud mai állása szerint még különleges tehetség sem kell-egy része tanulható és tanítják is.
bakegya
@Senara: és aki(vagy egy egész érdek-csoport )egy egész társadalmat osztanak meg,törvényes törvénytelenségek furmányos (fékek -és ellensúlyok)praktikák ráerőszakolásával!-maradjunk a sajátos magyar harcmodor,mára elég sajátos individumának a teljes életterünk(nem kímélve a legbenső szféránk,a központi idegrendszerünk) kikezdéséig?...SZÁNDÉKOSAN NEM NEVEZNÉM MEG A LEG DOMBORÍTOTTABB ESZKÖZT-a kollektív tudatomat annyira sérti.
Desischado
Kell az életfogytiglan, mert akkor a rablóbanda nem tudna sokáig ülni! Amúgy osztom Senara véleményét, az Unió valóban ezt akarja bevezetni, és ebben semmi rossz nincs! A baj ott van, hogy sokan nincsenek tisztában vele, hogy miről van szó, és ezért az Uniót hibáztatják, orbán hazugovics meg előadja a nagy "szabadságharcost"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.