Önállóvá válik a Testnevelési Egyetem szeptembertől, állami fenntartásba kerül a Pető Intézet és bevezetik a kancellári rendszert a felsőoktatási intézményekben – derül ki a ma módosított oktatási törvényből. Mostantól bárki lehet professzor, elég, ha jó messzire hajítja a gerelyt vagy kitünteti a kormány.

A felsőoktatási törvényből kikerül a gazdasági főigazgatói poszt, ennek megtartását, esetleges betöltését az intézmények saját hatáskörébe utalták. Szeptembertől bevezetik a kancellári rendszert, ilyen megbízást az kaphat, aki felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban három éves vezetői gyakorlattal és felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A kancellári rendszer a felsőoktatási intézmények gazdasági menedzsmentjét és a gazdálkodás irányítását érinti, az oktatásban dolgozók munkáltatói joga ugyanakkor továbbra is a rektornál marad.

A Testnevelési Egyetem kiválását a Semmelweis Egyetemből a sportegészségügy és sporttudomány területein jelentkező legfontosabb feladatok közötti kapcsolatok intézményes megerősítésével indokolták. Az új, fővárosi székhelyű, állami felsőoktatási intézmény magában foglalja majd az Országos Sportegészségügyi Intézet egyes, nem betegellátást végző egységeit, valamint a sporttudományhoz és sportegészségügyhöz kapcsolódó kutatási tevékenységeket is.

A jogszabály szerint a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése "a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül", míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek. A módosítás rögzíti továbbá a Pető Intézet állami fenntartásba vételét, kiemelve, hogy a többi állami fenntartású intézménnyel azonos módon biztosítják a főiskola állami ösztöndíjas helyeit. A köznevelési intézménye pedig gyakorlóiskolai státusba kerül, amely nem csak állami finanszírozást, hanem a felsőoktatási gyakorlóhelyeknek biztosítható speciális többletforrások lehetőségét is biztosítja.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sekele
Pedig mint a példa is mutatja vannak olyan olimpikonok akik egyetlen mondatot sem tudnak helyesen leírni. Egy edzőnél ez nem gond, de egy egyetemi oktatónál?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Grafix69
Végül is az egész előremenetele a hatalmas nyelv öltésektől hangos.Mindig tudta hol kell lenni és mikor , nálam is nulla.
Öregpubi
Jogász doktor vagyok. Kinél igényeljek egy 100 méteres síkfutás aranyat mondjuk a szöuli olimpiáról? Nagyon kellene nekem és biztos. Ha "odafelé" igaz, akkor "visszafelé" is. NEM?
Öregpubi
..és biztos jár... bocsánat. kimaradt.
nyanya001
A doktor doktorok országa leszünk !
Hurrá !
Boszi27
@Pisti271: Hogy ne így történjen még egy doktori fokozatot be kellene vezetni Mo.-n:
Van a PhD, DLA, és lenne Sd, vagyis a Schmitti fokozat.:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.