Önállóvá válik a Testnevelési Egyetem szeptembertől, állami fenntartásba kerül a Pető Intézet és bevezetik a kancellári rendszert a felsőoktatási intézményekben – derül ki a ma módosított oktatási törvényből. Mostantól bárki lehet professzor, elég, ha jó messzire hajítja a gerelyt vagy kitünteti a kormány.

A felsőoktatási törvényből kikerül a gazdasági főigazgatói poszt, ennek megtartását, esetleges betöltését az intézmények saját hatáskörébe utalták. Szeptembertől bevezetik a kancellári rendszert, ilyen megbízást az kaphat, aki felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban három éves vezetői gyakorlattal és felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A kancellári rendszer a felsőoktatási intézmények gazdasági menedzsmentjét és a gazdálkodás irányítását érinti, az oktatásban dolgozók munkáltatói joga ugyanakkor továbbra is a rektornál marad.

A Testnevelési Egyetem kiválását a Semmelweis Egyetemből a sportegészségügy és sporttudomány területein jelentkező legfontosabb feladatok közötti kapcsolatok intézményes megerősítésével indokolták. Az új, fővárosi székhelyű, állami felsőoktatási intézmény magában foglalja majd az Országos Sportegészségügyi Intézet egyes, nem betegellátást végző egységeit, valamint a sporttudományhoz és sportegészségügyhöz kapcsolódó kutatási tevékenységeket is.

A jogszabály szerint a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése "a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül", míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek. A módosítás rögzíti továbbá a Pető Intézet állami fenntartásba vételét, kiemelve, hogy a többi állami fenntartású intézménnyel azonos módon biztosítják a főiskola állami ösztöndíjas helyeit. A köznevelési intézménye pedig gyakorlóiskolai státusba kerül, amely nem csak állami finanszírozást, hanem a felsőoktatási gyakorlóhelyeknek biztosítható speciális többletforrások lehetőségét is biztosítja.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sekele
Pedig mint a példa is mutatja vannak olyan olimpikonok akik egyetlen mondatot sem tudnak helyesen leírni. Egy edzőnél ez nem gond, de egy egyetemi oktatónál?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
sekele
Pedig mint a példa is mutatja vannak olyan olimpikonok akik egyetlen mondatot sem tudnak helyesen leírni. Egy edzőnél ez nem gond, de egy egyetemi oktatónál?
Cicamama55
Érdekesen alakulnak a dolgok, átírnak itt már mindent! Pl. a vízilabda csapatban eleve több doktori diplomás sportoló játszott. Ezek - a ténylegesen egyetemen megszerzett doktori címek -lesznek a "DR", a Schmitt Pálé pedig a "dr "? Szerintem semmit nem von le az olimpiai bajnokaink értékéből, népszerűségéből, ha nincs doktori címük. Maga az olimpiai bajnoki cím elárulja, abban az évben, abban a sportágban ő volt a világon a legjobb!
coyote3
Na csak dr. lett olimpiabojkottoló pál...
Pisti271
Hogy ez hamarabb nem jutott eszükbe.
Remélem nagydoktor lesz a visszavont kisdoktori helyett, mindenki szégyenére.
pbalage
@Pisti271: nem írja meg, inkáább valami könyvet ír, erről lemaradtál? (a könyv se készül el soha)
csa-csa
Így nehéz lesz plagizálni a doktoriit...!
lajospapa
@csa-csa: Dehogynem lehet plagizálni! Majd valaki dob helyette egy nagyot, vagy ugrik egyet.
Végül is mindegy , hogy valaki hízott libáért vette, ugrott érte vagy netán lefeküdt. Ismerek olyan doktort, aki a mezei ürgék koponyaalakulását elemezte ötven oldalon, olyat is aki az én diplomadolgozatomat "adaptálta" saját nevén. Meg olyan műbútorasztalost is akinek olimpiai aranyérem járna. A doktori cím a TUDOMÁNY KIVÁLÓSÁGAIT JELENTENÉ. A bajnoki érem a bajnokot, a mesterlevél a mestert. A bunkó meg a bunkót! Eredetileg.
Nil
No ettől kezdve ez a diploma egyenlő lesz a nullával a világ szemében.
Emlékezzünk: Egérkét sem az eszéért szerettük és mivel az osztálytársa az ismerősöm volt nagyon jól tudom mit tettek azzal a kislánnyal. Igazi diplomája általában a vízipólósoknak és a vívóknak - van.
Már csak egy haver kell, egy kitüntetés valami gagyi műalkotásért és professzor lehet az ember- ez se semmi.
MA a tudás teljesen elvesztette az értékét - a megbecsülését - hülyéknek áll a világ.
szerintem jelenlegi pártunk és kormányunk tagjai csak úgy kerülhettek be az egyetemre és végezhették azt el hogy apáik tetteit jutalmazták ezzel. A tanáraik meg süllyedjenek el szégyenükben - de jó mélyre.
Pisti271
@pbalage: Épp arról van szó, hogy semmit sem kell tennie,
pusztán azért, mert tagja volt a csapatnak, doktori címet kaphat.
Yeromos
Még néhány ilyen remek törvény és MIke Tyson lesz az MTA elnöke.
Pisti271
@Pisti271: Nemcsak ez a diploma lesz egyenlő a nullával, hanem mindegyik.
Boszi27
@pbalage: Mondjuk nincs egy épkézláb mondata, hogy írná le a zagyva gondolatait? Elképesztő egy ország. Mi köze az olimpiai éremnek a doktorihoz?Ez csak valami degeneratív lény agymenése, egy csomó másik meg alá is írta.
Boszi27
@Pisti271: Ez így van. Él a környékünkön egy család, állami gyerekek közül az egyik 17 éves, öttusában szuper teljesítménye van. Beválogatták az olimpiai csapatba. Egyébként elsős az ipari iskolában, mert többször elhasalt, most is tizentárgyból buktázik. Nyer egy aranyat akkor akár doktorit is kaphat, de kőműves bizije valószínű nem lesz.
Levendula
Régen azt mondták, hogy "éreccségi nélkül is felsőfokúja" lehet valakinek, aki elvégzi a "foximaxit'... /fiatalabbak kedvéért: Marxista-Leninista (esti?) egyetemet/.
Boszi27
Fordítva is fog működni: megcsinálja valaki a doktorit (ténylegesen saját munkával) és kaphat mellé egy olimpiai aranyat egy szabadon választott sportágban?
verőce21
Ausztriában az az alap, hogy ismeretlenül is doktornak szólítanak.
GeoCravker
Orbán bokarándulását remélem olyan sportegészségügyes fogja kezelni, aki bukfencből olimpikon.
Yoda69
Ez az egesz ceco azert megy, hogy a snittpalnak legyen hivatalosan is doktori cime, ha mar elvesztette plagizalas miatt es keptelen a normalis uton megszerezni.
Siralmas egy kurmanyunk van a taho zsirdisznoval a tetejen.
1magyar
Mit vagytok kiakadva, a jogi diploma tényleg nem ér többet mint egy gerelyhajító olimpiai bajnok tudása!!!
Senara
Plagi bácsi fegyveracél arccal azt mondta „Amikor anyuka meghalt, megfogadtam, hogy doktori címet szerzek." ... Szerzett már kétszer is az egyiket csalással , a másikat fura módon ... de hát az ígéret szép szó . Szép karrier az Astoria szálloda lehallgatott szobáitól a köztársaság elnöki titulusig :
whatthefuck
Lex Skiccpali! Doktor kalapácsvetőből? Legutóbb talán Caligula, a kissé megbomlott agyú császár csinált konzult hőn szeretett Incitátusz nevű lovából. Így legalább elérte, hogy megszerezze a doktori címet, csak az ember valahogy nem így képzelte. Rendes úton tanulással, munkával a büdös életben nem lett volna doktor belőle.
lópicigáspár
Micsoda szégyen ez azokra, akik valóban megküzdöttek a doktori címért! Egyébként kiszámolta azt valaki mennyivel nő majd a nyugdíjuk a doktorival az egyébként sem kevés juttatások mellett?
Senara
@whatthefuck: kalapácsvetőből...nem ... habár nagyon elveti a sulykot ...párbajtőrvívó . de a többi stimmel . ...".Rendes úton tanulással, munkával a büdös életben nem lett volna doktor belőle" ...álamfő álomás leírása után azt gondoltam sokat lógott a suliból 5 -6 osztályos korába .
whatthefuck
@Senara: igen, tudom hogy tőrvívó volt csapatban, a kalapácsvető nem rá vonatkozott csak ezt a szövegemben nem tettem elválaszthatóvá. Akkor már legalább valami szellemi sportban legyenek doktorok pl. sakk, Rubik kocka kirakás vagy mit tudom én.
soljanka
Azért nem semmi ez a Plagibá!
Csak elintézte magának.
Viccország.
whatthefuck
A doktor fogalma nem elválasztható a szellemi teljesítménytől, a doktor vagy gyógyító, vagy a saját tudományos(!) területén kimagasló teljesítményt nyújtó számára tudományos(!) fokozat. A cipész az nem doktor, akkor sem ha zseniális cipőket készít, a kalapácsvető sem doktor pusztán attól hogy megvannak a fizikális adottságai hozzá és a végletekig kimunkálta azt a bizonyos mozdulatsort. Az legyen mester vagy nagymester, de a tudományos fokozatot tartsuk meg azoknak akik a tudomány területén ténykednek, hisz a fokozatuk ezt hivatott jelölni. Ez az egész az értelmiség további erodálását fogja okozni, összemossa az ostobákat a tudósokkal. Persze orvosi hülyék eddig is kibulizhattak rangot maguknak a sport területén (lásd Pali), de ezt a sajnálatos gyakorlatot talán nem kéne legalizálni.
pityuka
@Horizont: És lőn. Alább olvashatod dr.verőce21 épületes beírását.
soljanka
Dr. Dusev-Janics Natasa
Dr. Kovács "Kokó" István...
Boszi27
@lópicigáspár: Nem azokra szégyen akik valódi tanulással szerezték a doktorijukat, hanem azokra, akik egyéb úton csalással, vásárlással és most már állami adományozással. Azért én nem lennék büszke az egyéb úton szerzett doktorira. Ezek erkölcsi károk, amelyeket nem lehet egyik napról a másikra esetleg törvényi úton helyre tenni.
Boszi27
@Horizont: Nem tudom. Ki ez a fazon egyáltalán, hogy érdekében törvényeket gyártanak. Az én szemembe egy nulla, de másokéban? Vénségére elvonulhatna most már a nyilvánosság elől, nem kellene tovább égetni magát, de úgy látszik súlyos rendellenességgel született, gerinc és szégyenérzet mentesen.
eberti
Remélem,hogy nem orvosdoktori címet adományoznak az olimpiai bajnokoknak.
Mert ha igen,akkor azokat akik kitalálták és megszavazták,azokat műtse pld. egy kalapácsvető-diszkoszvető-súlyemelő-bokszoló stb. ""doktor""...
nagyapa
@Levendula: Valamit nem jól tudsz ezek szerint.A foxi-maxi az a börtön egyetemet jelenti.Az ML egyetem meg a Marxista-Leninistát.A többi stimmel.
m.macskosz
@pbalage: tegnap, 18:21 Miért ne készülhetne el? Élete végéig jár neki a titkár, a rezidenciával együtt... Legfeljebb a szerzői jogdíjból hullajt némi baksist...vagy nem, hisz ismerjük a sz-rágó, pénzéhes mentalitását.
mate03
@Horizont: Én is hiányolom (tavaszit)!
mate03
@Boszi27: Azt mondják a Farkas Flóri is jogot végzett!? Igen vályogot!
whatthefuck
Innen már csak egy apró lépés, hogy Schmitt Pál nyelvészprofesszori fokozatot is szerezzen.:)
Igazán nem lehet probléma.
csa-csa
@whatthefuck: ez kisebbik baj! csak ne műtsön!
TASzSz
Ekvivalens? Mert akkor a doktorimat odaadom egy olimpiai bajnoki címért!
Boszi27
@Horizont: Mégsem kellene ilyenekkel egy országot leégetni. Egyébként is már egy(nem szeretnék bunkó lenni) idős ember, mi a francot akar még elérni?
kkalman
Mocsai Lajos nem tudom, hogy keveredett ebbe a díszes társaságba, de a híradóban (RTL) az ő nevét emlegették, hogy miatta hozták ezt a törvényt. Ő egyetemi docens a Testnevelési Egyetemen. Soha, sem játékosként, sem edzőként nem volt olimpiai bajnok, a legjobb helyezés, amit elért a női válogatottal az olimpiai ezüst, 2000-ben, ami nem arany, és nem jogosít doktori címre. Nem hiszem, hogy neki kellene az ilyen fajta segítség.
Annál inkább plagi bá'-nak, aki ugyan nyert olimpiai aranyat, azzal, hogy ott volt, de nem vívott. Tartalék játékos volt, s mint olyannak, neki is járt a csapat aranyérem.
Nagy teljesítmény! Pont akkora, mint a kis doktorija, amit elvettek tőle.
Ezzel a törvénnyel egy semmit érő senkiházit hoznak újra helyzetbe, pedig plagi bá'-nak ez a helyzetbe hozás lett egyszer már a veszte. Hogy teljes legyen a pályafutása, legyen belőle akár kinevezett professzor, hogy talán életében utoljára még egy hatalmasat tudjon bukni.
tivoli
@kkalman: Nagy a te igazságod, s szerintem ezzel a törvénnyel csak szégyenkezhet tiszteletre kevéssé méltó kormányunk. Itt már semmi se szent, csak méltatlan egyének helyzetbe hozása a cél.
kkalman
@tivoli: Magyarország ebben is jobban teljesít.
tivoli
@kkalman: Páratlan intenzitással !!!
bakegya
@soljanka: már a sírrablóbeszéd óta mondom,nem alaptalanul-"viccország vicctorral diszít" sajnos nem csakkk hamis doktorikat!
human
@Dr plágium: Schmitt Pál azzal kezdte elnökségét, hogy aláírta, ha korán távoznia kell (kirúgják) akkor is járjon neki minden kiváltság élete végéig. Orbán Pedig azért mentegeti, mert sok mindent aláírt neki, amit más nem tett volna. Ezt a hagyományt Áder sem szakítja meg, aki kijelentette, hogy neki az a dolga, hogy mindent aláírjon.
eberti
Vízió: Pld: Doktor Kalapácsvető állásinterjún:
Kérdés: van praxisa?
Igen,nem találtam el a pácienst és ezért életmentő lettem egy "konzervatív" golfpályán.
Köszönöm Doktor Úr,fel van véve...
amaramaistanna
Ki végzi ma a műtétet? A kalapácsvető...
Dr. Felipe
Akkor plagipali megint doktor lett. Vicctor nem hagyja cserben bukott embereit. Én már akkor tudtam hogy valami fondorlatra készülnek mikor plagipali mondta a nyitóbeszédet a pancsoló arénában.
Dr. Felipe
Én még vicctor helyében lovaggá is ütném és vitézi rendet is adnék neki.

Sir vitéz plagipali dr. Na ugye hogy mindjárt szebb, ha lúd legyen kövér.
Jankó123
Elöl doktor, hátul doktor, középen meg orvos!
Dr Med. Univ. Plagibá a Tv-torna és a kispadon ülés "álami" díjas professzora?
"Két dolog végtelen:
1, Az emberi hülyeség.
2, A világegyetem.
Igaz, hogy a 2. még nem bizonyított!"

Eszem-faxom megáll!
:-(((
Grafix69
Végül is az egész előremenetele a hatalmas nyelv öltésektől hangos.Mindig tudta hol kell lenni és mikor , nálam is nulla.
Öregpubi
Jogász doktor vagyok. Kinél igényeljek egy 100 méteres síkfutás aranyat mondjuk a szöuli olimpiáról? Nagyon kellene nekem és biztos. Ha "odafelé" igaz, akkor "visszafelé" is. NEM?
Öregpubi
..és biztos jár... bocsánat. kimaradt.
nyanya001
A doktor doktorok országa leszünk !
Hurrá !
Boszi27
@Pisti271: Hogy ne így történjen még egy doktori fokozatot be kellene vezetni Mo.-n:
Van a PhD, DLA, és lenne Sd, vagyis a Schmitti fokozat.:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.